Μπορεί να μην προβάλλονται από τα μέσα ενημέρωσης όσο άλλες χώρες, όμως τα νούμερα αποδεικνύουν πως οι χώρες των Βαλκανίων, δηλαδή όλο το νοτιοανατολικό άκρο της Ευρώπης, έχουν καταφέρει να διαχειριστούν περίφημα την πανδημία του κορωνοϊού Covid-19, η οποία έχει ακινητοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη με έναν πρωτοφανή τρόπο στην Ιστορία της ανθρωπότητας.
Για την ακρίβεια, τα νούμερα έως την περασμένη Πέμπτη αποδείκνυαν πως τα βασανισμένα Βαλκάνια, οι βόρειοι γείτονές μας που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα με τις εκσυγχρονισμένες και καινοτόμες χώρες, αποτελούν στην πραγματικότητα το αληθινό ευρωπαϊκό success story, όχι μόνο γιατί έχουν κρατήσει χαμηλά τους δείκτες θνητότητας (κατά περίπτωση, ακόμη χαμηλότερα και από την Ελλάδα), αλλά και γιατί έχουν επίσης καταφέρει να πραγματοποιήσουν σημαντικό αριθμό τεστ (κατά περίπτωση επίσης, πιο υψηλό από την Ελλάδα).
Βουλγαρία
Τον χορό της επιτυχίας μοιάζει να σέρνει η Βουλγαρία, που στα 7.000.000 πληθυσμό μετρά μόλις 61 θανάτους και 1.437 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Πρόκειται στην πραγματικότητα για μία από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα. Ήδη από τις 13 Μαρτίου είχε ανακηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από την πολιτική ηγεσία, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι πως οι εκκλησίες δεν έκλεισαν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ούτε φυσικά για την Αναστάσιμη Ακολουθία, απλώς η πολιτική ηγεσία της χώρας παρότρυνε τους πιστούς να παραμείνουν στα σπίτια τους. Όπως μετέδωσαν τα διεθνή πρακτορεία, αν και αρκετοί πιστοί προτίμησαν να παρακολουθήσουν την Ακολουθία από την τηλεόρασή τους, τελικά δεν ήταν λίγοι εκείνοι που συνέρρευσαν στις εκκλησίες.
Φυσικά, τα ταξίδια στο εσωτερικό της χώρας απαγορεύτηκαν από νωρίς και οι έλεγχοι έγιναν ακόμη πιο αυστηροί τις ημέρες γύρω από το Πάσχα προκειμένου να αποτραπεί η μετακίνηση εκδρομέων της περιόδου. Στις 6 Απριλίου, μάλιστα, η χώρα σφράγισε τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από άλλες χώρες. Παράλληλα, όμως, χαλάρωσε και κάποιους από τους περιορισμούς, επιτρέποντας στο αγροτικό δυναμικό της χώρας να επιστρέψει στην παραγωγή. Επιπλέον, οι βουλευτές στη γειτονική χώρα των Βαλκανίων πρόσφεραν το 100% του μισθού τους στο εθνικό σύστημα υγείας.
Σερβία
H Σερβία αποτελεί ακόμη μία εξαιρετική περίπτωση, καθώς μπορεί να μετρά 8.497 επιβεβαιωμένα κρούσματα (νούμερο που ακούγεται εξωφρενικό σε σχέση με τα 2.566 που έχει δώσει στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα η Ελλάδα ως επιβεβαιωμένα), στην πραγματικότητα όμως αποτελεί ένα από τα πλέον εξαιρετικά παραδείγματα των Βαλκανίων σε ό,τι αφορά τα τεστ. Γι’ αυτό και το συγκεκριμένο στατιστικό κινείται υψηλά.
Στο σύστημα δεδομένων «Our world in data», που επεξεργάζονται επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο πίνακας που απεικονίζει τον αριθμό των τεστ που γίνονται ανά χίλια άτομα πληθυσμού αποκαλύπτει πως ο συγκεκριμένος δείκτης στην Ελλάδα έφτασε στο ανώτερο επίπεδο στις αρχές Απριλίου, όταν δηλαδή βρισκόμασταν στην καρδιά των περιοριστικών μέτρων, αγγίζοντας το 0,5, όμως σήμερα βρίσκεται ελάχιστα πιο πάνω από το 0,1. Στη Σερβία ο αντίστοιχος δείκτης βρίσκεται σήμερα στο 0,8, δηλαδή στη γειτονική χώρα πραγματοποιείται περίπου ένα τεστ ανά χίλια άτομα. Πρόκειται για ένα νούμερο που δεν άγγιξε ποτέ η χώρα μας, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση της άγνοιας, σε σχέση με την εξάπλωση του Covid-19 στην κοινότητα.
Έτσι, η θνητότητα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη Σερβία αγγίζει μόλις το 2%, ενώ στην Ελλάδα το 6%. H Σερβία, μάλιστα, που μετρά 168 θανάτους σε 7.000.000 πληθυσμό και έχει αρχίσει ήδη να χαλαρώνει τα περιοριστικά μέτρα, παρέδωσε ακόμη και στο Κόσοβο 1.000 τεστ, σε μια ένδειξη διπλωματικής αλληλεγγύης, αφού έτσι κι αλλιώς στα μέσα Μαρτίου το Κόσοβο είχε αποφασίσει την άρση των δασμών σε σερβικά προϊόντα για τρεις μήνες, σε μια προσπάθεια να πείσει το Βελιγράδι να σταματήσει να θέτει εμπόδια στην αναγνώριση του κράτους του.
Σλοβενία
«Βασίλισσα» στο μέτωπο των τεστ έχει αναδειχθεί στην πραγματικότητα η Σλοβενία, αφού κατάφερε να κρατήσει την καμπύλη με τα ημερήσια τεστ ανά 1.000 άτομα πληθυσμό σε σταθερά υψηλό επίπεδο από τις αρχές Μαρτίου μέχρι πριν από λίγες μέρες.
Η γειτονική χώρα, που μετρά 1.418 επιβεβαιωμένα κρούσματα, 89 θανάτους σε περίπου 2.000.000 πληθυσμό κι έχει αρχίσει τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων ήδη από τις 20 Απριλίου, κατάφερε να έχει στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της υγειονομικής κρίσης τον σχετικό δείκτη ανάμεσα στο 0,5 και στο 0,7, αφήνοντας πολύ πίσω στην καμπύλη τη χώρα μας, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει να έχει εγκαταλείψει εντελώς τη σημαντική διαδικασία ανίχνευσης του ιού στην κοινότητα.
Για να αντιληφθεί κανείς το εξαιρετικό επίπεδο στον τομέα των τεστ στη Σλοβενία αρκεί να συγκρίνει τα στοιχεία με μια δυτική χώρα, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η καμπύλη κινήθηκε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του Απριλίου από το 0,2 μέχρι το 0,4 και μόνο τις τελευταίες μέρες ξεπέρασε λίγο το 0,5.
Τι έγινε σε Κροατία, Αλβανία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Σκόπια και Μαυροβούνιο
Εξίσου δραστήρια στο διαγνωστικό μέτωπο έχει αναδειχθεί και η Κροατία, αφού ο δείκτης των τεστ κινήθηκε στη διάρκεια του Απριλίου πάνω από το 0,6, τη στιγμή που στην Ελλάδα δεν κινήθηκε ποτέ πάνω από το 0,5. Αντίστοιχα, η θνητότητα σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα έχει κρατηθεί περίπου στο 3%, ενώ, όπως αναφέραμε, στην Ελλάδα αγγίζει το 6%. Στην Κροατία, που μετρά σήμερα 2.047 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 63 θανάτους σε πληθυσμό περίπου 4.000.000, η άρση των περιοριστικών μέτρων άρχισε την περασμένη Δευτέρα.
Εξαιρετική διαχείριση της υγειονομικής κρίσης φαίνεται πως έχει κάνει και η Αλβανία, που με 750 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 30 θανάτους σε περίπου 3.000.000 πληθυσμό βρίσκεται μόλις στο 4% στον πίνακα που συσχετίζει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και τη θνητότητα, ενώ στο 5% βρίσκονται τα Σκόπια με 1.421 επιβεβαιωμένα και 71 θανάτους σε περίπου 2.100.000 πληθυσμό. Τέλος, στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη οι θάνατοι φτάνουν μόλις τους 63 σε 3.500.000 πληθυσμό, ενώ το Μαυροβούνιο μετρά μόλις επτά θανάτους σε 623.000 πληθυσμό.