Ένα πρώτο ρωσικό τάνκερ έφτασε ήδη στην Κούβα και ξεφόρτωσε 730.000 βαρέλια αργού πετρελαίου, ενώ η Μόσχα ανακοίνωσε πως φορτώνει αυτή τη στιγμή και δεύτερο πλοίο, με τον υπουργό Ενέργειας να δηλώνει κατηγορηματικά: «Δεν θα αφήσουμε τους Κουβανούς στη δυσκολία τους».
«Η Κούβα ήταν εντελώς αποκομμένη – πρώτη παράδοση από εμάς»
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Σεργκέι Τσιβίλοφ περιέγραψε την κατάσταση στο νησί ως «πλήρη αποκλεισμό», τονίζοντας ότι η Κούβα είχε αποκοπεί εντελώς από προμήθειες καυσίμων. Η πρώτη παράδοση πετρελαίου που έσπασε αυτόν τον αποκλεισμό ήρθε από τη Ρωσία, όπως είπε, και ακολουθεί δεύτερη. Ο Τσιβίλοφ επικαλέστηκε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων για την ανακοίνωση.
Το πρώτο τάνκερ έδεσε στο Ματάνσας – Δεύτερο φορτώνεται τώρα
Προχθές, Τρίτη, το πετρελαιοφόρο με ρωσική σημαία «Anatoly Kolodkin» έδεσε στο λιμάνι Ματάνσας, περίπου 90 χιλιόμετρα ανατολικά της Αβάνας. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το φορτίο ανερχόταν σε 730.000 βαρέλια αργού πετρελαίου και ήταν η πρώτη ποσότητα καυσίμου που έφτασε στην Κούβα από τις 9 Ιανουαρίου.
Η θέση Τραμπ: Εξαίρεση για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά με όρους
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ έχει επιβάλει αποκλεισμό καυσίμων στην Κούβα, ωστόσο για την παράδοση αυτής της εβδομάδας χορήγησε εξαίρεση επικαλούμενη ανθρωπιστικούς λόγους. Η Ουάσιγκτον ξεκαθάρισε ότι τέτοιες εξαιρέσεις θα εξετάζονται κατά περίπτωση, χωρίς να ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για τακτικές ρωσικές προμήθειες.
Δείτε επίσης:
- ΕΕ: Δύο εκατομμύρια ευρώ ανθρωπιστική βοήθεια στην Κούβα – «Στεκόμαστε στο πλευρό του λαού της»
- 730.000 βαρέλια ρωσικού πετρελαίου καθ’ οδόν για την Κούβα
- Η Ρωσία ανακοίνωσε την πλήρη κατάληψη του Λουγκάνσκ







