Την Κυριακή 24 Αυγούστου 2025, με αφορμή την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας, πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας Κιέβου οικουμενική θρησκευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του προέδρου της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι και της συζύγου του.
Σύμφωνα με το Προεδρικό Γραφείο, η προσευχή είχε στόχο την επίκληση της ειρήνης, της ελευθερίας και της ευημερίας για την Ουκρανία.
Προσευχές απηύθυναν:
- Ο Σεΐχης Αχμέτ Ταμίμ, Ανώτατος Μουφτής της Ουκρανίας,
- Ο Επιφάνιος Ντουμένκο, επικεφαλής της OCU,
- Ο Σβιατοσλάβ Σεβτσούκ, επικεφαλής της UGCC,
- Ο Βιτάλι Κριβίτσκι, επικεφαλής της ρωμαιοκαθολικής επισκοπής Κιέβου–Ζιτόμιρ,
- Ο Ανατόλι Κοζάτσοκ, ηγέτης της Ευαγγελικής Χριστιανικής πίστης στην Ουκρανία,
- Ο Ανατόλι Ραϊτσίνετς, αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ουκρανικής Βιβλικής Εταιρείας.
Παρόντες ήταν επίσης εκπρόσωποι Αντβεντιστών, Λουθηρανών, Αρμενικής Αποστολικής Εκκλησίας, Εβραϊκών οργανώσεων, Μουσουλμάνων και της Μεταρρυθμισμένης Εκκλησίας. Ξεχωριστή προσευχή τέλεσε ο Βίκτορ Γιελένσκι, επικεφαλής της SSEPC.
Η απουσία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας
Αίσθηση προκάλεσε η απουσία εκπροσώπων της κανονικής Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας (UOC) με επικεφαλής τον Μητροπολίτη Ονούφριο. Σύμφωνα με παρατηρητές, η μη συμμετοχή της UOC ανέδειξε για άλλη μία φορά το βαθύ θρησκευτικό και κοινωνικό ρήγμα που υπάρχει στη χώρα, με συνεχείς πιέσεις που –όπως έχει καταγγείλει η ίδια– δέχεται η κανονική Εκκλησία.
Μήνυμα ενότητας με αντιφατικά μηνύματα
Η εκδήλωση προβλήθηκε από το Κίεβο ως ένδειξη θρησκευτικής ενότητας και συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ουκρανία. Ωστόσο, η απουσία της μεγαλύτερης κανονικής Ορθόδοξης κοινότητας της χώρας δείχνει ότι η ενότητα αυτή παραμένει ζητούμενο.
*Φωτογραφίες X @spzh
Δείτε επίσης:
- Η Ρωσία θέλει και την Τουρκία στις εγγυήτριες χώρες – Για «σημαντικές παραχωρήσεις» της Μόσχας μιλά ο Βανς
- Η Ουκρανία τα έβαλε τώρα με τον… Γούντι Άλεν!