Ενώ η συμφωνία της Τουρκίας με τη Γερμανία (και μετά τις υπογραφές με το Ηνωμένο Βασίλειο) για την αγορά 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon δεν αποτελεί άμεση ή έμμεση απειλή για την αεροπορική υπεροχή του Ισραήλ, αποτελεί σίγουρα «πονοκέφαλο», δήλωσε Ισραηλινός αξιωματούχος στην εφημερίδα The Jerusalem Post την Τετάρτη (23/7).
Τα μαχητικά αεροσκάφη, που αναπτύχθηκαν από κοινού από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία, θεωρούνται από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη τέταρτης και πλέον γενιάς στον κόσμο. Η ένταξή τους στον στόλο της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας θα ενίσχυε σημαντικά τις αεροπορικές δυνατότητες της χώρας.
«Δεν πρόκειται για μια απειλή που θα αλλάξει τα δεδομένα για την Πολεμική μας Αεροπορία. Το Typhoon είναι ένα ικανό αλλά όχι ανώτερο αεροσκάφος σε σύγκριση με τα μαχητικά μας αεροσκάφη», δήλωσε ο αξιωματούχος.
«Αλλά είναι ένα σαφές και ανησυχητικό σημάδι ότι η Τουρκία επιταχύνει την ανάπτυξη οπλισμού με τρόπο που θα μπορούσε τελικά να αμφισβητήσει το στρατιωτικό πλεονέκτημα του Ισραήλ στην περιοχή».
Τα αεροσκάφη Eurofighter Typhoon «γενιάς 4,5» είναι εξαιρετικά ευέλικτα, εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα ραντάρ και ικανά για πολλαπλούς ρόλους αποστολών, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υπεροχής και της επίγειας επίθεσης.
Ενώ μπορεί να μην είναι εφάμιλλα της τεχνολογίας stealth και της σύντηξης αισθητήρων των ισραηλινών F-35, η ανάπτυξή τους θα βελτίωνε σημαντικά την επιχειρησιακή ευελιξία και την περιφερειακή αποτροπή της Τουρκίας.
Παράλληλα, η Άγκυρα επιδιώκει ενεργά πρόσθετες συμφωνίες για αμερικανικής κατασκευής F-16 και ενδεχομένως ακόμη και για F-35.
Αυτές οι ανανεωμένες προσπάθειες έχουν προκαλέσει συναγερμό στο Τελ Αβίβ, ειδικά εν μέσω αναφορών ότι η Τουρκία επεκτείνει επίσης τις ναυτικές της δυνατότητες και τις δυνατότητες των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Πηγή: www.jpost.com
Δείτε επίσης:
Η πώληση των αεροσκαφών αυτών στην Τουρκία είναι το ευχαριστώ των Άγγλων προς την Ελλάδα, για τις θυσίες μας στο πλευρό τους στον β παγκόσμιο. Ντροπή τους. Βέβαια είναι και αποτυχία της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής να τους πείσει να μην δώσουν ούτε καρφίτσα στα μεμέτια. Οι ύπουλοι Ιταλοί πάλι στον γνωστό τους ρόλο. Εγώ απορώ γιατί η εξωτερική μας πολιτική δεν μετατοπίζεται προς την Κίνα και την ομοδοξη Ρωσία
Έλα? από πονοκέφαλος για την Ελλάδα τώρα έγινε για το Ισραήλ??? της Ελλάδας της πέρασε, τόσο γρήγορα???
Τώρα δεν έχουν ζοχάδες γιατί τους “περιποιούνται” οι Τούρκοι διπλωμάτες!
Τους έφυγαν και οι πονοκέφαλοι και οι “κάψες”.