Σε μια δραματική εξέλιξη που ανατρέπει τις παγκόσμιες ενεργειακές ισορροπίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιτύχει μια καθοριστική στρατηγική νίκη στη Βενεζουέλα, αποκτώντας ουσιαστικό έλεγχο στα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη και αποκόπτοντας την Κίνα από μια κρίσιμη πηγή φθηνού βαρέος αργού.
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου παγκοσμίως, περίπου 303 δισεκατομμύρια βαρέλια, υπερβαίνοντας ακόμη και αυτά της Σαουδικής Αραβίας. Ωστόσο, χρόνια κακοδιαχείρισης, κυρώσεων και υποεπενδύσεων είχαν μειώσει την παραγωγή σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών κατευθυνόταν προς την Κίνα, η οποία απορροφούσε έως και το 80% του βενεζουελάνικου αργού, συχνά με εκπτώσεις.
Με μια αποφασιστική στρατιωτική επιχείρηση στις 3 Ιανουαρίου 2026, η κυβέρνηση Τραμπ άλλαξε ριζικά το τοπίο: Σύλληψη και απομάκρυνση του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, αεροπορικές επιδρομές σε στόχους και επιβολή ελέγχου στην πετρελαϊκή βιομηχανία. Αμερικανικές εταιρείες, όπως η Chevron και άλλοι κολοσσοί, καλούνται να επενδύσουν δισεκατομμύρια για την αποκατάσταση της υποδομής, με στόχο την επαναφορά της παραγωγής σε υψηλά επίπεδα – δυνητικά έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, όπως πριν από την εποχή Τσάβες-Μαδούρο.
Αυτή η εξέλιξη σημαίνει ότι οι ΗΠΑ αποκτούν πρόσβαση σε εκατοντάδες χιλιάδες βαρέλια βαρέος αργού ημερησίως, το οποίο προηγουμένως κατευθυνόταν σχεδόν αποκλειστικά προς την Κίνα. Το βενεζουελάνικο αργό είναι ιδανικό για τα διυλιστήρια στο Τέξας και τη Λουιζιάνα, τα οποία διαθέτουν χωρητικότητα 2,6 εκατομμυρίων βαρελιών ημερησίως ειδικά σχεδιασμένη για αυτό το είδος πετρελαίου. Για χρόνια, αυτές οι μονάδες λειτουργούσαν υποβαθμισμένα, αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να καταφεύγουν σε δαπανηρές εναλλακτικές, όπως η καναδική ασφαλτική άμμος.
Τώρα, με την αναπροσανατόριση των ροών προς τις ΗΠΑ, ενισχύεται δραστικά η ενεργειακή ασφάλεια της Αμερικής, μειώνεται το κόστος διύλισης και αποδυναμώνεται η πρόσβαση του Πεκίνου σε φθηνό βαρύ αργό – ένας πόρος κρίσιμος για την κινεζική βιομηχανία. Οι εξαγωγές προς την Κίνα έχουν πρακτικά παγώσει λόγω της αμερικανικής επέμβασης και του αποκλεισμού.
Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή και συντριπτική νίκη για την αμερικανική οικονομία και γεωπολιτική: πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα, βελτίωση της εγχώριας διύλισης και στρατηγική ήττα για την Κίνα σε έναν κρίσιμο τομέα της παγκόσμιας ενέργειας. Οι παγκόσμιες ισορροπίες στην αγορά πετρελαίου έχουν αλλάξει άρδην – και αυτή είναι μόνο η αρχή.
“`


Μες τη τρελή χαρά το newsbreak. Αλήθεια αυτοί οι τιτάνες της πολιτικής σκέψης, ο Σαμαράς και ο Καραμανλής τι λένε; Συμφωνούν με τη δήλωση του Μητσοτάκη;
Καταρχήν για τους ηλίθιους που πιστεύουν ότι γίνεται, γίνεται για τα ναρκωτικά. Ούτε θα σταματήσουν οι ροές προς Κίνα ούτε θα αναλάβουν την εξουσία… φανερά. Οι τιμές θα αλλάξουν και ο έλεγχος.
Κοινώς τέλος τα φθηνά κινέζικα.
Έρχονται εξελίξεις που ούτε που τις είχαμε φανταστεί και το χειρότερο είναι ότι έχουμε τη χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή.
Τα μνημόνια του 2010- 2015 δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα θα έρθουν.
Οι κυβερνήσεις Σαμαρά και Τσίπρα θα μοιάζουν με Καποδίστρια…