Η Ρωσία στηρίζει ενεργά το Ιράν στη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ επιβεβαίωσε για πρώτη φορά ότι η Μόσχα έχει αποστείλει «στρατιωτικό εξοπλισμό» στην Τεχεράνη, απορρίπτοντας ωστόσο τις κατηγορίες για παροχή πληροφοριών.
Σε συνέντευξή του στο France Télévisions, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της Μόσχας προς το Ιράν βασίζεται – όπως υποστήριξε – στην υπεράσπιση του διεθνούς δικαίου και στην ανάγκη σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής.
Παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει προμηθεύσει «ορισμένους τύπους στρατιωτικού εξοπλισμού» στην Τεχεράνη, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ενώ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι παρέχονται κρίσιμες πληροφορίες για στόχους. Όπως σημείωσε, «τα μέσα ενημέρωσης διογκώνουν το ζήτημα», τονίζοντας ότι πολλές στρατιωτικές τοποθεσίες είναι ήδη δημόσια γνωστές.
Σφοδρή κριτική σε ΗΠΑ και στρατιωτικές επεμβάσεις
Ο Σεργκέι Λαβρόφ άσκησε έντονη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, υποστηρίζοντας ότι κάθε στρατιωτική επέμβαση τα τελευταία 20 χρόνια – από το Ιράκ μέχρι τη Λιβύη και τη Συρία – έχει επιδεινώσει την κατάσταση στην περιοχή. Όπως είπε, το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με το Ιράν.
Παράλληλα, κατηγόρησε την Ουάσινγκτον για διπλωματική ασυνέπεια, υποστηρίζοντας ότι οι επιθέσεις έγιναν ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τεχεράνη. Εξέφρασε επίσης αντίθεση στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ περί αδιαφορίας για το διεθνές δίκαιο.
Ο Ρώσος υπουργός χαρακτήρισε το Ιράν «στρατηγικό εταίρο» και υπογράμμισε ότι η βασική αιτία της έντασης στη Μέση Ανατολή είναι, κατά τη Μόσχα, η «αμερικανοϊσραηλινή επιθετικότητα», απορρίπτοντας τη λογική περί δύο παράλληλων συγκρούσεων στην περιοχή.
Δείτε επίσης:
- Λαβρόφ για Ιράν: Aμεση παύση των εχθροπραξιών – Απαράδεκτες οι επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές
- Λαβρόφ: Οι συνέπειες της αμερικανοϊσραηλινής φάρσας στο Ιράν θα αντηχούν για χρόνια







