Τετάρτη 23/6/2021

«Δωρεάν» στο διαδίκτυο χιλιάδες έργα τέχνης του Βρετανικού μουσείου

Περισσότερα από τα μισά έργα τέχνης που φιλοξενεί στους φυσικούς του χώρους προσφέρει δωρεάν στο διαδίκτυο το Βρετανικό Μουσείο, στο… πνεύμα της κοινωνικής αποστασιοποίησης. Συγκεκριμένα, στην ιστοσελίδα του υπάρχουν ψηφιοποιημένα περίπου 4.500.000 έργα τέχνης και 1.900.000 φωτογραφίες.

Έργα φωτογραφημένα σε υψηλή ανάλυση, από τη Στήλη της Ροζέτας μέχρι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, δίδουν στον επισκέπτη τη δυνατότητα λεπτομερούς απόλυσης ή μελέτης των έργων, ζουμάροντας ή «μετακινούμενος» πάνω από τα αντικείμενα. Αυτή η τελευταία εκδοχή του online καταλόγου του Βρετανικού Μουσείου περιλαμβάνει περισσότερες από 280.000 φωτογραφίες, που δίνονται στη δημοσιότητα πρώτη φορά.

Ανάμεσα στα έργα που προσφέρονται σε δημόσια θέα, ιδιαίτερου ελληνικού ενδιαφέροντος είναι και ο κυβόλιθος παραστάδας του ναού της Πολιάδος Αθηνάς στην Πριήνη, με την επιγραφή «βασιλεύς Αλέξανδρος ανέθηκε τον ναόν Αθηναίηι Πολιάδι (ο βασιλεύς Αλέξανδρος ανέθεσε τον ναό στην Αθηνά Πολιάδα)». Ο Μέγας Αλέξανδρος πρόσφερε ως δώρο στους Πριηνείς τον ναό της Αθηνάς Πολιάδος, πολιούχου θεάς της Πριήνης, μετά τη νίκη του στον Γρανικό και την κατάληψη των Σάρδεων. Στην πραγματικότητα, ο ναός είχε αποπερατωθεί και ο Αλέξανδρος δώρισε ποσό, το οποίο κάλυψε μεγάλο μέρος της δαπάνης για την κατασκευή του.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ