Ένα μοναδικό διατηρητέο (από το 1986) κτίριο, αρχιτεκτονικής του 1912, άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου, πωλείται έναντι 1.150.000 ευρώ! Πρόκειται για το ιστορικό νεοκλασικό «σπίτι» της θρυλικής Φίνος Φιλμ, που βρίσκεται επί της οδού Χίου 53, στο Μεταξουργείο.
Στο ακίνητο που μισθώθηκε από τον αείμνηστο παραγωγό με τις 175 ταινίες Φιλοποίμην Φίνο στεγάστηκαν τα εργαστήρια, από την εμφάνιση μέχρι την τελική κόπια (εμφανιστήρια, μοντάζ, μιξάζ κ.λπ.), και τα γραφεία της εταιρίας, ενώ υπήρξε το δεύτερο σπίτι των σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, όπως της Αλίκης Βουγιουκλάκη, της Τζένη Καρέζη, του Νίκου Κούρκουλου, της Ζωής Λάσκαρη, καθώς στο επιβλητικό γραφείο του «πατριάρχη» Φίνου υπέγραφαν τα «χρυσά» συμβόλαιά τους, με χαμόγελα, σαμπάνιες, αλλά και ενίοτε ίντριγκες, διαφωνίες, τσακωμούς και απαγοητεύσεις…
Στη συνέχεια τα εργαστήρια στο ισόγειο της οδού Χίου νοικιάστηκαν στη Σινεμάτζικ, που κι αυτή ταυτίστηκε με το νέο ελληνικό σινεμά. Εξήντα επτά χρόνια μετά, η Engel & Völkers, που μετρά 40 χρόνια εμπειρίας ως παγκόσμια εταιρία παροχής υπηρεσιών στον τομέα της μεσιτείας ακινήτων, θέτει προς διάθεση το ιστορικό πολυχρηστικό κτίριο. Εδώ και περίπου έναν χρόνο (η αρχική του τιμή ήταν 1.350.000 ευρώ) έχει βγει προς πώληση (χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί αγοραστής) το ακίνητο, που είναι κατάλληλο για επένδυση και μπορεί να μετατραπεί σε boutique ξενοδοχείο, κινηματογράφο, μουσείο, πολιτιστικό κέντρο, ακόμη και γραφεία.
Ο πρώτος του όροφος διαθέτει έξι δωμάτια (πέντε υπνοδωμάτια και κουζίνα) και δύο μπάνια. Ο μεσαίος όροφος αποτελείται από τρία δωμάτια, ενώ το ισόγειο φιλοξενεί τρία πλήρως εξοπλισμένα στούντιο μουσικής. Υπάρχει, επίσης, ένα υπόγειο που χρησιμοποιείται για αποθήκευση και μπορεί να επανασχεδιαστεί ανάλογα με τις ανάγκες.
Το κτίριο διαθέτει, επίσης, ανοιχτή βεράντα και γκαράζ που μπορεί να φιλοξενήσει εύκολα έως και τέσσερα αυτοκίνητα. Χάρη στα ψηλά ταβάνια, μπορεί να δημιουργηθεί ένας επιπλέον όροφος, όπως επιβεβαίωσε πρόσφατη μελέτη στατικότητας. Και μπορεί ο ιδιοκτήτης του ακινήτου (που διατηρεί πάση θυσία την ανωνυμία του) να θέλει να «ξεφορτωθεί» έναντι 1.150.000 ευρώ το σπίτι-φάντασμα, πλέον, των σταρ της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου, αλλά σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχει κατατεθεί από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη» επίσημη πρόταση στον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη για την αγορά του ιστορικού κτιρίου της Φίνος Φιλμ, έτσι ώστε να μη μεταμορφωθεί σε… ξενοδοχείο, αλλά να αξιοποιηθεί με τέτοιο τρόπο, που θα κρατήσει ζωντανό το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι του ελληνικού κινηματογράφου, που μεγάλωσε και μεγαλώνει γενιές και γενιές. Τώρα το τι έχει στο μυαλό του ο δήμαρχος (εκτός από τις πεζοδρομήσεις και όλα τα συναφή) είναι άλλο κεφάλαιο…
Η Φίνος Φιλμ στεγάστηκε από την αρχή της ίδρυσής της, το 1943, στην οδό Στουρνάρα. Στον τρίτο όροφο του παλιού τριώροφου κτιρίου της Στουρνάρα, ο Φίνος στήνει το σπιτικό του με τη λατρεμένη του σύζυγο Τζέλλα και το υπόλοιπο κτίριο μετατρέπεται σε κινηματογραφική επιχείρηση. Τα πρώτα στούντιο της Φίνος Φιλμ ήταν στις Τρεις Γέφυρες και αργότερα στους Αγίους Αναργύρους.
Kολοσσός
Το 1954 η επιχείρηση μεταφέρθηκε στο κτίριο της οδού Χίου. Και ποιος δεν πέρασε από εκεί, από τα γραφεία των χρυσών deals, τα οποία πολύ συχνά μετατρέπονταν σε πλατό για να γυριστούν σκηνές για τις 175 ταινίες του κολοσσού της Φίνος… Από την Αλίκη, την Τζένη και τη Ζωή ως τον Δημήτρη Χορν, τον Αλέκο Αλεξανδράκη, τον Νίκο Κούρκουλο, τη Μάρθα Καραγιάννη, τον Μίμη Φωτόπουλο, τον Ντίνο Ηλιόπουλο.
Και τι δεν έχουν δει και ακούσει τα ψηλοτάβανα δωμάτια του κτιρίου. Αν οι τοίχοι του είχαν στόμα και μιλούσαν, θα έπαιρναν Πούλιτζερ με αυτά που θα έλεγαν… Πόσες χαρές, διαφωνίες, ίντριγκες, απαγοητεύσεις… Και μπορεί ο πατριάρχης του ελληνικού κινηματογράφου και ιδρυτής της Φίνος Φιλμ να έφυγε το 1977 από τη ζωή, αλλά η εταιρία και η σύζυγός του Τζέλλα συνέχισαν το έργο του εκεί, ως το 2013, όταν τα γραφεία της Φίνος μεταφέρθηκαν στον Χολαργό.
Η περίεργη επιχείρηση διάσωσης μπομπίνων το καλοκαίρι του 2021 με πρόσχημα τη διαρροή χημικών
Σε «φιάσκο» φημολογείται στους κινηματογραφικούς κύκλους, αλλά και σε όσους είχαν συνεργαστεί με τη Φίνος, ότι κατέληξε η επιχείρηση διάσωσης ταινιών με πρόσχημα τη διαρροή χημικών, εν μέσω της πανδημίας, το καλοκαίρι του 2021.
Μια περίεργη «διάσωση», που κατέληξε με την εκτός προβλεπόμενων διαδικασιών μεταφορά ακαταλογράφητου υλικού στο γκαράζ του ΕΚΚ. Από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού είχε ανακοινωθεί ότι «σημαντικό μέρος της ιστορίας του ελληνικού σινεμά διασώθηκε από το ΥΠΠΟΑ και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, με αναφορά στην πρόσφατη επιχείρηση που έγινε στο ιστορικό κτίριο της οδού Χίου 53, στο Μεταξουργείο, όπου στο παρελθόν στεγαζόταν η Φίνος Φιλμ και, αργότερα, κινηματογραφικά εργαστήρια εικόνας (Σινεμάτζικ) και ήχου (“Αξελερέ”)».
Το δελτίο Τύπου αναφερόταν και σε «πλήθος από σημαντικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου, ανεκτίμητης πολιτιστικής αξίας, και σε περίπου 500 μπομπίνες που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, ελληνικές ταινίες, όπως “Το λιβάδι που δακρύζει” του Θόδωρου Αγγελόπουλου που διασώθηκαν και βρίσκονται πλέον στα χέρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, προκειμένου να γίνει αναλυτική καταγραφή και εν συνεχεία να προχωρήσουν αρμοδίως οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ψηφιοποίησή τους». Ακόμα, ενημέρωνε ότι «με τη σύμφωνη γνώμη εκπροσώπου των ιδιοκτητών του κτιρίου και κατόπιν σχετικής έγκρισης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία ως προς την ασφαλή πρόσβαση στο κτίριο, υπό την εποπτεία του πρόεδρου και του γενικού διευθυντή του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Μάρκου Χολέβα και Παντελή Μητρόπουλου, ξεκίνησε η συλλογή και μεταφορά των υλικών, η οποία ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα 26 Ιουλίου 2021».
«Το 2013, η Φίνος Φιλμ αποχώρησε από το κτίριο της οδού Χίου 53, μεταφέροντας όλο τον εξοπλισμό και τις ταινίες της στα νέα της γραφεία στον Χολαργό, αλλά και στα στούντιο της εταιρίας στα Σπάτα. Οι δεκάδες ταινίες που κινδύνεψαν με ολοσχερή καταστροφή από διαρροή χημικών δεν ανήκουν στη Φίνος Φιλμ και φυσικά δεν είχε καμία αρμοδιότητα ή ευθύνη η εταιρία» ακολούθησε ανακοίνωση της εταιρίας Φίνος, ένα 24ωρο έπειτα από το δελτίο Τύπου του υπουργείου Πολιτισμού!