Σάββατο 15/5/2021

Αυστραλός επιστήμονας: «Ο κορωνοϊός διέρρευσε από Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν»

Αυστραλός επιστήμονας, ειδικευμένος σε θέματα της Κίνας, υποστηρίζει ότι υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο της Ουχάν και όχι από τις υπαίθριες αγορές με τα άγρια ζώα.

«Το επιχείρημα ότι ο κορωνοϊός ξεπήδησε από ψαραγορά της νότιας Κίνας απλώς δεν κολλάει πια» δήλωσε ο καθηγητής Κλάιβ Χάμιλτον στο Sky News, προσθέτοντας ότι τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ανθρώπους που δεν είχαν επαφές με την υπαίθρια αγορά της Ουχάν, την οποία αρχικά χαρακτήρισαν το σημείο 0.

«Η μόνη άλλη αποδεκτή εξήγηση ήταν ότι διέρρευσε από το Ινστιτούτο Ιολογίας της Ουχάν» προσθέτει, εξηγώντας ότι έτσι κι αλλιώς αυτή η θεωρία διατυπώθηκε πρώτη φορά από τους ίδιους τους Κινέζους επιστήμονες, αλλά στη συνέχεια οι σχετικές αναφορές εξαφανίστηκαν από το Ίντερνετ. Ασθενής 0 φερόταν ότι είναι μια γυναίκα που δούλευε στο ινστιτούτο και έκτοτε «μοιάζει να έχει εξαφανιστεί από προσώπου γης».

«Υπάρχει το πολύ πιθανό σενάριο κάποιος να μολύνθηκε στο εργαστήριο και φεύγοντας από αυτό να άρχισε να μολύνει και άλλους ανθρώπους στην Ουχάν» εξηγεί ο καθηγητής, που είναι σταθερά επικριτικός απέναντι στους χειρισμούς της Κίνας. Και αναφέρεται στη δημοσίευση της 6ης Φεβρουαρίου των επιστημόνων Μποτάο Ξιάο και Λέι Ξιάο από πανεπιστήμια της Ουχάν για την «Πιθανή προέλευση του νέου κορωνοϊού», στην οποία σημειωνόταν ότι οι νυχτερίδες που είναι ύποπτοι φορείς του ιού ζουν 900 χλμ. μακριά από την αγορά της Ουχάν και δεν καταναλώνονται ως τροφή από τους κατοίκους εκεί.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ