Tα δημοφιλέστερα προφίλ στο Instagram και η βιομηχανία των… fake followers!

Στην εποχή του digital marketing έχει μεγάλη σημασία για έναν influencer ή έναν celebrity να φαίνεται ότι διαθέτει... μυριάδες ακολούθους

Must Read

Τη σήμερον ημέρα το αν κάποιος είναι δημοφιλής ή όχι κρίνεται από τους πόσους followers έχει στα social media και δη στο Instagram. Έλα, όμως, που, όπως φανερώνουν σχετικές έρευνες, πολλές φορές… τα φαινόμενα απατούν και σε αυτή την περίπτωση!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εν λόγω έρευνες, κάθε άλλο παρά λίγοι είναι οι influencers και οι celebrities που έχουν αυξήσει τους followers τους ακολουθώντας την τακτική των… fake followers. Βλέπετε, στην εποχή του digital marketing έχει μεγάλη σημασία για έναν influencer ή έναν celebrity να φαίνεται ότι διαθέτει χιλιάδες ή/και εκατομμύρια ακολούθους, καθώς έτσι προσελκύει στο προφίλ του διάφορα προϊόντα για διαφήμιση (το λεγόμενο influencer marketing), τα οποία και του αποφέρουν σημαντικότατα έσοδα.

Η τάση του fake following, εξάλλου, είναι από μόνη της μια πολύ μεγάλη βιομηχανία, που αποφέρει εκατομμύρια κάθε χρόνο! Aρκετές φορές οι celebrities δεν γνωρίζουν καν τους fake followers, καθώς αυτοί αγοράζονται από τους αντιπροσώπους τους. Οι «ύποπτοι» followers μπορούν να γίνουν αντιληπτοί από τα κοινωνικά δίκτυα. Για παράδειγμα, στο Facebook, εάν υπάρχει ξαφνική αύξηση και απήχηση σε έναν λογαριασμό, τότε πιθανότατα, οι celebrities έχουν… αγοράσει τους θαυμαστές.

Όσον αφορά στο εξωτερικό, διεξήχθη έρευνα από το Institute of Contemporary Music Performance με τους διάσημους με τους περισσότερους followers ανάμεσα στις κατηγορίες showbiz και sports και έγιναν τεστ, ώστε να εξακριβωθεί πόσοι από τους ακολούθους τους στο Instagram ήταν πραγματικοί χρήστες.

Ellen DeGeneres, BTS και Kardashians πρώτοι και με διαφορά

Στην κατηγορία showbiz την πρώτη θέση με fake followers έχει η Ellen DeGeneres, με ποσοστό 48%! Στη 2η θέση είναι το κορεάτικο group BTS με ποσοστό 47% και ακολουθεί στην 3η θέση η Kourtney Kardashian με ποσοστό 46% σε fake followers. Οι Kardashians, μάλιστα, κυριάρχησαν σε αυτή τη λίστα, με την Kim και την Khloe να έχουν ποσοστό 44% σε ψεύτικους ακόλουθους.

Άλλα μεγάλα ονόματα με… αυτοματοποιημένους ακολούθους είναι η Ariana Grande (46%), η Taylor Swift (46%), η Miley Cyrus (45%) και η Priyanka Chopra (43%).

Το ελληνικό αντίπαλον δέος

Όσον αφορά στην Ελλάδα τώρα, στο top 10 των celebrities/influencers με τους περισσότερους followers στο Instagram, συναντάμε τους ακόλουθους:

1ος ο Άκης Πετρετζίκης με 1,6 εκατ. followers

2η η Ελένη Μενεγάκη με 1,2 εκατ.

3ος ο Ανδρέας Γεωργίου με 1,1 εκατ.

4η η Αθηνά Οικονομάκου με 1,024 εκατ.

5η η Φαίη Σκορδά με 1,015 εκατ.

6ος ο Σάκης Τανιμανίδης με 914.000 followers

7ος ο Σάκης Ρουβάς με 913.000

8η η Σίσσυ Χρηστίδου με 861.000

9η η Δούκισσα Νομικού με 788.000

10η η Κατερίνα Καινούργιου με 774.000

Άραγε, οι Έλληνες influencers χρησιμοποιούν παρόμοιες υπηρεσίες, ώστε να αυξήσουν τους followers τους με αθέμιτα μέσα και fake accounts, οι οποίοι, στην πλειονότητά τους, τυγχάνει να προέρχονται από Ασιατικές χώρες; Στην συγκεκριμένη έρευνα βοήθησε τα μέγιστα ο ιστότοπος «TrendHero.io», ένα χρήσιμο online εργαλείο που περιέχει βάση δεδομένων με επιβεβαιωμένους ψεύτικους λογαριασμούς.

Ως παράδειγμα, επιλέξαμε τον κορυφαίο influencer της Ελλάδας, Άκη Πετρετζίκη, καθώς στον λογαριασμό του στο Instagram φαίνεται να διαθέτει 1,6 εκατ. followers. Μετά από πολύωρη ανάλυση μέσω του συγκεκριμένου εργαλείου, είδαμε ότι… μόνο οι 701.749 followers είναι πραγματικοί! Αυτό φαίνεται, μεταξύ άλλων, από το engagement rate στα posts του συγκεκριμένου προφίλ, όπου μόλις για ένα 1,6% των ακολούθων φαίνεται να υπάρχει αλληλεπίδραση στις δημοσιεύσεις του «πρώτου Έλληνα masterchef».

Επιπροσθέτως, είναι εντυπωσιακό(;) το γεγονός ότι, όσον αφορά στις πόλεις όπου ζουν οι followers του, αντί να εμφανίζεται κάποια ελληνική ή έστω κυπριακή πόλη στην κορυφή της λίστας, βλέπουμε ότι οι συντριπτικά περισσότεροι followers προέρχονται από… «other» μέρη!

Tέλος, όπως φαίνεται στους πίνακες που ακολουθούν, γίνεται ξεκάθαρο, πλέον, πως οι μισοί, περίπου, followers του ανήκουν στην κατηγορία των… αγορασμένων (suspicious) ακολούθων!

Κατά τ’ άλλα, το Instagram που έχει ανακοινώσει ότι θα διαγράφει τα προφίλ ψεύτικων λογαριασμών, στην περίπτωση των διάσημων κάνει, ως φαίνεται, μια «μικρή» εξαίρεση.

*πηγή / έρευνα: parallaximag.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This