Η στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ Ταϊλάνδης και Καμπότζης αυτή την εβδομάδα, κοντά στους ναούς Ta Muen Thom και Ta Kwai, δεν αποτελεί έκπληξη για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις στην περιοχή.
Αντίθετα, πρόκειται για την πιο πρόσφατη κορύφωση μιας διαχρονικής συνοριακής διένεξης, η οποία συνδέεται με τον τρόπο που χαράχθηκαν τα σύνορα από τους αποικιοκράτες στις αρχές του 20ού αιώνα. Το τραύμα ενός Ταϊλανδού στρατιώτη από νάρκη ενεργοποίησε έναν κύκλο πυρών, με ρίψεις ρουκετών, πυροβολικού, ακόμη και αναφορές για επιθέσεις από F-16 της Ταϊλάνδης σε καμποτζιανές θέσεις.
Πού ακριβώς βρίσκεται η διαφιλονικούμενη περιοχή
Οι συγκρούσεις σημειώνονται στα σύνορα μεταξύ:
- της επαρχίας Surin της Ταϊλάνδης και
- της Oddar Meanchey στην Καμπότζη,
κοντά στην οροσειρά Dangrek, όπου βρίσκονται αρκετοί αρχαίοι ναοί της Κμερικής αυτοκρατορίας. Αυτοί οι ναοί, όπως οι Ta Muen Thom, Ta Kwai και Preah Vihear, χτίστηκαν αιώνες πριν δημιουργηθούν τα σύγχρονα σύνορα, και πλέον βρίσκονται είτε επάνω είτε πολύ κοντά στη γραμμή οριοθέτησης, γεγονός που προκαλεί αμφισβητήσεις και στρατιωτικές εντάσεις.
Πώς ξεκίνησε η διαμάχη: το αποικιακό παρελθόν Καμπότζης και Ταϊλάνδης
Η Γαλλία, ως αποικιακή δύναμη που ήλεγχε την Καμπότζη, χάραξε τα σύνορα με την τότε Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη) στις αρχές του 20ού αιώνα, βάσει χαρτών που ευνοούσαν τη γαλλική αποικία. Η Ταϊλάνδη ουδέποτε αποδέχτηκε πλήρως αυτές τις γραμμές, ιδιαίτερα στα σημεία όπου η φυσική τοπογραφία (όπως η υδροκρίτης των βουνών) δεν συμβάδιζε με τα χαρτογραφημένα όρια.
Τα σημεία-κλειδιά της σύγκρουσης
- Preah Vihear: Το 1962, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ) αποφάνθηκε ότι ο ναός ανήκει στην Καμπότζη, αναγνωρίζοντας την κυριαρχία της. Η Ταϊλάνδη, ωστόσο, συνεχίζει να αμφισβητεί την κυριότητα της γύρω περιοχής, ιδίως των υψωμάτων που έχουν στρατηγική σημασία.
- Ta Muen Thom και Ta Kwai: Η Ταϊλάνδη θεωρεί ότι βρίσκονται εντός της δικής της επικράτειας. Αντίθετα, η Καμπότζη έχει σταθμεύσει στρατεύματα κοντά στους ναούς εδώ και χρόνια, κάτι που η Μπανγκόκ θεωρεί πρόκληση και παραβίαση εθνικής κυριαρχίας.
Γιατί φουντώνει η ένταση τώρα
Η σημερινή κλιμάκωση δεν είναι αποκομμένη από τα συμφραζόμενα. Από τον Μάιο παρατηρείται σταδιακή στρατιωτική συγκέντρωση εκατέρωθεν των συνόρων, ενώ πολιτικά οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Μετά τα πρόσφατα επεισόδια:
- Έχουν υποβαθμιστεί οι διπλωματικές σχέσεις
- Οι πρεσβευτές έχουν απελαθεί
- Τα σύνορα παραμένουν κλειστά
Παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από γειτονικές χώρες και διεθνείς παρατηρητές για αυτοσυγκράτηση, η απουσία αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η διαχρονική καχυποψία καθιστούν δύσκολη κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης.
Δείτε Επίσης: