Τερματισμός του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο: Νέος διακομματικός νόμος από την Ελληνική Ομάδα του Κογκρέσου

Νέο «χτύπημα» από την ισχυρή Ελληνική Ομάδα

Must Read

Οι βουλευτές Κρις Πάππας, Γκας Μπιλιράκης, Ντίνα Τάιτους και Νικόλ Μαλλιωτάκης, συμπρόεδροι και αντιπρόεδροι της Ελληνικής Ομάδας του Κογκρέσου, επανέφεραν τον Νόμο για τον Τερματισμό του Εμπάργκο στην Κύπρο, μια διακομματική νομοθεσία που θα παρατείνει την περίοδο ανανέωσης της απαλλαγής από το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία από ένα έτος σε πέντε έτη.

Αυτή η αλλαγή θα ενισχύσει την ιστορική ανάπτυξη των σχέσεων ΗΠΑ-Κύπρου, θα ενισχύσει τη διμερή συνεργασία και θα προωθήσει τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση.

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες οι σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου έχουν ενισχυθεί σημαντικά, με την Κύπρο να αναδεικνύεται σε καίριο σύμμαχο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ και την περιφερειακή σταθερότητα.

Ο Νόμος περί Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο του 2019 εξουσιοδότησε τον Πρόεδρο να άρει το εμπάργκο όπλων σε ετήσια βάση.

Ωστόσο, η απαίτηση ετήσιας ανανέωσης περιορίζει την ικανότητα της Κύπρου να σχεδιάζει και να προμηθεύεται αποτελεσματικά αμυντικά είδη των ΗΠΑ, θέτει σε κίνδυνο τη στρατιωτική διαλειτουργικότητα ΗΠΑ-Κύπρου, εμποδίζει την κοινή έρευνα για την κυβερνοασφάλεια και τη θαλάσσια ασφάλεια και μειώνει την αποτελεσματικότητα του Προγράμματος Συνεργασίας Κρατών της Εθνοφρουράς στην Κύπρο.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας σταθερός δημοκρατικός σύμμαχος στην Ανατολική Μεσόγειο και ένας ουσιαστικός εταίρος στη διασφάλιση της περιφερειακής ασφάλειας», δήλωσε ο Πάππας. «Αυτή η αλλαγή πολιτικής θα ενδυναμώσει καλύτερα τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα υποστηρίξει την αμοιβαία μας δέσμευση για συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας και θα βελτιώσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τον συντονισμό των προμηθειών».

«Η Κύπρος έχει αποδείξει ότι είναι ένας πολύτιμος και αξιόπιστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε από την πλευρά του ο Μπιλιράκης. «Η παροχή βεβαιότητας σχεδιασμού στην Κύπρο θα επιτρέψει στη συνεργασία να συνεχίσει να ακμάζει και θα αποδειχθεί αμοιβαία επωφελής και για τα δύο έθνη και για τους συμμάχους μας».

«Η Κύπρος είναι ένας βασικός εταίρος στην Ανατολική Μεσόγειο και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλουν προσπάθειες για τη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας», σχολίασε η Τάιτους. «Η μείωση του αριθμού των απαραίτητων αναθεωρήσεων εμπάργκο για βοήθεια προς την Κύπρο θα επιτρέψει σε αυτόν τον σημαντικό σύμμαχο να σχεδιάσει στρατηγικά για το μέλλον, υποστηρίζοντας παράλληλα τα συμφέροντα ασφαλείας των ΗΠΑ στο εξωτερικό».

«Για πολύ καιρό, οι Ηνωμένες Πολιτείες διατηρούσαν ένα ξεπερασμένο και αντιπαραγωγικό εμπάργκο στην πώληση αμυντικού υλικού και υπηρεσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε η Μαλλιωτάκης. «Η νομοθεσία μας επιδιώκει να διορθώσει αυτό αναγνωρίζοντας την Κύπρο ως βασικό στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο και επιτρέποντας την υπεύθυνη εξαγωγή αμυντικών ειδών των ΗΠΑ για την υποστήριξη των κοινών μας συμφερόντων ασφαλείας. Ενισχύοντας την ικανότητα της Κύπρου να αμύνεται, μπορούμε να προωθήσουμε μεγαλύτερη σταθερότητα στην περιοχή».

Ο νόμος για τον τερματισμό του εμπάργκο στην Κύπρο θα ενισχύσει τις σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου, θα ενισχύσει τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και τη συνεργασία και θα διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητα με τους περιφερειακούς συμμάχους.

Συγκεκριμένα με αυτή η νομοθεσία προβλέπεται:

  • Επέκταση της περιόδου ανανέωσης της απαλλαγής για το εμπάργκο όπλων από ένα έτος σε πέντε έτη.
  • Επιτρέπεται στον Πρόεδρο να επανεξετάζει την απαλλαγή από το εμπάργκο όπλων μόνο κάθε πέντε χρόνια μετά την ψήφισή της.
  • Απαγόρευση στον Πρόεδρο να τερματίζει την απαλλαγή, εκτός εάν το Κογκρέσο λάβει πιστοποίηση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν:
  1. Συνεργάζεται πλέον με τις προσπάθειες των ΗΠΑ για την εφαρμογή κανονισμών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και μεταρρυθμίσεων οικονομικής εποπτείας· και
  2. Αρνείται την πρόσβαση ρωσικών στρατιωτικών πλοίων σε λιμάνια για ανεφοδιασμό και συντήρηση.

Αυτή η νομοθεσία υποστηρίζεται από το Αμερικανικό Ελληνικό Ινστιτούτο (AHI), την Συντονισμένη Προσπάθεια των Ελλήνων (CEH), το Συμβούλιο Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και την PSKEA (Διεθνής Συντονιστική Επιτροπή – Δικαιοσύνη για την Κύπρο).

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This