Μια προειδοποίηση μεγάλης σοβαρότητας εξέδωσε η επικεφαλής της Europol «χτυπώντας» ουσιαστικά το «καμπανάκι» προς τους γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους.
Πιο αναλυτικά, εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούν τα παιδιά ως όπλα για να διαπράττουν βασανιστήρια και δολοφονίες, στρατολογώντας τα μέσω βιντεοπαιχνιδιών και smartphone ενώ την ίδια στιγμή οι γονείς δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει.
Η εκτελεστική διευθύντρια τη Europol Κατρίν Ντε Μπολ τονίζει πως αυτές οι εγκληματικές ομάδες αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς το γεγονός ότι έχουν ως στόχο τα παιδιά οδηγεί σε καταστροφή στις οικογένειες και αποσταθεροποίηση των κοινωνιών.
«Η στρατολόγηση παιδιών από ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος είναι αυτό που συμβαίνει τώρα σε ευρωπαϊκό έδαφος», δήλωσε σε κοινή συνέντευξη στο Politico και τη Welt. «Στρατολογούν παιδιά για να βασανίζουν ή να σκοτώνουν. Δεν μιλάμε πλέον για μικροκλοπές. Μιλάμε για μεγάλα εγκλήματα».
Χαρακτηριστική και άκρως ανατριχιαστική είναι η υπόθεση που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει η Europol.
Europol: Πώς γίνεται η επαφή
Τα εγκληματικά μέλη έδωσαν εντολή σε νεαρό αγόρι να σκοτώσει την μικρότερη αδελφή του και το έκανε. «Είναι σκληρό, δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» τόνισε η Europol.
Παράλληλα, τα παιδιά χρησιμοποιούνται από εχθρικά κράτη και υβριδικούς δράστες ως κατάσκοποι χωρίς να το γνωρίζουν για να υποκλέπτουν πληροφορίες από κυβερνητικά κτίρια.
Τα εγκληματικά μέλη προσεγγίζουν τα παιδιά μέσω τσατ συμμετέχοντας στα βιντεοπαιχνίδια με πολλούς παίκτες. Αρχικά μιλούν για απλά και ανάλαφρα θέματα και στη συνέχεια περνούν σε κλειστές συνομιλίες πείθοντας το παιδί να μοιραστεί προσωπικά στοιχεία, όπως η διεύθυνση κατοικίας του.
Οι εγκληματίες μπορούν να φτάσουν σε ακραία σημεία όπως να εκβιάσουν το παιδί μέσω βασανιστηρίων, αυτοτραυματισμού, δολοφονίας, ακόμη και αυτοκτονίας. Επίσης χρηματίζουν τα παιδιά έως και 20.000 δολάρια για να διαπράξουν μια δολοφονία και κάποιες φορές πληρώνουν κιόλας.
Η Europol γνωρίζει 105 περιπτώσεις στις οποίες ανήλικοι συμμετείχαν σε βίαια εγκλήματα. Πολλές απόπειρες δολοφονίας αποτυγχάνουν επειδή τα παιδιά είναι άπειρα, ανέφερε η υπηρεσία.
«Έχουμε επίσης παιδιά που δεν εκτελούν την εντολή και στη συνέχεια οι εγκληματίες για παράδειγμα σκοτώνουν το κατοικίδιο του παιδιού, στέλνοντας το μήνυμα: “Ξέρουμε πού ζεις, ποιος είσαι, θα υπακούσεις και αν δεν το κάνεις θα πάμε ένα βήμα παραπέρα και να σκοτώσουμε τη μητέρα σου ή τον πατέρα σου”», τονίζει η επικεφαλής της Europol.
Τα δίκτυα αυτά συχνά στοχεύουν παιδιά που είναι ευάλωτα λόγω ψυχολογικών προβλημάτων ή εκφοβισμού στο σχολείο. Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής κινδυνεύουν και τα πιο υγιή παιδιά.
Δείτε επίσης:
Europol: Κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας με «πλοκάμια» στην Ελλάδα – Τεράστια επιχείρηση
Europol: Συνελήφθη «εγκέφαλος» δικτύου που εξαπέλυε κυβερνοεπιθέσεις

