Ολλανδός ντετέκτιβ γυρνάει τον κόσμο και βρίσκει κλεμμένα έργα τέχνης διάσημων εικαστικών

Must Read

Εργάζεται ακούραστα όλο το 24ωρο, αφού, όπως λέει ο ίδιος, η πληροφορία μπορεί να του έρθει με τη μορφή ανώνυμου τηλεφωνήματος στη μέση της νύχτας, στο διαμέρισμά του στο Άμστερνταμ.

Ο Άρθουρ Μπραντ, γνωστός και ως «Ιντιάνα Τζόουνς των έργων τέχνης», έχει αφιερώσει τη ζωή του στον εντοπισμό έργων τέχνης διάσημων εικαστικών που έχουν κλαπεί. Μόλις έναν χρόνο πριν, ο 50χρονος Ολλανδός ντετέκτιβ εντόπισε τον «Buste de Femme Dora Maar» («Πορτρέτο της Ντόρα Μάαρ»), έναν πίνακα του Πικάσο, αξίας 80.000.000 ευρώ, που είχε κλαπεί το 1999 από το γιοτ ενός σεΐχη. Πέρα από τον συγκεκριμένο πίνακα, η συνολική αξία των έργων τέχνης που έχει καταφέρει να ανακτήσει αγγίζει τα 282.000.000 ευρώ.

Δείτε επίσης: Στο Τόκιο πάνε για ποτό μετά την δουλειά παρά τον συναγερμό: Ρεκόρ κρουσμάτων σε μια μέρα

Ο Μπραντ ανακάλυψε το ταλέντο του στον χώρο αυτό εντελώς τυχαία, την περίοδο που βρισκόταν στην Ισπανία με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών και συμμετείχε σε ένα κυνήγι θησαυρού, καταφέρνοντας να εντοπίσει τρία ασημένια ρωμαϊκά νομίσματα. Έκτοτε άρχισε να «χτενίζει» αποκόμματα εφημερίδων αναζητώντας άρθρα που σχετίζονταν με κλεμμένα έργα τέχνης και σημειώνοντας τα ονόματα όσων εμπλέκονταν.

Τον ενημέρωσαν για επικείμενη ληστεία

«Ο κόσμος του εγκλήματος μοιάζει με πυραμίδα. Στην κορυφή έχεις 30 ή 40 άτομα, που λίγο έως πολύ έχουν στα χέρια τους ολόκληρη την παράνομη αγορά έργων τέχνης», εξηγεί, αποκαλύπτοντας ότι του έχει τύχει να συνεργαστεί με εγκληματικές συμμορίες.

Μια φορά είχε ανακαλύψει ότι μερικοί πίνακες που αναζητούσε βρίσκονταν στα χέρια συμμορίας. Είχαν δοθεί στα μέλη της 10 χρόνια μετά τη ληστεία, ως πληρωμή για εμπόρευμα ναρκωτικών.

Ο Μπραντ τούς προσέγγισε και τους εξήγησε ότι δεν θα μπορούσαν να πουλήσουν τους πίνακες γιατί είναι κλεμμένοι και τους ζήτησε να τους παραδώσουν σε εκείνον, με την υπόσχεση ότι δεν θα ενέπλεκε την αστυνομία σε αυτό. Κάποια μέρα τα μέλη της συμμορίας, από ευγνωμοσύνη που κράτησε τον λόγο του, τον ενημέρωσαν για επικείμενη ληστεία που σχεδιαζόταν σε ευρωπαϊκό μουσείο, πληροφορία χάρη στην οποία ο Μπραντ κατάφερε να την αποτρέψει.

ΟΛΛΑΝΔΟΣ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This