Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Αν έχεις τέτοιους φίλους: Σκόπια και Αλβανία «έφτυσαν» τον Ερντογάν, κυνηγώντας την ένταξή τους στην Ε.Ε.

Τα Σκόπια και η Αλβανία αποφάσισαν να… γυρίσουν την πλάτη στην -παραδοσιακά φίλη τους- Τουρκία, με την ελπίδα να εξασφαλίσουν την ένταξή τους στην Ε.Ε.!

Αλβανία και τα Σκόπια, που πάντα βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν και, σε πολλές περιπτώσεις, παίζουν το «παιχνίδι» του, σε βάρος της Ελλάδας, τώρα στρέφονται… εναντίον του.

Όπως ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, προσχώρησαν στη λίστα με τις χώρες που υιοθετούν τη στάση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην Άγκυρα, όσον αφορά στα περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων που διεξάγει στην ανατολική Μεσόγειο.

Η στάση των δύο γειτονικών χωρών και ειδικά της Αλβανίας, όπου ο Έντι Ράμα διατηρεί άριστη σχέση με τον Τούρκο πρόεδρο (σ.σ. τους ενώνει, άλλωστε, το σύστημα Σόρος) έχει εξήγηση, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές. Αυτή είναι η έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξής τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποφασίστηκε πρόσφατα.

Φυσικά, πρόκειται για μία νίκη της Ελλάδας σε διπλωματικό επίπεδο, παρά το γεγονός ότι, όπως εκτιμάται, τόσο η Αλβανία όσο και τα Σκόπια θα συνεχίσουν να διατηρούν στενές επαφές με τη μουσουλμανική-ισλαμική Τουρκία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του κ. Μπορέλ, πέντε είναι συνολικά οι νέες χώρες που ευθυγραμμίζονται με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επιβάλει περιοριστικά μέτρα κατά της Τουρκίας, για τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και τις απειλές σε βάρος της Ελλάδας.

Πέραν των προς ένταξη στην Ε.Ε. Αλβανίας και Σκοπίων είναι το Μαυροβούνιο, η Ισλανδία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών και μέλος του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου, καθώς και η Αρμενία. «Οι χώρες αυτές θα μεριμνήσουν για τη συμμόρφωση των εθνικών τους πολιτικών με την ως άνω απόφαση του Συμβουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει και επικροτεί τη δέσμευση αυτή», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Κυρώσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέδωσε απόφαση σχετικά με περιοριστικά μέτρα λόγω των παράνομων γεωτρήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο στις 27 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτή, επιβάλλονται κυρώσεις σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα που θα εμπλακούν στις γεωτρήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και την κυριαρχία της Κύπρου και της Ελλάδας.

Η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν φαίνεται να συγκινείται ιδιαίτερα και συνεχίζει να προκαλεί, με παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Χθες, τουρκικά μαχητικά πέταξαν πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά, προχώρησαν σε 32 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, ενώ σημειώθηκαν και 6 εμπλοκές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ