Η Τουρκία μετράει τους νεκρούς της και η Άγκυρα προαναγγέλλει έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο

Must Read

Ασθμαίνοντας η Τουρκία προσπαθεί να διατηρήσει την απειλή και τις παράνομες διεκδικήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ. Διότι παρότι σταδιακά είχε αποσύρει όλα της τα σκάφη, γεωτρύπανα και ερευνητικά, από την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, τώρα σπεύδει να επαναφέρει έστω και ένα προκειμένου να δηλώνει παρουσία στην περιοχή.

Η Άγκυρα εξέδωσε την παράνομη Navtex 0595/20 και με αυτή δεσμεύει μια περιοχή που εφάπτεται με τα όρια των ΑΟΖ της Κύπρου, της Ελλάδας και της Αιγύπτου. Δεσμεύει αυτή την περιοχή για σεισμικές έρευνες από τις 11 Απριλίου έως τις 20 Ιουνίου και την αποστολή έχει αναλάβει να διεκπεραιώσει το ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις».

Μόλις την Πέμπτη, ωστόσο, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ ανακοίνωσε πως το γεωτρύπανο «Φατίχ» βρίσκεται στο λιμάνι της Κωνσταντινούπολης και θα συνεχίσει τον πλου του στη Μαύρη Θάλασσα, γιατί προφανώς στην κυπριακή ΑΟΖ δεν κατάφερε να εντοπίσει απολύτως τίποτα, επιβεβαιώνοντας αυτούς που έλεγαν ότι η Άγκυρα χρησιμοποιεί αυτές τις απόπειρες έρευνας μόνο και μόνο για να προβάλει τις διεκδικήσεις της με την παρουσία του σκάφους, ενώ το ουσιαστικό αποτέλεσμα των ερευνών είναι μηδενικό.

Κόστος πολλών εκατομμυρίων

Αυτή την περίοδο η Άγκυρα δεν έχει κανένα ερευνητικό της πλοίο ή γεωτρύπανο που να… δραστηριοποιείται στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Αυτό βεβαίως δεν σημαίνει ότι ξέχασε τις διεκδικήσεις της ή ότι δεν θα επανέλθει σε αυτές. Είναι προφανές πως το καθεστώς Ερντογάν έχει ανοίξει τη «βεντάλια» των προκλήσεών της από τον Έβρο μέχρι την Κύπρο και τη Λιβύη, κι έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται.

Γιατί, όμως, το τελευταίο διάστημα έχει μαζευτεί; Η απάντηση είναι πως η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει, ο κορωνοϊός στη γειτονική χώρα θερίζει και ο Ταγίπ Ερντογάν δέχεται σφοδρές επικρίσεις.

Η παρουσία και μόνο των γεωτρύπανων και των ερευνητικών σκαφών εκτός των λιμανιών ισοδυναμεί με κόστος πολλών χιλιάδων ή και εκατομμυρίων ευρώ ημερησίως και η τουρκική οικονομία δεν μπορεί να αντέξει πλέον σπατάλες.

Και πάλι, ωστόσο, ο Ερντογάν θα αγνοήσει το κόστος μπροστά στον μεγαλοϊδεατισμό του και θα επανέλθει, όταν το κρίνει αναγκαίο, καθώς θεωρεί πως αυτή η περίοδος δεν προσφέρεται για νταηλίκια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This