31-5-2020

Το δικαστήριο της Γερμανίας εξαναγκάζει τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας να… υπακούν στο Σύνταγμα!

«Σταματήστε να παρακολουθείτε ξένους πολίτες», λέει το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας στο Βερολίνο, που αποφάσισε την Τρίτη πως η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών ξένων πολιτών στο εξωτερικό από την υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) είναι «εν μέρει αντισυνταγματική».

Το δικαστήριο έδωσε, μάλιστα, διορία ως το τέλος του 2021, προκειμένου η κυβέρνηση να τροποποιήσει τη σχετική νομοθεσία που επιτρέπει την αντισυνταγματική τακτική.

Σύμφωνα με τους δικαστές που έβγαλαν την απόφαση, η BND «οφείλει να σέβεται τα θεμελιώδη δικαιώματα» των πολιτών, ακόμη κι όταν συγκεντρώνει δεδομένα στο εξωτερικό.

Το τρέχον νομικό πλαίσιο της υπηρεσίας «παραβιάζει το θεμελιώδες δικαίωμα του απόρρητου των τηλεπικοινωνιών», καθώς και την «ελευθερία του Τύπου», δύο αρχές που διασφαλίζονται από το Σύνταγμα της Γερμανίας και τις οποίες οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας παραβίαζαν, με τις ευχές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που το δικαστήριο αποφασίζει ότι η BND πρέπει να τηρεί το γερμανικό Σύνταγμα, ακόμη και για τις δραστηριότητές της στο εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι οι προσφυγές εναντίον της υπηρεσίας από ξένους δημοσιογράφους ήταν επιτυχείς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ