Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Ελπίδες από την Ολλανδία για αντισώματα που αδρανοποιούν τον κορωνοϊό

Ελπίδα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού αποτελεί η παρασκευή σε εργαστήρια ειδικών αντισωμάτων που θα αδρανοποιούν τον ιό, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ολλανδία. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι η δημιουργία των αντισωμάτων είναι το «όπλο» έναντι του ιού, οι ποσότητες που θα μπορούσαν να παραχθούν στα εργαστήρια είναι ουσιαστικά απεριόριστες, σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θάνο Δημόπουλο και τον αναπληρωτή καθηγητή Ευστάθιο Καστρίτη.

Μια τέτοια μέθοδος χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε άλλα πεδία για την αντιμετώπιση νοσημάτων, όπως στην ογκολογία, τη ρευματολογία, τη νευρολογία, την θεραπεία της οστεοπόρωσης, συνεπώς η τεχνολογία και η τεχνογνωσία υπάρχουν ήδη. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο ειδικών θεραπειών που αναγνωρίζουν έναν συγκεκριμένο στόχο (συνήθως μία πρωτεΐνη που βρίσκεται πάνω στα κύτταρα ή μία πρωτεΐνη που κυκλοφορεί στο αίμα) και δρουν μόνο πάνω σε αυτόν.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές από την Ολλανδία κατάφεραν να αναγνωρίσουν τα ειδικά αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό και δεσμεύουν την πρωτεΐνη την οποία χρησιμοποιεί για να συνδεθεί στα κύτταρα, η οποία αποτελείται από δύο υπομονάδες. Οι ερευνητές κατάφεραν να φτιάξουν στο εργαστήριο αντισώματα, τα οποία δεσμεύουν την υπομονάδα που είναι κυρίως υπεύθυνη για τη σύνδεση με τα ανθρώπινα κύτταρα.

Οι ερευνητές μετέτρεψαν το αντίσωμα που προήλθε από ποντικούς σε ανθρώπινο αντίσωμα και στη συνέχεια επιβεβαίωσαν ότι η χορήγησή του εμπόδιζε τη μόλυνση κυττάρων από τον ιό. Στα πειράματα που έκαναν, ανθρώπινα κύτταρα εκτίθενταν στον ιό και, όταν αυτό γινόταν παρουσία του αντισώματος, τότε ο ιός δεν μπορούσε να εισβάλλει στα κύτταρα. Την ίδια στιγμή, τα πειράματα έδειξαν ότι το αντίσωμα είχε την ίδια δράση και εναντίον άλλων ιών «συγγενικών» με τον COVID-19. Αυτή είναι η πρώτη αναφορά ενός ανθρώπινου αντισώματος που εξουδετερώνει το κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους δύο καθηγητές του ΕΚΠΑ, τα ειδικά αντισώματα θα είναι χρήσιμα για την ανάπτυξη νέων τεστ ανίχνευσης του ιού, ενώ πιθανώς να μπορούν αναστείλουν τη μόλυνση ή να βοηθήσουν στην κάθαρση του οργανισμού από αυτόν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ