Τρίτη 22/6/2021

Όθων Ηλιόπουλος (καθηγητής στο Χάρβαρντ): Η πανδημία θα περάσει αλλά θα έρθει ένα καινούργιο «ξαδελφάκι» της!

Μεγάλη υπερβολή σχετικά με τον κίνδυνο από το κορωνοϊό, θεωρεί ότι υπάρχει ο καθηγητής Ογκολογίας και Γενετικής της Ιατρικής σχολής του Χάρβαρντ και διευθυντής κλινικής στο Massachusetts General Hospital, Όθων Ηλιόπουλος, που νόσησε και ο ίδιος από το θανατηφόρο ιό!

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο πώς θα γίνει η επιστροφή στην κανονικότητα και σχολίασε αν υπάρχει πιθανότητα επαναλοίμωξης και πώς θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο μιας άλλης πανδημίας από τον ιό.

Μιλώντας στο ΑΠΕ, ο διεθνούς φήμης επιστήμονας υποστήριξε ότι υπάρχει μία φοβερή υπερβολή για τον κίνδυνο από τον ιό, η οποία βασίζεται σε λάθος εικόνες για τη θνητότητά του. «Τώρα που αρχίζουμε να εκτιμάμε πόσα άτομα έχουν εκτεθεί στον ιό, εδραιώνεται η εντύπωση ότι οι πιο πολλοί άνθρωποι θα είναι ασυμπτωματικοί ή θα έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα», ανέφερε.

Ο καθηγητής υποστηρίζει πως η επιστροφή στην κανονικότητα πρέπει να γίνει σταδιακά και με ευρείας κλίμακας τεστ αντισωμάτων και ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε εμβόλιο ή φάρμακα.

«Κλειδωμένοι μήνες, αν περιμένουμε το εμβόλιο»

«Όσοι έχουν αντισώματα, να μπορούν να επιστρέψουν στις δουλειές τους, ώστε να βγούμε άμεσα από το γύψο, να επανεκκινηθεί η οικονομία, αλλά και να επανέλθει ο κόσμος στη φυσιολογική του ζωή. Αν περιμένουμε το εμβόλιο ή φάρμακα, μπορεί να μείνουμε κλειδωμένοι για μήνες ή χρόνο κι αυτό είναι αδύνατο. Όσοι δεν έχουν αντισώματα, ενδεχομένως να βγουν σε δεύτερο χρόνο», εξηγεί.

Ο κ. Ηλιόπουλος θεωρεί ότι μπορεί η συγκεκριμένη πανδημία να περάσει στην αφάνεια, αλλά μάλλον θα τη διαδεχτεί ένα καινούργιο «ξαδελφάκι» της. Για το ενδεχόμενο αυτό, θα πρέπει να προετοιμαστούν κατάλληλα τα συστήματα Υγείας και η Πολιτική Προστασία.

Στο ερώτημα, αν μπορεί κάποιος να νοσήσει ξανά από τον ιό, εφόσον τον έχει «περάσει», τονίζει: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει ούτε ένα επιβεβαιωμένο περιστατικό επαναλοίμωξης στις τόσες εκατοντάδες χιλιάδες αρρώστων», είπε και μετέφερε τη δική του εμπειρία με τη νόσο Covid-19: «Πέρασα 11 ημέρες με 39,5 πυρετό, πλήρη αδυναμία, πόνους και μόνο νερό», περιέγραψε o κ. Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως νιώθει ότι φίλοι και συνάδελφοί του «τρομάζουν» στο άκουσμα πως έχει νοσήσει και κανείς δεν διανοείται να τον συναντήσει!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ