Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς ετοιμάζονται να υπογράψουν την πιο σημαντική διμερή συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες από το 1945.
Αν και προέρχονται από διαφορετικά πολιτικά στρατόπεδα, οι δύο ηγέτες φαίνεται να μιλούν την ίδια γλώσσα στα θέματα άμυνας και ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Η συμφωνία που θα κλείσουν την Πέμπτη στο Λονδίνο, στοχεύει σε στενή συνεργασία στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών (όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κβαντική τεχνολογία), στην κοινή κατασκευή ενός νέου πυραυλικού συστήματος μακράς εμβέλειας και σε μια ρητή υπόσχεση αμοιβαίας στρατιωτικής βοήθειας, σχεδόν στα πρότυπα του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ.
Η ώθηση για τη σύμπραξη αυτή ενισχύεται από τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι προτίθεται να επιταχύνει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γερμανία χαιρέτισαν το σχέδιο αυτό, σε αντίθεση με τη Γαλλία, η οποία δεν εντάχθηκε στους πρώτους υποστηρικτές.
Η “Τριγωνική Συμμαχία” Ευρώπης
Η επίσκεψη Μερτς έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά την κρατική επίσκεψη του Μακρόν στο Λονδίνο, ολοκληρώνοντας έτσι έναν «τριγωνικό άξονα» με τη Γαλλία. Οι τρεις ηγέτες προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενιαίο ευρωπαϊκό μέτωπο στήριξης στον Ζελένσκι, ενόψει της κλιμακούμενης αμερικανικής απουσίας από την Ευρώπη.
Μάλιστα, οι τρεις τους είχαν ταξιδέψει μαζί με τρένο στο Κίεβο τον Μάιο. Εκεί, σύμφωνα με πηγή, ο Μερτς φάνηκε ιδιαίτερα πρόθυμος να έχει στο πλευρό του τον Στάρμερ, δείγμα της πολιτικής χημείας που έχουν αναπτύξει οι δύο ηγέτες.
Παρά τις ιδεολογικές διαφορές, και οι δύο ηγέτες είναι πρώην δικηγόροι με περιορισμένη πολιτική εμπειρία πριν την ανάληψη της εξουσίας. Και οι δύο έχουν δεχτεί ισχυρές πιέσεις για τον περιορισμό της μετανάστευσης και επιδιώκουν να ισχυροποιήσουν το προφίλ τους μέσα από τη διεθνή σκηνή, με αιχμή του δόρατος την άμυνα.
Η κοινή ρητορική ωστόσο, δεν αρκεί για να καλύψει όλα τα αγκάθια. Ο Στάρμερ θέλει να πιέσει τη Γερμανία να επιταχύνει τις διώξεις κατά διακινητών μεταναστών, ενώ θέτει διαρκώς το θέμα της παράνομης μετανάστευσης σε κάθε διπλωματική συνάντηση, όπως έκανε πρόσφατα και με τον Μακρόν. Αν και οι αλλαγές στη γερμανική νομοθεσία έχουν συμφωνηθεί, απομένει να δούμε αν θα υλοποιηθούν ως το τέλος του χρόνου.
Σε πιο “ανάλαφρες” πτυχές της συνεργασίας, αναμένεται να ανακοινωθεί διευκόλυνση στην κινητικότητα μαθητών και φοιτητών, με τη Γερμανία να πιέζει για ευρύτερη ευρωπαϊκή συμφωνία για την εκπαιδευτική κινητικότητα προς το Ηνωμένο Βασίλειο. Παράλληλα, Γερμανοί πολίτες που ταξιδεύουν συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο θα αποκτήσουν πρόσβαση στα αυτόματα ηλεκτρονικά σύνορα (e-gates), ενώ για τους υπόλοιπους πολίτες, θα χρειαστεί ακόμα «λίγος χρόνος».
Δείτε Επίσης:
όπως φαίνεται τα γκέι ηγετονια τής Δύσης, βολεύονται από το ζελέ