Σε έντονη πολιτική αντιπαράθεση έχει εξελιχθεί η απόφαση της Τουρκίας να μην υπογράψει το Σχέδιο Δράσης έξι σημείων της Ομάδας της Χάγης κατά του Ισραήλ, κατά τη Διάσκεψη Έκτακτης Ανάγκης που πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Ιουλίου στη Μπογκοτά της Κολομβίας.
Το σχέδιο, το οποίο έχει στόχο την εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου έπειτα από την αγωγή γενοκτονίας που υπέβαλε η Νότια Αφρική κατά του Ισραήλ, περιλαμβάνει σαρωτικά μέτρα κυρώσεων – από εμπορικούς αποκλεισμούς έως νομικές ρυθμίσεις για την ποινική δίωξη δραστών σε παλαιστινιακά εδάφη.
Παρά την παρουσία της στην έκτακτη διάσκεψη, μέσω του υφυπουργού Εξωτερικών Λεβέντ Γκιουμριουκτσού, η Άγκυρα απέφυγε να συνυπογράψει το σχέδιο, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.
Κριτική στο εσωτερικό – «Αποφεύγει τις κυρώσεις για χάρη του Τραμπ»
Κόμματα της αντιπολίτευσης και συντηρητικοί κύκλοι κατηγόρησαν την κυβέρνηση Ερντογάν ότι η στάση της απέναντι στο Ισραήλ παραμένει ρητορική, αποφεύγοντας συγκεκριμένα μέτρα που ενδεχομένως θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διπλωματικό ρήγμα με τις ΗΠΑ και προσωπικά με τον Ντόναλντ Τραμπ.
Ο Ιλχάν Ουζγκέλ, συντονιστής εξωτερικής πολιτικής του CHP, δήλωσε στη Cumhuriyet πως:
«Ο Ερντογάν θέλει να συναντηθεί με τον Τραμπ και να προσκληθεί στον Λευκό Οίκο. Αν συγκρουστεί με το Ισραήλ και λάβει σκληρά μέτρα, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του Τραμπ».
Διπλές ανακοινώσεις από το τουρκικό ΥΠΕΞ – «Ψευδείς οι ισχυρισμοί»
Σύμφωνα με τη μετάφραση του echedoros.blog μετά τη δημόσια κατακραυγή, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε δύο ανακοινώσεις (στις 19 και 20 Ιουλίου), διαψεύδοντας τις επικρίσεις. Σύμφωνα με τις δηλώσεις, η Τουρκία έχει ήδη διακόψει το εμπόριο με το Ισραήλ και οι κυρώσεις που εφαρμόζει ξεπερνούν αυτές του Σχεδίου Δράσης της Χάγης.
Ωστόσο, αντιπολιτευόμενοι κύκλοι αμφισβητούν την ειλικρίνεια αυτής της θέσης, παραθέτοντας στοιχεία εξωτερικού εμπορίου που φέρεται να αποδεικνύουν ότι οι εξαγωγές χάλυβα συνεχίζονται μέσω τρίτων χωρών, ενώ παραμένει ενεργή και η ροή πετρελαίου από το Αζερμπαϊτζάν προς το Ισραήλ μέσω του αγωγού Μπακού-Τιφλίδα-Τσεϊχάν – ισχυρισμούς που η Άγκυρα διαψεύδει κατηγορηματικά.
Το Σχέδιο Δράσης – Μόνο 12 χώρες υπέγραψαν
Από τις 30 χώρες που συμμετείχαν στη Διάσκεψη, μόλις 12 υπέγραψαν το Σχέδιο Δράσης έξι σημείων, ανάμεσά τους η Νότια Αφρική, η Κολομβία, η Μαλαισία, η Ινδονησία και η Βολιβία. Η Τουρκία, αν και είχε δώσει το «παρών», απείχε από τη δέσμευση.
Το σχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:
- Πλήρη απαγόρευση αποστολής στρατιωτικών εφοδίων και προϊόντων διπλής χρήσης στο Ισραήλ.
- Απαγόρευση πρόσβασης πλοίων που μεταφέρουν όπλα σε λιμάνια των χωρών-μελών.
- Ακύρωση δημόσιων συμφωνιών με το Ισραήλ.
- Τροποποιήσεις στα νομικά συστήματα των υπογράφοντων χωρών για να διώκονται όσοι διαπράττουν εγκλήματα στα παλαιστινιακά εδάφη.
Εύθραυστη ισορροπία για την Άγκυρα
Η στάση της Τουρκίας αποτυπώνει την εύθραυστη διπλωματική της ισορροπία: από τη μία φιλοπαλαιστινιακή ρητορική, από την άλλη ανάγκη αποφυγής ευθείας ρήξης με τις ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές της προεκτάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση να μην συνυπογράψει το σχέδιο έχει προκαλέσει αμηχανία και ερωτήματα για τη συνέπεια της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας σε μια περίοδο διεθνούς έντασης.
*Φωτογραφία X inkl
Δείτε επίσης:
- Παιδεραστής ο γιος του Ουκρανόφιλου επίδοξου δολοφόνου του Τραμπ!
- Ο γαμπρός του Ερντογάν έστησε πλατφόρμα ως «απάντηση» στο Grok του Ίλον Μασκ
μπουχέσιδες ήταν ανέκαθεν οι Τούρκοι