Τρίτη 27/7/2021

Φοβούνται ανταρσία βουλευτών στο Μαξίμου για τα μνημόνια με τα Σκόπια

Έντονος προβληματισμός και κατενάτσιο για την κύρωση των μνημονίων

Ο λόγος που δεν έρχεται στη βουλή προς κύρωση η σειρά των τριών μνημονίων με τα Σκόπια, είναι ακριβώς αυτός που νομίζετε. Το μέγαρο Μαξίμου φοβάται ανταρσία βουλευτών, καθώς οι αποχές θεωρούνται βέβαιές, αλλά εκεί που δημιουργείται η κυρία ανησυχία, είναι στην περίπτωση αρνητικής ψήφου μελών της γαλάζιας ΚΟ.

Τα μηνύματα που έχει λάβει ο πρωθυπουργός, είναι ξεκάθαρα. Αρκετοί βουλευτές έχουν ζητήσει άδεια να απέχουν από τις ψηφοφορίες, ενώ κάποιοι άλλοι που θεωρούνται εξαιρετικά «ύποπτοι» δεν έχουν καν εκδηλωθεί. Αυτοί είναι και οι πιο επίφοβοι να ψηφίσουν αρνητικά, γεγονός που πλέον θα θέτει την κυβερνητική πλειοψηφία εν αμφιβόλω.

Ήρθε και η παρέμβαση Καραμανλή για τα ελληνοτουρκικά, που όμως συνοδεύτηκε από διαρροές ότι ο πρώην πρωθυπουργός θα θέσει βέτο και για την ψήφιση των μνημονίων με τα Σκόπια, και δημιούργησε κυριολεκτικά ένα εκρηκτικό κλίμα στην κυβέρνηση.

Πλήθος βουλευτών της νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης τους εξαπάτησε, διότι προεκλογικά ναι μεν είχε πει πως δεν θα καταργούσε την συμφωνία των Πρεσπών, είχε δεσμευθεί όμως ότι θα την βελτιώσει σε αρκετά σημεία, ειδάλλως θα ασκήσει βέτο στην ενταξιακή πορεία των Σκοπίων!

Στην πραγματικότητα, ο πρωθυπουργός έκανε ακριβώς τα αντίθετα. Όχι μόνο δεν βελτίωσε τίποτα, όχι μόνο δεν άσκησε βέτο, αλλά αντίθετα επιδόθηκε σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο για να πείσει την Γαλλία και τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, να άρει το δικό του βέτο για την ένταξη Αλβανίας – Σκοπίων στην ΕΕ!

Το δεδομένο ότι τα τρία συγκεκριμένα μνημόνια συνεργασίας ψηφίστηκαν με διαδικασίες – εξπρές από την βουλή των Σκοπίων, εντείνει τις αντιδράσεις. Καθώς οι βουλευτές ξεκαθαρίζουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι τώρα είναι η μεγάλη ευκαιρία να υλοποιήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και να πιέσει τα Σκόπια να δεχτούν αλλαγές επί της συμφωνίας, όπως ακριβώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά.

Σε αντίθετη περίπτωση η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να κυρώσει τις συμφωνίες, με τις ψήφους του ΣυΡιζΑ! Γεγονός που ισοδυναμεί με ράπισμα στην ίδια την βάση της Νέας Δημοκρατίας, άρα της εκλογικής πελατείας των βουλευτών που δεν θα έχουν μούτρα να βγουν στις εκλογικές τους περιφέρειες. Ειδικά οι βορειοελλαδίτες.

Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δεν τολμά να φέρει προς κύρωση στην Βουλή, τα τρία μνημόνια με τα Σκόπια.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ