25-5-2020

Μέση Ανατολή: Στη Λιβύη «μετανάστευσε» ο πόλεμος της Συρίας, εν μέσω πανδημίας

Παρότι οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Συρία συμφώνησαν σε έναν νέο γύρο συνομιλιών -που θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη- ώστε να διαπραγματευτούν, τα πράγματα στην εμπόλεμη χώρα της Μέσης Ανατολής δεν φαίνεται να βελτιώνονται.

Μπορεί οι μάχες μεταξύ Σύρων ανταρτών και κυβερνητικών δυνάμεων να έχουν μειωμένη ένταση, όμως η κύρια σύγκρουση έχει μεταφερθεί στη Λιβύη, όπου μισθοφόροι στρατιώτες και των δύο πλευρών συγκρούονται σε μια μάχη δι’ αντιπροσώπων, με κύριους παίκτες -όπως και στη Συρία- τη Μόσχα και την Άγκυρα.

Η Τουρκία στηρίζει τους Σύρους αντάρτες και την κυβέρνηση εθνικής ενότητας της Λιβύης, ενώ η Ρωσία στηρίζει τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασάντ και τον στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ο οποίος άρχισε πριν από έναν χρόνο μια επιχείρηση για την κατάληψη της Τρίπολης.

«Μόλις το επιτρέψει η κατάσταση λόγω της πανδημίας, οι αντιμαχόμενες πλευρές της Συρίας συμφώνησαν να έρθουν στη Γενεύη με μια ατζέντα για την επόμενη συνάντηση», δήλωσε με εμφανή αισιοδοξία ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, Γκέιρ Πέντερσεν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Κατεβάστε το app του newsbreak

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

Γιώργος Χαρβαλιάς
Γιώργος Χαρβαλιάς
Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

newsbreak.gr

FREE
VIEW