Δευτέρα 21/6/2021

Περισσότερους ρύπους εισπνέουν τα μωρά που κάθονται σε καροτσάκια με χαμηλό κάθισμα

Και τα καροτσάκια των μωρών ακολουθούν τη μόδα και αυτή επιτάσσει τα καροτσάκια με χαμηλά καθισματάκια. Οι ειδικοί όμως προειδοποιούν ότι αυτός ο σχεδιασμός αποτελεί μια μάλλον κακή ιδέα.

Βρετανική έρευνα έδειξε ότι τα μωρά που κάθονται χαμηλά στις εξόδους τους για βόλτα εκτίθενται σε υψηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης απ’ ό,τι οι γονείς που τα σπρώχνουν. Συγκεκριμένα, τα νήπια που κάθονται σε ύψος 79 εκατοστά από το έδαφος εισπνέουν 44% περισσότερους ρύπους από τον γονέα.

Τα δε μωρά που κάθονται στο κάτω μέρος δίπατων καροτσιών εκτίθενται σε σχεδόν 75% περισσότερους ρύπους από το μωρό που κάθεται από πάνω τους. Επιπλέον, προκύπτει ότι τα καλύμματα που έχουν κάποια καρότσια και πέφτουν σαν κουρτίνες πάνω από το μωρό μειώνουν τα επίπεδα σωματιδίων ρύπανσης που εισπνέουν, αλλά όχι τελείως.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι επιλογές όπως το είδος του καροτσιού που χρησιμοποιούμε μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην ποσότητα ρύπανσης που αντιμετωπίζει το παιδί μας, όταν βγαίνει μαζί μας» εξηγεί ο καθηγητής Prashant Kumar, διευθυντής του Κέντρου Ερευνας για Καθαρή Ατμόσφαιρα στο πανεπιστήμιο του Surrey, στη Βρετανία.

Τα μικρά παιδιά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση, γι’ αυτό επισημαίνεται ότι για να μην επηρεαστούν η ανάπτυξή τους και η υγεία τους θα πρέπει να λαμβάνονται αυξημένα μέτρα για την προστασία τους.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ