Αιφνιδιαστική ανακοίνωση έκανε πριν από λίγο ο Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας ότι έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να ανοίξει ολόκληρο τον εμπορικό εναέριο χώρο πάνω από τη Βενεζουέλα, σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ απέναντι στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
«Οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν, πολύ σύντομα, να πάνε στη Βενεζουέλα — και θα είναι ασφαλείς εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, στέλνοντας μήνυμα τόσο προς τις αεροπορικές εταιρείες όσο και προς τη διεθνή κοινότητα.
Σύμφωνα με τη δήλωσή του, ο ίδιος είχε άμεση επικοινωνία με την πολιτική ηγεσία της χώρας:
«Μόλις μίλησα με την Πρόεδρο της Βενεζουέλας και την ενημέρωσα ότι θα ανοίξουμε όλο τον εμπορικό εναέριο χώρο πάνω από τη Βενεζουέλα».
Παράλληλα, ο Τραμπ αναφέρθηκε στην οικονομική διάσταση της απόφασης: «Έχουμε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες να πηγαίνουν στη Βενεζουέλα τώρα, να την ερευνούν και να επιλέγουν τις τοποθεσίες τους — και θα φέρουν πίσω τεράστιο πλούτο για τη Βενεζουέλα και τις Ηνωμένες Πολιτείες». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει την πρόθεση της αμερικανικής πλευράς να αξιοποιήσει ενεργειακούς πόρους και να ενισχύσει εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη χώρα, σε μια κίνηση που διεθνή μέσα χαρακτηρίζουν στρατηγικής σημασίας.
Η ανακοίνωση έρχεται σε μια περίοδο προσπάθειας αποκλιμάκωσης της έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Καράκας, έπειτα από χρόνια κυρώσεων και περιορισμών. Αναλυτές υπογραμμίζουν ότι το άνοιγμα του εναέριου χώρου μπορεί να φέρει αύξηση του τουρισμού, ανάπτυξη εμπορίου και μεγαλύτερη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ παρακολουθείται στενά από τη διεθνή κοινότητα για τις επόμενες κινήσεις των δύο πλευρών.
*Φωτογραφία αρχείου
Δείτε επίσης:
- Προειδοποίηση Ρούμπιο: Δεν αποκλείεται νέα στρατιωτική επέμβαση στην Βενεζουέλα
- Ντέλσι Ροντρίγκες – ΗΠΑ: «Συνεργάζεσαι ή σε σκοτώνουμε»

