Τελευταία διορία Τραμπ: Κλείνει την κάνουλα χρηματοδότησης στον ΠΟΥ, αν δεν πει την αλήθεια για τον κορωνοϊό

Must Read

Την ώρα που περισσότεροι από 316.000 θάνατοι έχουν σημειωθεί παγκοσμίως από τον νέο κορονοϊό, και τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 4.700.000, το… μπάχαλο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, που ολοκλήρωσε εχθές τη διήμερη συνέλευση των 194 μελών του, συνεχίζεται.

  • Της Θεανώς Καρούτα

Ο λόγος που η Συνέλευση τελείωσε άκαρπα δεν ήταν άλλος από τη σινοαμερικανική διαμάχη, που μετά το εμπόριο και τις εκατέρωθεν κατηγορίες για την προέλευση και διαχείριση του κορονοϊού, πέρασε και στο τερέν του ΠΟΥ, με τον Αμερικανό πρόεδρο να χαρακτηρίζει τον Οργανισμό «μαριονέτα της Κίνας», φτάνοντας στο σημείο να απειλεί πως θα βάλει τέλος στη χρηματοδότηση που οι ΗΠΑ του χορηγούν και πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποσύρει τη χώρα του από τους κόλπους του.

«Εάν ο ΠΟΥ δεν δεσμευθεί σε μείζονες ουσιαστικές βελτιώσεις εντός των επόμενων 30 ημερών, θα καταστήσω την προσωρινή αναστολή της χρηματοδότησης (σ.σ.: που αποφάσισε τον Απρίλιο) μόνιμη και θα επανεξετάσω το εάν θα παραμείνουμε μέλος του οργανισμού» διεμήνυσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου στην τετρασέλιδη επιστολή που απηύθυνε στον επικεφαλής του οργανισμού, τον πρώην υπουργό Υγείας της Αιθιοπίας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Στο κείμενό του, ο Τραμπ, αναφέρεται συγκεκριμένα σε όλα όσα θεωρεί «λάθη» διαχείρισης του ΠΟΥ, δίνοντας έμφαση στο ότι αγνόησε τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση του SARS-CoV-2 και ότι τηρεί πολύ ήπια στάση έναντι της Κίνας.

Η αντίδραση ήρθε άμεσα, με το Πεκίνο να επικρίνει τον Αμερικανό πρόεδρο πως «αποφεύγει τις υποχρεώσεις του» και τον εκπρόσωπο του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζάο Λιζιάν να εκτιμά ότι η επιστολή του Τραμπ έχει στόχο «να αμαυρώσει τις προσπάθειες της Κίνας να αντιμετωπίσει την επιδημία».

Η εκπρόσωπος του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο οργανισμός δεν έχει κάποιο άμεσο σχόλιο για την επίμαχη επιστολή, ενώ η Κομισιόν εξέφρασε την υποστήριξή της στον οργανισμό, λέγοντας πως «είναι η στιγμή που πρέπει να επιδείξουμε αλληλεγγύη και όχι να εκτοξεύουμε κατηγορίες ούτε να υπονομεύουμε την πολυμερή συνεργασία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This