Η Ρουμανία θα αποκτήσει το τουρκικό πολεμικό πλοίο TCG Akhisar (P-1220) απευθείας από το τουρκικό ναυτικό έναντι 259 εκατομμυρίων δολαρίων (συν τον φόρο προστιθέμενης αξίας), σύμφωνα με το ρουμανικό Υπουργείο Άμυνας.
Η ελαφριά κορβέτα κλάσης HISAR θα είναι εξοπλισμένη με αντιπλοϊκούς πυραύλους NSM και συστήματα αεράμυνας HISAR-D, σηματοδοτώντας την πρώτη εξαγωγή του τουρκικής κατασκευής συστήματος αεράμυνας.
Το σκάφος θα διαθέτει επίσης ένα ναυτικό πυροβόλο 76/62 mm, κατασκευασμένο από την MKE, που αντιπροσωπεύει επίσης την πρώτη εξαγωγή αυτού του οπλικού συστήματος.
Η παράδοση του σκάφους αναμένεται εντός έξι μηνών από την υπογραφή της συμφωνίας, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του ρουμανικού κοινοβουλίου.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι η συνολική αξία για την επίτευξη επιχειρησιακής ικανότητας είναι περίπου 265 εκατομμύρια ευρώ (308,5 εκατομμύρια δολάρια), χωρίς ΦΠΑ, χωρίς το σύστημα εκτόξευσης πυραύλων NSM.
«Η εκτιμώμενη αξία απόκτησης του σκάφους από την Τουρκία, στην τρέχουσα διαμόρφωσή του, είναι περίπου 223 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ΦΠΑ. Ο χρόνος παράδοσης είναι εξαιρετικά σύντομος: σχεδόν 6 μήνες, στην τρέχουσα διαμόρφωση», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας.
«Το σκάφος θα εξοπλιστεί στη συνέχεια με συστήματα μάχης που ζητούνται από τις Ναυτικές Δυνάμεις, σε ένα ρουμανικό ναυπηγείο», πρόσθεσε.
Το σκάφος θα διατηρήσει το σύστημα HISAR-RF, καθιστώντας τη Ρουμανία τον πρώτο χρήστη αυτής της τεχνολογίας αεράμυνας από το ΝΑΤΟ.
Το TCG Akhisar είναι το πρώτο πλοίο θαλάσσιας περιπολίας της κλάσης Hisar. Το σκάφος καθελκύστηκε το 2023 και τέθηκε σε υπηρεσία με τις Τουρκικές Ναυτικές Δυνάμεις τον Δεκέμβριο του 2024.
Έχει μήκος 99,5 μέτρα, εκτόπισμα 2.300 τόνων και μεταφέρει πλήρωμα 104 ναυτών με συνδυασμένο σύστημα πρόωσης ντίζελ-ηλεκτρικού κινητήρα. Φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα 24 κόμβων (45 χιλιόμετρα την ώρα) και έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 8.300 χιλιομέτρων με αυτονομία 21 ημερών στη θάλασσα.
Το Υπουργείο Άμυνας της Ρουμανίας δήλωσε ότι «η επείγουσα ανάγκη» να υπάρχει «τουλάχιστον ένα σύγχρονο σκάφος στη Μαύρη Θάλασσα» οδήγησε τη Ρουμανία να στραφεί στην Τουρκία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ και εταίρο στη Μαύρη Θάλασσα.
Το κουλιστάν ούτε τρύπιες καπότες.