ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΣυναγερμός στον Περσικό Κόλπο: Το Ιράν τοποθετεί νάρκες στα Στενά του Ορμούζ

Συναγερμός στον Περσικό Κόλπο: Το Ιράν τοποθετεί νάρκες στα Στενά του Ορμούζ

Σκληρή προειδοποίηση από τον Τραμπ

Νέα επικίνδυνη κλιμάκωση καταγράφεται στον Περσικό Κόλπο, καθώς σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNN, το Ιράν έχει αρχίσει να τοποθετεί νάρκες στα στρατηγικής σημασίας Στενά του Ορμούζ, προκαλώντας έντονη ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δίκτυο, η ανάπτυξη των ναρκών βρίσκεται ακόμη σε περιορισμένη κλίμακα, με μερικές δεκάδες να έχουν τοποθετηθεί τις τελευταίες ημέρες. Ωστόσο, το ενδεχόμενο περαιτέρω στρατιωτικής ανάπτυξης στην περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς τα Στενά του Ορμούζ αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους θαλάσσιους διαδρόμους μεταφοράς πετρελαίου παγκοσμίως.

Ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης

Την επιχείρηση φέρεται να συντονίζει το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, το οποίο ελέγχει την περιοχή μαζί με το ιρανικό ναυτικό. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Ιράν έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ένα είδος «φράχτη» στην περιοχή, χρησιμοποιώντας σκάφη τοποθέτησης ναρκών, πλοιάρια φορτωμένα με εκρηκτικά αλλά και παράκτιες πυραυλικές συστοιχίες.

Οι εκτιμήσεις για το συνολικό απόθεμα ναρκών του Ιράν κυμαίνονται από 2.000 έως 6.000, πολλές από τις οποίες έχουν κατασκευαστεί από το ίδιο το Ιράν αλλά και από την Κίνα ή τη Ρωσία.

Σκληρή προειδοποίηση από τον Τραμπ

Η αντίδραση της Ουάσιγκτον ήταν άμεση. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα την Τεχεράνη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 

«Εάν οι νάρκες δεν απομακρυνθούν αμέσως, οι στρατιωτικές συνέπειες για το Ιράν θα είναι σε επίπεδο που δεν έχει ξαναδεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά εξετάζει τα διαθέσιμα στοιχεία και υπογράμμισε ότι η απομάκρυνση των ναρκών θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης.

«Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», λέει η Τεχεράνη

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου Μοχαμάντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ ξεκαθάρισε ότι η Τεχεράνη δεν επιδιώκει κατάπαυση του πυρός.

Σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφερε ότι «ο επιτιθέμενος πρέπει να τιμωρηθεί», κατηγορώντας το Ισραήλ ότι συντηρεί έναν φαύλο κύκλο «πολέμου, διαπραγματεύσεων και νέων συγκρούσεων».

Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, με την τοποθέτηση ναρκών στα Στενά του Ορμούζ να θεωρείται από πολλούς αναλυτές πιθανός παράγοντας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επικίνδυνη διεθνή κλιμάκωση.

*Φωτογραφία αρχείου

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης