Κι ενώ τα κρούσματα στη Γερμανία ξεπερνούσαν τα 150.000, το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ ανακοίνωνε την Παρασκευή πως ο επιβεβαιωμένος αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα θα πρέπει να μειωθεί σε μερικές εκατοντάδες ημερησίως προτού χαλαρώσουν και άλλο τα περιοριστικά μέτρα. Καλώντας για ακόμα μια φορά την κυβέρνηση να φροντίσει για τη διενέργεια ακόμα περισσότερων τεστ, ο αντιπρόεδρος του ινστιτούτου, Λαρς Σάαντε, τόνισε πως δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα να πέσουν οι αντιστάσεις πολιτών και εθνικού συστήματος υγείας.
Η Γερμανία ανακοίνωσε την Παρασκευή 2.337 νέα κρούσματα του covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 150.383 με τους νεκρούς από την επιδημία να ανέρχονται σε 5.321. Δειλά δειλά ωστόσο γίνονται τα πρώτα βήματα επιστροφής στην ομαλότητα, καθώς το Βερολίνο, ενθαρρυμένο από τον μικρότερο αριθμό των κρουσμάτων, ανακοίνωσε ότι από Δευτέρα θα μπορέσουν να ανοίξουν τα μικρότερα καταστήματα, με την προϋπόθεση ότι τηρούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής και κοινωνικής απόστασης. Την ίδια ώρα πάντως, η χώρα ετοιμάζεται για το δεύτερο κύμα της πανδημίας που δεν αποκλείεται να ξεσπάσει με την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τα νοσοκομεία είναι έτοιμα για μια νέα άνοδο των κρουσμάτων που ενδέχεται να εμφανιστεί αμέσως μετά την άρση του lockdown ενώ εκθεσιακοί χώροι προετοιμάζονται κατάλληλα για τον ίδιο σκοπό. Υπάρχει «θεμελιώδης κίνδυνος» οι μολύνσεις να αυξηθούν ξανά «αν το σύνολο των περιοριστικών μέτρων αρθεί πρόωρα», σχολίασε ο Σάαντε. Επί του ζητήματος τοποθετήθηκε και ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν, του πανεπιστημίου Σαριτέ του Βερολίνου, ο οποίος προειδοποίησε πως το δεύτερο κύμα της covid-19 ενδέχεται «να είναι πιο βίαιο» από το πρώτο.
Θα διατηρηθούν τα μέτρα στη Βρετανία
Την ίδια ώρα στη Βρετανία, αποφασίστηκε πως θα διατηρηθούν τα περιοριστικά μέτρα έως ότου είναι ασφαλής η χαλάρωσή τους, παρά το οικονομικό κόστος των κανόνων αυτών. Όπως δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ στο BBC, «δεν θα επιτρέψω να γίνουν αλλαγές που δεν θα είναι ασφαλείς. Κατανοώ τις οικονομικές πιέσεις, όμως η ασφάλεια είναι που με νοιάζει πραγματικά».
Κι η Ιταλία εξετάζει να χαλαρώσει το lockdown που έχει επιβληθεί, «σε τέσσερα στάδια», σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου. Το πρώτο στάδιο ενδέχεται να ξεκινήσει ήδη από τη Δευτέρα 27 Απριλίου, μετέδιδαν την Παρασκευή τα ΜΜΕ, αν και η κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κάτι επισήμως. «Όλα θα εξαρτηθούν από την καμπύλη των μολύνσεων», η οποία αν δεν σημειώσει αύξηση θα επιτρέψει «στα εργοστάσια κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων και τις γεωπονικές δραστηριότητες να επαναλειτουργήσουν ήδη από τις 27 Απριλίου», έγραψε η «Corriere della Sera». Εκτός απροόπτου, τη Δευτέρα «4 Μαΐου θα ανοίξουν τα εργοτάξια και ο τομέας της υφαντουργίας και της μόδας», ενώ την επόμενη Δευτέρα 11 Μαΐου «θα ανοίξουν τα καταστήματα λιανικής». Την τέταρτη Δευτέρα 18 Μαΐου θα έρθει η σειρά των μπαρ, των εστιατορίων και των κομμωτηρίων.
Και στην Ουγγαρία, ο Βίκτορ Όρμπαν σχεδιάζει να αντικαταστήσει από τις αρχές Μαΐου το lockdown, στο πλαίσιο του οποίου επιβάλλεται ως σήμερα καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας στον πληθυσμό. Ο Όρμπαν δήλωσε πως οι νέοι κανόνες θα επικεντρώσουν στους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και αυτούς που ζουν σε μεγάλες πόλεις, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι δυσανάλογα εκτεθειμένοι στον κίνδυνο να νοσήσουν με Covid-19.