Δευτέρα 14/6/2021

Περίεργο δημοσίευμα του Der Spiegel: «Η Κίνα κατεύθυνε τον ΠΟΥ»

Τελικά ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι… τρελός! Εδώ και εβδομάδες ο Αμερικανός πρόεδρος φωνάζει για τον ρόλο των Κινέζων στην εξάπλωση της πανδημίας, ενώ συγχρόνως φωνάζει και για το γεγονός πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) λειτούργησε με τρόπο τουλάχιστον… προβληματικό στη διαχείριση της κρίσης του νέου κορωνοϊού με αποτέλεσμα ο Covid-19 να αποκτήσει εντέλει πανδημικές διαστάσεις. Όταν αποφάσισε μάλιστα για λογαριασμό των ΗΠΑ, να διακόψει τη χρηματοδότηση του ΠΟΥ, ξανά διάφοροι κύκλοι, πολιτικοί και δημοσιογραφικοί έσπευσαν να «χτυπήσουν» τον Τραμπ.

Τα χθεσινά νέα όμως, έρχονται να κλείσουν στόματα, καθώς όπως αποκάλυψε – όχι κάποιο φιλο-τραμπικό μέσο ενημέρωσης αλλά – το Der Spiegel, ο πρόεδρος της Κίνας, επικοινώνησε προσωπικά με τον επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ζητώντας του να καθυστερήσει την έκδοση παγκόσμιας προειδοποίησης περί πανδημίας και να αποκρύψει ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδονταν από άνθρωπο σε άνθρωπο! Αποκάλυψη που κάνει το γερμανικό περιοδικό, επικαλούμενο όπως τονίζεται, πληροφορίες από την μυστική υπηρεσία της Γερμανίας!

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στις 21 Ιανουαρίου ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε με τον γενικό διευθυντή του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγεσούς. Μια ημέρα νωρίτερα οι υγειονομικές Αρχές της Κίνας είχαν επιβεβαιώσει ότι ο Covid-19 μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Ο Σι, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας BND ζήτησε από τον Γκεμπρεγεσούς «να παρακρατήσει πληροφορίες» για την μεταδοτικότητα του ιού μεταξύ των ανθρώπων, καθώς και «να καθυστερήσει την προειδοποίηση για πανδημία».

«Η BND εκτιμά ότι η πολιτική διαχείρισης των πληροφοριών (για τον κορωνοϊό) από την Κίνα, προκάλεσε την απώλεια έξι εβδομάδων» όσον αφορά την παγκόσμια αντίδραση για την αντιμετώπιση του Covid-19, αναφέρει το γερμανικό περιοδικό, το δημοσίευμα του οποίου αναπαρήγαγε χθες μέσω της ηλεκτρονικής της έκδοσης και η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

Ο ΠΟΥ το διέψευσε

Ο ΠΟΥ (που πάντως διέψευσε το γεγονός πως υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία ανάμεσα στον Κινέζο πρόεδρο και στον επικεφαλής τους Οργανισμού, όπως ισχυρίζονται οι πηγές που επικαλείται το γερμανικό περιοδικό), στις 22 Ιανουαρίου εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο νέος κορωνοϊός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ η ανακοίνωσή του στην οποία η ασθένεια Covid-19 ανακηρύχθηκε «πανδημία» βγήκε πολύ αργότερα, στις 12 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, τα τελευταία 24ωρα αποκαλύπτονταν πως η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας, λαμβάνει χώρα πια σε όλα τα μέτωπα – παρά το γεγονός πως την Πέμπτη οι δυο πλευρές διαμήνυαν πως «ό,τι συμφωνήθηκε σε εμπορικό επίπεδο» θα τηρηθεί κατά γράμμα. Όπως δήλωνε λοιπόν Κινέζος διπλωμάτης, Κίνα και Ηνωμένες Πολιτείες στήριξαν από κοινού την περασμένη Πέμπτη πρoσχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με στόχο να διαταχθεί κατάπαυση του πυρός (εκεχειρία) σε κάθε μέτωπο σύγκρουσης στον πλανήτη, για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ωστόσο, όπως είπε ακολούθως ήταν «σοκαριστικό και λυπηρό» το γεγονός πως η Ουάσινγκτον «άλλαξε γνώμη την Παρασκευή». Απαντώντας εντούτοις στις κινεζικές αιτιάσεις, Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν είχαν συμφωνήσει ποτέ στο κείμενο.

Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση του Γάλλου πρέσβη ΟΗΕ Νικολά ντε Ριβιέρ, ο οποίος μιλώντας για το θέμα είπε ότι «προσπαθούμε ακόμα να επιτύχουμε ένα θετικό αποτέλεσμα και προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει πιθανός συμβιβασμός».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ