Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν ραγδαία το 2019 φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών δεκαετιών, κυρίως εξαιτίας των υψηλότερων στρατιωτικών προϋπολογισμών των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ινδίας. Σύμφωνα με την έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για τη Διεθνή Ειρήνη της Στοκχόλμης ( SIPRI) που δόθηκε στη δημοσιότητα, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες ανήλθαν συνολικά σε 1,91 τρισ. δολάρια το 2019, αυξημένες κατά 3,6% από το 2018.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση από το 2010 και σε απόλυτους αριθμούς στο υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, το 1989.

Ωστόσο αναμένεται να μειωθούν σημαντικά φέτος, με δεδομένο τον τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας. Οι ΗΠΑ είναι μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες — 732 δισεκατομμύρια δολάρια. Οι δαπάνες της Κίνας, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εκτιμάται πως ανήλθαν σε 261 δισεκατομμύρια δολάρια (+5,1%), ή το 14% του συνόλου παγκοσμίως. Η Ινδία κατατάσσεται τρίτη, με δαπάνες 71,1 δισ. δολαρίων (+6,8%), ακολουθούμενη από τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, η Γερμανία, η Βρετανία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ