Τετάρτη 23/6/2021

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις Ευρώπης – Κίνας

Σε μια εντελώς διαφορετική φάση πέρασαν τη χρονιά που διανύουμε οι σχέσεις Κίνας-Ε.Ε. Όπως μετέδιδε το Bloomberg «εάν το 2019 ήταν η χρονιά κατά την οποία οι Ευρωπαίοι άρχισαν να έχουν σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τις γεωπολιτικού τύπου φιλοδοξίες και προθέσεις του Πεκίνου, το 2020 μπορεί να καταγραφεί στην Ιστορία ως το σημείο τομής κατά το οποίο στράφηκαν εναντίον της Κίνας».

Τούτο βέβαια, δεν οφείλεται στις κατηγορίες κατά της Κίνας για την προέλευση του κορωνοϊού από τις ΗΠΑ, αλλά στο ότι η Κίνα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την πανδημία με μια εξαιρετικά άκομψη προπαγανδιστική εκστρατεία, παρουσίασε τελικά ακουσίως μπροστά στα μάτια των Ευρωπαίων τον κυνισμό του Πεκίνου.

Αν και αρχικά με τη «διπλωματία της μάσκας» επιχείρησε να προσεγγίσει μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, στη συνέχεια, άγνωστο γιατί, διάφορα φιλοκινεζικά κέντρα, άρχισαν να διαδίδουν παραπληροφόρηση με σκοπό να τονίσουν την αναποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών μηχανισμών. Έτσι λοιπόν, όπως σημείωνε το Bloomberg, το μεγάλο έπαθλο της επόμενης μέρα για ΗΠΑ και Κίνα, οι εμπορικές σχέσεις με την ΕΕ, παραμένουν στον αέρα, ενώ ο Τραμπ… καραδοκεί!

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ