Σε τροχιά εμπορικής συμφωνίας φαίνεται πως κινούνται HΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση, με τις δύο πλευρές να εξετάζουν την επιβολή αμοιβαίων δασμών 15% στις διατλαντικές εισαγωγές, στα πρότυπα της συμφωνίας που υπέγραψε πριν λίγες ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ με την Ιαπωνία.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των Financial Times, που επικαλούνται τρεις πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων, η ΕΕ εμφανίζεται διατεθειμένη να αποδεχθεί το επίπεδο του 15%, προκειμένου να αποτρέψει τον άμεσο κίνδυνο αύξησης των δασμών στο 30% από την 1η Αυγούστου – μια απειλή που ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη διατυπώσει δημοσίως.
Δασμοί 15% για να αποφευχθούν τα χειρότερα
Σήμερα, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ επιβαρύνονται με πρόσθετο δασμό 10%, επιπλέον του μέσου όρου 4,8% που ίσχυε προ της έντασης στις εμπορικές σχέσεις. Οι Βρυξέλλες, όπως αναφέρουν οι FT, αντιμετωπίζουν τη νέα συμφωνία ως «επικύρωση» της σημερινής κατάστασης, με τους 15% να μην αυξάνουν το συνολικό φορτίο, αλλά να σταθεροποιούν ένα ήδη δύσκολο πλαίσιο.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ταυτόχρονα προβλέπεται αμοιβαία εξαίρεση από δασμούς σε κατηγορίες προϊόντων όπως τα αεροσκάφη, τα οινοπνευματώδη και οι ιατρικές συσκευές, κάτι που ενδέχεται να δώσει «ανάσα» σε κρίσιμους εξαγωγικούς τομείς για την Ευρώπη.
Ιδιαίτερα συμφέρουσα χαρακτηρίζεται η πιθανή μείωση του δασμού στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα από το σημερινό 27,5% στο 15%, εφόσον κλειδώσει η συμφωνία. Αυτό εξηγεί γιατί, σύμφωνα με τους FT, η Κομισιόν φέρεται να βλέπει θετικά μια τέτοια εξέλιξη, παρά τη γενικότερη πίεση στις ευρω-αμερικανικές εμπορικές σχέσεις.
Προετοιμασία για το «Plan B» των Βρυξελλών
Ωστόσο, το τοπίο παραμένει ρευστό και τίποτα δεν θεωρείται δεδομένο. Όπως επισημαίνουν οι πηγές των Financial Times, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να καταρτίζει πακέτο αντιμέτρων, ύψους έως και 93 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει αυξημένους δασμούς έως και 30% σε αμερικανικά προϊόντα, σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις ναυαγήσουν.
Αντίστοιχα, Αμερικανός αξιωματούχος που μίλησε στους FT υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και η έκβασή τους δεν είναι ακόμη βέβαιη.
Τι σημαίνει η συμφωνία για το ευρωπαϊκό εμπόριο
Αν και η επιβολή δασμών δεν αποτελεί θετική εξέλιξη από μόνη της, οι Βρυξέλλες βλέπουν το ενδεχόμενο συμφωνίας ως τρόπο αποκλιμάκωσης της έντασης και σταθεροποίησης του πλαισίου εξαγωγών. Μένει να φανεί εάν ο Λευκός Οίκος θα ακολουθήσει τελικά την οδό της συνεννόησης ή εάν, όπως στο παρελθόν, οι εμπορικές πιέσεις θα ενταθούν την τελευταία στιγμή.
Με την 1η Αυγούστου να πλησιάζει και τον Τραμπ να παραμένει απρόβλεπτος, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.
Δείτε επίσης:
Νικητές και χαμένοι από τα εμπορικά αντίποινα της Ευρώπης στις ΗΠΑ