Ο Ρεζά Παχλαβί γεννήθηκε στην Τεχεράνη στις 31 Οκτωβρίου 1960 ως κληρονόμος του εκλιπόντος Μοχάμεντ Ρεζά, τελευταίου Σάχη του Ιράν και της αυτοκράτειρας Φαράχ Παχλεβί.
Ονομάστηκε Πρίγκιπας Διάδοχος το 1967, κατά τη στέψη του πατέρα του, ενώ οι πιστοί στη μοναρχία αναγνώρισαν τον Ρεζά ως κληρονόμο του θρόνου μετά τον θάνατο του πατέρα του από καρκίνο το 1980.
Το 1978, σε ηλικία 17 ετών, ο Ρεζά Παχλαβί έφυγε από το Ιράν για εκπαίδευση σε μαχητικά αεροσκάφη στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, στην αεροπορική βάση Reese στο Λάμποκ του Τέξας.
Κατά την ίδια περίοδο, η αναταραχή στο Ιράν οδήγησε στην εκδίωξη της βασιλικής οικογένειας τον Ιανουάριο του 1979. Κατά τη διάρκεια της αστάθειας που ακολούθησε, την κυβέρνηση του Ιράν ανέλαβαν οι Ισλαμιστές, οι οποίοι εγκαθίδρυσαν ένα θεοκρατικό καθεστώς, εμποδίζοντας την επιστροφή του Παχλαβί στην πατρίδα του.

Πλασάρεται ως ηγετική φυσιογνωμία αλλά με ισραηλινά «αγκάθια»
Για δεκαετίες, υπήρξε ηγετική φυσιογνωμία μεταξύ των μοναρχικών, θεωρούμενος από τους υποστηρικτές του ως σύμβολο της αντιπολίτευσης κατά του θεοκρατικού κατεστημένου.
Οι επικριτές συνδέουν την οικογένεια Παχλαβί με την αυταρχική διακυβέρνηση και την εκδίωξη του Πρωθυπουργού Μοχάμεντ Μοσαντέκ μέσω πραξικοπήματος το 1953, ενώ κατακραυγή προκάλεσε η στάση του 66χρονου Ρεζά κατά την τελευταία σφοδρή επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, την οποία όχι μόνο δεν καταδίκασε, αλλά υποστήριξε κιόλας.
Η… αποσύνδεση από τους απλούς Ιρανούς είχε φανεί ξεκάθαρα στις ενέργειές του κατά τη διάρκεια του ταξιδιού που έκανε το 2023 στο Ισραήλ, το οποίο πήρε μεγάλη δημοσιότητα, καθώς ανέδειξε τους στενούς δεσμούς των δύο πλευρών.
Είχε επισκεφθεί το Δυτικό Τείχος στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, το οποίο έχει σημαντική θρησκευτική σημασία για τους Εβραίους σε όλο τον κόσμο. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ιρανών εξακολουθεί να είναι Σιίτες Μουσουλμάνοι και ο Παχλαβί δεν επισκέφθηκε το Τζαμί Αλ-Άκσα, τον τρίτο ιερότερο τόπο στο Ισλάμ.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο Ισραήλ, ο Παχλαβί και η σύζυγός του έβγαλαν φωτογραφία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τη σύζυγό του Σάρα.
Οι θέσεις του Παχλαβί
Ο Ρεζά Παχλαβί, λέει ότι δεν επιδιώκει την αυτόματη αποκατάσταση της μοναρχίας, ζητώντας αντ’ αυτού δημοψήφισμα για το μελλοντικό σύστημα του Ιράν.
Ζητά επίσης την εγκαθίδρυση μιας κοσμικής δημοκρατίας στο Ιράν και την αλλαγή καθεστώτος μέσω μη βίαιης πολιτικής ανυπακοής.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο αμερικανοθρεμένος Ιρανός ζητά από τους συμπατριώτες του να ξεσηκωθούν και να κάνουν την «βρώμικη» δουλειά του, ώστε να έχει κάποια ελπίδα σε ενδεχόμενη νέα σελίδα στην Περσία.
Το κάλεσμα και το μήνυμα μέσω Τραμπ!
Εν μέσω της αυξανόμενης αναταραχής στο Ιράν που προκλήθηκε από οικονομικές δυσκολίες, έχει αποκτήσει περαιτέρω προβολή και πρόσφατα προέτρεψε για πανεθνικές διαμαρτυρίες και απεργίες στις 8-9 Ιανουαρίου.
Ο Ιρανός με νέες του αναρτήσεις κάλεσε ξανά τους συμπατριώτες του να βγουν στους δρόμους και προειδοποίησε την Ισλαμική Δημοκρατία ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «παρακολουθεί στενά» την κατάσταση!
«Μεγάλο έθνος του Ιράν, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα πάνω σου. Βγείτε στους δρόμους και, ως ενιαίο μέτωπο, φωνάξτε τα αιτήματά σας. Προειδοποιώ την Ισλαμική Δημοκρατία, τον ηγέτη της και τους IRGC (σ.σ. Φρουροί της Επανάστασης) ότι ο κόσμος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σας παρακολουθούν στενά. Η καταστολή του λαού δεν θα μείνει αναπάντητη».
«Εκατομμύρια Ιρανοί απαίτησαν την ελευθερία τους απόψε. Σε απάντηση, το καθεστώς στο Ιράν έκοψε όλες τις γραμμές επικοινωνίας. Έκλεισε το Διαδίκτυο. Έκοψε τις σταθερές γραμμές. Μπορεί ακόμη και να επιχειρήσει να μπλοκάρει τα δορυφορικά σήματα.
Θέλω να ευχαριστήσω τον ηγέτη του ελεύθερου κόσμου, τον Πρόεδρο Τραμπ, για την επανάληψη της υπόσχεσής του να λογοδοτήσει το καθεστώς. Ήρθε η ώρα και άλλοι, συμπεριλαμβανομένων των Ευρωπαίων ηγετών, να ακολουθήσουν το παράδειγμά του, να σπάσουν τη σιωπή τους και να ενεργήσουν πιο αποφασιστικά υπέρ του λαού του Ιράν.
Τους καλώ να χρησιμοποιήσουν όλους τους τεχνικούς, οικονομικούς και διπλωματικούς πόρους που διαθέτουν για να αποκαταστήσουν την επικοινωνία με τον ιρανικό λαό, ώστε η φωνή και η θέλησή του να ακουστούν και να γίνουν ορατές. Μην αφήσετε τις φωνές των θαρραλέων συμπατριωτών μου να φιμωθούν».
*Με πληροφορίες από BBC, www.rezapahlavi.org, www.aljazeera.com
Δείτε επίσης:

