Από μικρός ήθελε να παίζει και να γράφει μουσική, ο πατέρας του όμως, που ήταν πολιτικός μηχανικός, δεν ήθελε να ασχοληθεί με τη μουσική, επειδή τον προόριζε για διάδοχό του στη δουλειά. Χάρη στον παππού του, ο οποίος ήταν πιο προοδευτικός, και παρά τις αντιρρήσεις των γονιών του, σε ηλικία 12 ετών, ξεκίνησε να μελετάει κλασική μουσική.
Ο λόγος για τον σπουδαίο συνθέτη Σταμάτη Σπανουδάκη, ο οποίος μετά τον θάνατο του πατέρα του σε ηλικία 17 άρχισε να ασχολείται πιο ενεργά με την μουσική παίζοντας μπάσο και πλήκτρα σε νυχτερινά κέντρα. Εκείνη την εποχή γνώρισε πολλούς μουσικούς, Με μερικούς από αυτούς έφτιαξαν ένα συγκρότημα με το όνομα «Eros». Ασχολήθηκε με τη ροκ μουσική και προσπάθησε να αποκτήσει επιτυχία σε αυτό το είδος.
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, «Ενώπιος Ενωπίω» αναφέρθηκε στην μέχρι τώρα πορεία του αποκαλύπτοντας τις δύσκολες περιόδους της ζωής του.
«Ο πατέρας μου με πίεσε να συνεχίσω το γραφείο του. Ήταν πολιτικός μηχανικός. Μου είχε κρύψει την κιθάρα. Ο παππούς μου υπερκέρασε την εξουσία του πατέρα μου και μου έκανε δώρο μια κιθάρα. Ο πατέρας μου πέθανε στα 15 μου οπότε ελευθερώθηκα εντελώς. Ζούσα δουλεύοντας ως μπασίστας σε νυχτερινά κέντρα. Νομίζω ότι ο μητέρα μου δε με συγχώρησε μέχρι να πεθάνει.Mε τη γυναίκα μου είμαστε μαζί από τα μαθητικά μας χρόνια Από το 1972 και μετά είμαι συνέχεια μαζί στο ίδιο σπίτι..» είπε χαρακτηριστικά για την οικογένειά του.
Αναφορικά με την ομοφυλοφιλία και τους ομοφυλόφιλους δήλωσε: «Είπα ότι μου αρέσει το ζευγάρι να είναι η Σοφία και ο Γιάννης και όχι ο Γιάννης και ο Γιάννης και με αποκάλεσαν ομοφοβικό. Mε ενδιαφέρει να αφήσω πίσω μου την άποψή μου. Είμαι συντηρητικός αλλά αυτό δε σημαίνει ότι μισώ τους κομμουνιστές…
Έχω φίλους ομοφυλόφιλους, αισθάνομαι άνετα μαζί τους. Οι κολλητοί μου φίλοι ήταν πάντα ομοφυλόφιλοι. Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον τους Έμενα και μαζί με έναν φίλο μου ομοφυλόφιλο στο Παρίσι. Το πρόβλημά μου είναι να βγει κάποιος στο Σύνταγμα με ένα μαστίγιο και ένα σορτς, ως άντρας…γιατί το κάνουν αυτό. Γιατί θέλουν να ενοχλήσουν. Αλλά δεν έχω κάτι με τους ομοφυλόφιλους… Έχω με τους οργανωμένους”…»
Στα μαθητικά του χρόνια γνωρίστηκε με τη μετέπειτα σύζυγο και σύντροφο της ζωής του μέχρι σήμερα, Ντόρη. Όταν ήταν στη Γερμανία, έπαθε τη μεγάλη του εσωτερική κρίση. Εκείνος και η σύζυγός του, είχαν φτάσει στο σημείο να σκέφτονται την αυτοκτονία. Από τους γκουρού και τα ναρκωτικά, που χαρακτήριζαν την εποχή εκείνη, ήρθαν σε επαφή με τον Χριστιανισμό.
«Ήταν η μαυρίλα που έφερναν τα ναρκωτικά. Μέχρι που κάποιος μας μίλησε για τον Χριστό. Εγώ ήμουν προς τον Βουδισμό. Εγώ γέλασα. Όταν έφτασα στη μαυρίλα μίλησα στον Χριστό και είπα “αν υπάρχει εμφανίσου τώρα και θα σε ακολουθήσω”», δήλωσε για την εποχή που ήταν εξαρτημένος στις ουσίες.
Για τον αγαπημένο συνθέτη μίλησαν με τα καλύτερα λόγια στην εκπομπή και σπουδαίοι καλλιτέχνες, όπως ο Παντελής Βούλγαρης, η Ελένη Βιτάλη, η Ελευθερία Αρβανιτάκη, ο Λευτέρης Πανταζής, η Γλυκερία, η Άντζελα Δημητρίου, η Ρούλα Κορολμηλά, ο Μανώλης Μητσιάς και ο Νίκος Βέρτης.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην σύζυγό του με τα πιο τρυφερά λόγια.
«Δεν υπάρχω χωρίς την Ντόρη. Η προσευχή μου είναι να πάρει εμένα πρώτα ο Θεός, για να έχω κάποιον να με φροντίσει. Τσαντίζεται λίγο η Ντόρη. Είναι ο πρώτος άνθρωπος που με πίστεψε. Η χαρά της είναι να δουλεύω. Μόλις καταλάβει ότι δουλεύω κλείνει τα πάντα», τόνισε ο συνθέτης.
Στην ερώτηση αν έχει σχέση με την πολιτική, ο Σταμάτης Σπανουδάκης δήλωσε αρνητικός ωστόσο αποκάλυψε την εκτίμησή του στον Κώστα Καραμανλή.
«Η σχέση μου με την πολιτική ποτέ δεν ήταν καλή απλά κάποια στιγμή αγάπησα έναν άνθρωπο, τον Κώστα Καραμανλή. Ήταν ο μόνος που μου ζήτησε την άδεια να παίζει τη μουσική μου στις συγκεντρώσεις του. Όλοι οι άλλοι ό,τι θέλανε. Μετά τον αγάπησα ως άνθρωπο γι’ αυτό και εξετέθην αλλά εξακολουθώ να τον αγαπάω απλώς το όνειρό μου ήταν Χριστόδουλος αρχηγός της Εκκλησίας και Καραμανλής αρχηγός της Ελλάδας».
Ο γνωστός συνθέτης μάλιστα αναφέρθηκε και στο θαύμα που βίωσε στην Κέρκυρα. Συγκεκριμένα μίλησε για την στιγμή που στάθηκε όρθιος ενώ βρισκόταν σε καροτσάκι, κάτι που απέδωσε στη χάρη του Αγίου Σπυρίδωνα.
«Το μεγαλύτερο όνειρό μου είναι να είμαι κοντά στον Χριστό. Σου χαρίζω τις καριέρες, τις μουσικές, πάρτα, να τα πει άλλος. Να μου μείνει αυτό, να ξέρω ότι θα πάω κοντά του. Δεν βιάζομαι όμως!».
«Τα λάθη μου με οδήγησαν σε αυτό που είμαι. Έχω κάνει απίστευτα πράγματα, έχω πληγώσει και ανθρώπους αλλά εν γνώσει μου όχι. Όλα αυτά με φέρανε εδώ. Αν σας αρέσει αυτό που βλέπετε τώρα, έχει ένα παρελθόν», είπε κλείνοντας.