Πέμπτη 17/6/2021

Οι… φίλοι μας στο Facebook «κλειδί» στην πρόβλεψη εξάπλωσης της πανδημίας

Την εξάπλωση του κορωνοϊού μπορούν να προβλέψουν ως ένα βαθμό οι φιλίες μας στο Facebook, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η εξάπλωση ήταν μεγαλύτερη στις περιοχές που είχαν σημαντικές επαφές μέσω του διάσημου κοινωνικού δικτύου με τα αρχικά σημεία εμφάνισης του ιού.

Για παράδειγμα, στο Λόντι της Ιταλίας παρατηρείται μια ισχυρή σύνδεση των φιλιών στο Facebook και των κρουσμάτων κορωνοϊού στο Ρίμινι, ένα δημοφιλές παραλιακό θέρετρο της Αδριατικής.

Ωστόσο, δεν φαίνεται να παίζουν ρόλο όλες οι συνδέσεις στα κοινωνικά δίκτυα, κάτι που δείχνει πως τα έγκαιρα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η Ιταλία βοήθησαν την κατάσταση.

Η έρευνα στηρίχτηκε στον Δείκτη Κοινωνικής Συνδεσιμότητας, ένα εργαλείο το οποίο επιτρέπει στους ερευνητές να μετρήσουν την συνδεσιμότητα δύο γεωγραφικών περιοχών, όπως αυτή αποτυπώνεται στις φιλίες στο Facebook, χωρίς να χρειαστεί να προσπελάσουν προσωπικά δεδομένα.

Το Facebook έχει στη διάθεσή του μια σειρά από σετ δεδομένων τέτοιου είδους όμως, αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τον διαμοιρασμό τέτοιων στοιχείων με τις κυβερνήσεις και τις αρχές δημόσιας υγείας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ