ΑΡΧΙΚΗLIFESTYLEΤελικός Eurovision 2026: Ο Akylas 10ος με 220 βαθμούς - Νικήτρια η Βουλγαρία

Τελικός Eurovision 2026: Ο Akylas 10ος με 220 βαθμούς – Νικήτρια η Βουλγαρία

Για πρώτη φορά στην ιστορία της κερδίζει η Βουλγαρία! Στη 2η θέση το Ισραήλ, στη 19η η Κύπρος

Ο Akylas με το Ferto τερμάτισε στην 10η θέση στον τελικό της 70ής Eurovision στη Βιέννη, παρότι είχαν δημιουργηθεί υψηλές προσδοκίες για την συμμετοχή της Ελλάδας.

Η παρουσία του ήταν πολύ καλή, κάτι που, ωστόσο, δεν συγκίνησε τις επιτροπές των χωρών, που έδωσαν χαμηλή βαθμολογία στη χώρα μας (73 πόντους). Την κατάσταση έσωσε το Televoting, με το κοινό να δίνει 147 βαθμούς και να φέρνει τελικά τον Akyla στη 10η θέση με συνολικά 220 βαθμούς.

Σάρωσε η Dara με το Bangaranga!

Η Βουλγαρία, η οποία σάρωσε σε Televoting και επιτροπές, συγκέντρωσε συνολικά 516 βαθμούς και πήρε τη νίκη για πρώτη φορά στην ιστορία της! Η Dara με το Bangaranga εντυπωσίασε τους πάντες, με ένα τραγούδι που είχε και το ελληνικό «άγγιγμα», του Δημήτρη Κοντόπουλου, ενώ η Βικτώρια Χαλκίτη συνόδευσε επί σκηνής την εκρηκτική τραγουδίστρια στα φωνητικά.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιτροπές και το κοινό επέλεξαν τον ίδιο νικητή εδώ και σχεδόν 10 χρόνια, από το Κίεβο το 2017! Το τραγούδι Bangaranga γράφτηκε από την Anne Judith Stokke Wik, την Darina Yotova (σ.σ. η Dara), τον Δημήτρη Κοντόπουλο και τον Monoir.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Βουλγαρία επέστρεψε με στιλ το 2026 στη Eurovision μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, κι έτσι, ο 71ος διαγωνισμός τραγουδιού θα διεξαχθεί στα Βαλκάνια το 2027, με την Σόφια να ετοιμάζεται να τον φιλοξενήσει!

Η Dara νικήτρια της Eurovision 2026! 10ος ο Akylas
Η Ντάρα από τη Βουλγαρία αντιδρά στη σκηνή μετά τη νίκη της στον μεγάλο τελικό του 70ού Διαγωνισμού Τραγουδιού της Eurovision (ESC) στη Βιέννη της Αυστρίας, 17 Μαΐου 2026. EPA/HANNIBAL HANSCHKE

Στη 2η θέση το Ισραήλ που αποδοκιμάστηκε, 19η η Κύπρος

Η Κύπρος με την Antigoni Buxton και το Jalla, παρότι ενθουσίασε το στάδιο, έμεινε τελικά στους 75 βαθμούς, κατακτώντας την 19η θέση. Στη 2η θέση του διαγωνισμού τερμάτισε το Ισραήλ με 343 βαθμούς και αρκετές αποδοκιμασίες, ενώ ήταν η Ρουμανία με 296 πόντους.

Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν η Αυστραλία με 287 βαθμούς και η Ιταλία με 281. Η Φινλανδία που θεωρούνταν φαβορί από πολλούς, έμεινε τελικά με 279 πόντους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν όλες οι προβλέψεις… πήγαν κουβά, καθώς η ψηφοφορία εξελίχθηκε με απρόβλεπτο τρόπο!

Η τελική βαθμολογία μετά και το televoting

Η βαθμολογία του τελικού της Eurovision 2026. 10ος ο Akylas
Eurovision 2026: Η τελική κατάταξη στη Βιέννη (Πηγή: www.instagram.com/eurovision/)

Ο Akylas με το Ferto στην εμφάνιση του τελικού

Η Antigoni Buxton με το Jalla

Οι βαθμοί που πήρε ο Akylas από τις κριτικές επιτροπές

Οι κριτικές επιτροπές έδωσαν 73 βαθμούς στην Ελλάδα, η οποία πήρε δύο 12άρια: από την Κύπρο και από την Σερβία. Η Κύπρος από την πλευρά της, συγκέντρωσε 41 βαθμούς από τις επιτροπές, ενώ πρώτη σε εκείνο το σημείο ήταν η Βουλγαρία με 204 βαθμούς.

  • Οι βαθμοί που έδωσαν στην Ελλάδα οι επιτροπές:

Ελβετία: 0
Μάλτα: 0
Ουκρανία: 0
Λουξεμβούργο: 0
Βουλγαρία: 0
Αζερμπαϊτζάν: 0
Σαν Μαρίνο: 6
Εσθονία: 3
Ισραήλ: 5
Αυστραλία:2
Γερμανία: 0
Βέλγιο: 0
Πορτογαλία: 0
Σουηδία: 4
Αλβανία: 2
Κύπρος: 12
Γεωργία: 0
Μαυροβούνιο: 6
Αρμενία: 3
Πολωνία: 8
Τσεχία: 0
Δανία: 0
Γαλλία: 0
Νορβηγία: 0
Ιταλία: 0
Φινλανδία: 0
Ηνωμένο Βασίλειο: 0
Λετονία: 1
Σερβία: 12
Μολδαβία: 8
Κροατία: 0
Λιθουανία: 0
Ρουμανία: 0
Αυστρία: 1

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak
Εγγραφή

Διαβάστε επίσης