Σε μια αιφνιδιαστική αλλά απολύτως ενδεικτική της σημερινής ευρωπαϊκής πραγματικότητας κίνηση, η Ουγγαρία ανακοίνωσε την απόφασή της να προχωρήσει από κοινού με τη Ρωσία και τη Σερβία στην κατασκευή ενός νέου αγωγού πετρελαίου. Ο αγωγός θα συνδέει την Ουγγαρία με τη Σερβία και αναμένεται να έχει μήκος 180 χιλιόμετρα, με προβλεπόμενη ολοκλήρωση το 2027.
Η απόφαση αυτή, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις γραμμές και κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φέρνει για άλλη μια φορά στην επιφάνεια την έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κράτη-μέλη που επιλέγουν τον ρεαλισμό και την ενεργειακή ασφάλεια, και στις Βρυξέλλες που προχωρούν με ιδεολογικά φορτισμένες αποφάσεις, μακριά από την καθημερινότητα των Ευρωπαίων πολιτών.
Πυρά από τον Ούγγρο ΥΠΕΞ κατά της ΕΕ για «καταστροφικές αποφάσεις»
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτο, δεν μάσησε τα λόγια του. Κατηγόρησε ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις «καταστροφικές αποφάσεις» της, οι οποίες, σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν οδηγήσει σε εκτίναξη των τιμών ενέργειας, προκαλώντας ασφυξία στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
We’re moving forward with Serbian and Russian partners to build a new oil pipeline between Hungary and Serbia. While Brussels is banning Russian energy, cutting links and blocking routes, we need more sources, more routes. Hungary won’t fall victim to these disastrous decisions.
— Péter Szijjártó (@FM_Szijjarto) July 21, 2025
«Οι Βρυξέλλες κόβουν τις συνδέσεις και μπλοκάρουν τις διαδρομές, όταν θα έπρεπε να τις επεκτείνουν», δήλωσε χαρακτηριστικά. «Δεν θα αφήσουμε τους λογαριασμούς των Ούγγρων πολιτών να τετραπλασιαστούν εξαιτίας ιδεοληπτικών αποφάσεων που δεν αντανακλούν την πραγματικότητα».
Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αρνητικό αντίκτυπο στους Ευρωπαίους πολίτες
Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε το 18ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, περιλαμβάνοντας μεταξύ άλλων και νέους περιορισμούς στη ρωσική πετρελαϊκή βιομηχανία. Επιβλήθηκε νέο πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και απαγορεύτηκαν ακόμη και συναλλαγές που αφορούν προϊόντα διύλισης ρωσικού αργού, ακόμα κι αν έχουν επεξεργαστεί σε τρίτες χώρες.
Το ερώτημα είναι εύλογο: Ποιον τιμωρούν τελικά τιμωρούν οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Τη Ρωσία ή τους ίδιους τους πολίτες της;
Δείτε επίσης:
- Ο Ζελένσκι δεν νοιάζεται για την Ουκρανία: Παρατείνει τον πόλεμο με τη Ρωσία για να παραμένει στην εξουσία
- Γιατί το ΝΑΤΟ δεν μπορεί να σταματήσει τη ρωσική προέλαση στην Ουκρανία
- Επιτόπιο ρεπορτάζ των New York Times από την πρώτη γραμμή προκαλεί οργή στην Ουκρανία!