Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ υπερασπίστηκε την κατάσταση που επικρατεί με τις ασταμάτητες ροές μεταναστών σε κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την Ελλάδα να βρίσκεται σταθερά στον πυρήνα του προβλήματος.
Μακριά από το πρόβλημα που σίγουρα δεν την αγγίζει μπορεί να μιλά ακατάπαυστα, σκεπτόμενη ως τεχνοκράτης και αδιαφορώντας για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, παρά κοιτάζοντας μόνο το συμφέρον και τα νούμερα.
Συγκεκριμένα, η Λαγκάρντ υποστήριξε ότι η «εισροή ξένου εργατικού δυναμικού βοήθησε την ευρωζώνη να απορροφήσει διαδοχικά σοκ, όπως η εκτόξευση του ενεργειακού κόστους και ο πληθωρισμός-ρεκόρ, διατηρώντας ταυτόχρονα σε ικανοποιητικά επίπεδα την ανάπτυξη και την απασχόληση».
Η επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε πως «αν και το 2022 οι ξένοι εργαζόμενοι αντιπροσώπευαν μόλις το 9% του συνολικού εργατικού δυναμικού, έχουν συμβάλει στο ήμισυ της αύξησής του τα τελευταία τρία χρόνια», για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «χωρίς αυτήν τη συμβολή οι συνθήκες στην αγορά εργασίας θα ήταν πιο πιεσμένες και η παραγωγή χαμηλότερη».
The European Union’s economy would have looked far weaker after the pandemic without foreign workers, European Central Bank chief Christine Lagarde said Saturday.https://t.co/oMfjt6awFX
— POLITICOEurope (@POLITICOEurope) August 24, 2025
Στο ζύγι η μετανάστευση με την μείωση των γεννήσεων στην Ευρώπη
Η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε ότι «η μετανάστευση διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αντιστάθμιση της πτώσης του ευρωπαϊκού δείκτη γεννήσεων και της αυξανόμενης προτίμησης για μικρότερες ώρες εργασίας». «Αυτό», όπως είπε, «βοήθησε τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την παραγωγή και συγκράτησε τις πληθωριστικές πιέσεις, ακόμη κι όταν οι μισθοί υστερούσαν σε σχέση με τις τιμές».
«Η μετανάστευση θα μπορούσε, κατ’ αρχήν, να παίξει καθοριστικό ρόλο στην άμβλυνση των ελλείψεων εργατικού δυναμικού καθώς οι εγχώριοι πληθυσμοί γερνούν. Ωστόσο οι πολιτικοοικονομικές πιέσεις μπορεί όλο και περισσότερο να περιορίσουν τις εισροές» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ
Η ίδια τόνισε επιπλέον ότι η ευρωπαϊκή αγορά εργασίας βγήκε από τα πρόσφατα σοκ σε «απροσδόκητα καλή κατάσταση» αλλά προειδοποίησε ότι «αυτή η δυναμική δεν πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη».
Καταλήγοντας η κυρία Λαγκάρντ επισήμανε ότι «η δημογραφική συρρίκνωση, η πολιτική αντίδραση και οι αλλαγές στις προτιμήσεις των εργαζομένων εξακολουθούν να απειλούν την ανθεκτικότητα της ευρωζώνης».
Δείτε επίσης:
“αδιανόητο” που το είδατε??? πρώτη φορά την ακούτε να λέει πράγματα εναντίον των πολιτών που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί?
Εντάξει καταλάβαμε, με τον Άδωνι και τον Πλευρη είστε…
Ρε γκασμά, οι λαθρομετανάστες έρχονται για να ρίξουν τους μισθους και τα μεροκάματα. Την κάθε Λαγκαρντ δεν την ενδιαφέρει τίποτα άλλο. Οποιος παίζει το παιχνίδι των καθαρμάτων των πολυεθνικων και των τραπεζων είναι με τον Πλευρη και τον Αδωνι που πουλάνε παραμύθια ενώ έχουν ανοικτά σύνορα. Δεν υπάρχει ηλίθιος που να μην στηρίζει τους νεοφιλελευθερους απατεώνες ενώ παριστάνει τον δικαιωματιστή. Μέχρι και τα χρήματα που δόθηκαν για να προωθηθεί ολη αυτή η ατζέντα από τους ίδιους φονιάδες λαών είναι.