Πέγκυ Ζήνα: Η συμβουλή που μου έδωσε ο Μίκης Θεοδωράκης

Η Πέγκυ Ζήνα σε μια συνέντευξη από καρδιάς λίγο πριν τη μεγάλη συναυλία - αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη

Must Read

Αν θα παρακολουθήσει κάποιος τις συναυλίες των τελευταίων ετών της ορχήστρας «Μίκης Θεοδωράκης» που διοργανώνονται σε Ελλάδα και εξωτερικό θα διαπιστώσει ότι περίοπτη θέση έχει και το όνομα της Πέγκυς Ζήνα. Δεν είναι λίγες οι φορές που η ίδια βρέθηκε κοντά στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη και την κόρη του Μαργαρίτα, παίρνοντας ουσιαστικά το βάπτισμα του πυρός για τα μεγάλα τραγούδια που ερμηνεύει εδώ και μερικά χρόνια.

  • Συνέντευξη στον
    Νίκο Νικόλιζα

Η ίδια, λίγο πριν την μεγάλη συναυλία στις 24 Ιουνίου στο Καλλιμάρμαρο για τον Μίκη Θεοδωράκη, μιλάει στο Newsbreak.gr για την συνεργασία τους, για το πως νιώθει μπροστά του αλλά και για την συμβουλή που της έχει δώσει!

  • Τι είναι αυτό που σας συνδέει με τον Μίκη Θεοδωράκη και πότε ξεκίνησε η συνεργασία σας;

Με τον Μίκη Θεοδωράκη με συνδέει ότι συνδέει κάθε έλληνα, γιατί τα τραγούδια του είναι η ιστορία μας και ο πολιτισμός μας. Είναι πολύ συγκινητικό για μένα το ότι ήμουν επιλογή της Μαργαρίτας Θεοδωράκη και του μεγάλου μας Μίκη, συγκινήθηκα βαθιά όταν κλήθηκα να ερμηνεύσω τραγούδια του, κάποια από αυτά τα τραγουδούσα από πολύ μικρή στο σχολείο μου.

  • Τι είναι αυτό που σας γοητεύει περισσότερο σε αυτό τον άνθρωπο;

Στον Μίκη Θεοδωράκη με γοήτευσε όταν τον γνώρισα από κοντά η ευφυΐα του, η οπτική του για την Ελλάδα και την πολιτική κατάσταση, η μεγαλοπρέπειά και το καυστικό χιούμορ του, αλλά και οι απόψεις του για τα μουσικά δρώμενα της χώρας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ την φράση που μου είπε «το έντεχνο σε αυτή τη χώρα το θαύμασαν αλλά το λαϊκό το αγάπησαν».

  • Τι εστί Μίκης Θεοδωράκης για εσάς;

Πιστεύω ότι ο Μίκης Θεοδωράκης είναι η μουσική μας ταυτότητα. Το ελληνικό τραγούδι είναι βασισμένο στις μελωδίες του Θεοδωράκη, σε αυτόν στηρίχτηκαν οι μετέπειτα σύνθετες, άλλοι προσπάθησαν να το εξελίξουν και άλλοι απλώς το μιμήθηκαν. Σε προσωπικό επίπεδο είναι συγκινητικό που γνώρισα έναν θρύλο και έναν πραγματικό επαναστάτη που διακινδύνευσε τα πάντα για τα προσωπικά του πιστεύω και αυτό το θαυμάζω σε όλους τους ανθρώπους που μπορούν να το κάνουν ανεξάρτητα με τα πιστεύω τους.

  • Ποιο είναι το αγαπημένο σας τραγούδι από όσα λέτε του Μίκη;

Αγαπημένα μου τραγούδια είναι δύο για διαφορετικούς λογούς. Η «Όμορφη πόλη» πιστεύω ότι είναι το μεγαλύτερο κλασικό τραγούδι και το πιο πονεμένο αφηγηματικό τραγούδι που περιγράφει την κοινωνία της τότε Ελλάδας είναι, η «Δραπετσώνα». Κάθε φορά που το τραγουδώ συγκλονίζομαι, είναι σαν η ψυχή μου την ώρα που το τραγουδώ να χωρίζεται σε δυο κομμάτια στον άντρα και τη γυναίκα που κρατήθηκαν χέρι χέρι και έχοντας ως περιουσία μόνο την αγάπη τους, προχώρησαν προς το άγνωστο.

Όταν τραγουδώ την «Όμορφη πόλη» στα Ελληνικά και στα Γαλλικά από την εκτέλεση της Έντιθ Πιαφ , νιώθω μουσικά σαν να απλώνεται μια σκάλα μέχρι τον ουρανό. Είναι σαν αυτό που λένε ότι η μουσική μπορεί να σε κάνει να πετάξεις μακριά, η μουσική μπορεί να γίνει σαν ένα πουλί που απλώνει τα φτερά αγκαλιάζοντας όλο τον κόσμο και πετάει προς τον ουρανό και χάνεται!

Εγώ όταν τραγουδώ κάνω εικόνες, μελετώ όλα τα τραγούδια από όλες τις σημαντικές εκτελέσεις τους, παρατηρώ ότι κάθε εκτέλεση έχει άλλη ερμηνεία πχ ο Μπιθικώτσης η Μοσχολιού έχουν ξεχωριστές ερμηνείες για αυτό και έχουν σφραγίσει ολόκληρη εποχή. Όταν τραγουδάς, ειδικά τέτοια τραγούδια είτε θα αντιγράψεις την ερμηνεία κάποιου μεγάλου προηγούμενου είτε θα πρέπει να έχεις μια προσωπική σχέση με αυτό που λες. Εγώ αυτά που λέω είναι αυτά που έχω αποκτήσει προσωπική σχέση μαζί τους.

Θα σου πω κάτι από τα βιώματα τα μου για να καταλάβεις τι εννοώ, την πρώτη φορά που βγήκα στο κοινό να τραγουδήσω Θεοδωράκη, στην πρώτη μου συναυλία μπροστά στον Μίκη, είχα μόλις κηδέψει την πεθερά μου που για μένα ήταν η δεύτερη μητέρα μου ήμουν συντετριμμένη, κυριολεκτικά ράκος, όταν ήρθε η ώρα να πω το τραγούδι «Ξημερώνει» σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και στίχους Κώστα Τριπολίτη και άρχισα να τραγουδώ τους πρώτους στίχους «Η σκοτεινιά της κάμαρας θα ‘ρθει μαζί σου …», ξετυλίχθηκαν μπροστά μου όλες οι εικόνες της πεθεράς μου, τραγουδούσα και έβλεπα εικόνες, εικόνες… Με όλα τα τραγούδια έχω προσωπική σχέση, «φωτογραφίζω με την ψυχή» και έτσι τραγουδάω. Αυτό μου συμβαίνει κατ’ εξοχήν με τα τραγούδια του Μίκη που είναι βασισμένα στους σπουδαιότερους Έλληνες ποιητές, νιώθω μεγάλη ευθύνη απέναντι τους. 

Ξέρεις όταν κλήθηκα να πω «του Μικρού Βοριά», είχα την αίσθηση, όσα χρόνια το άκουγα ότι ήταν ένα χαρούμενο τραγούδι, ερμηνεύοντάς το διαπίστωσα ότι είναι σαν επιθανάτιος ρόγχος και το είπα ακίνητη. Είναι μαγεία αυτά που ανακαλύπτεις στα έργα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακόμα είναι μαγεία αυτό το χάρισμα του Μίκη Θεοδωράκη να κάνει με την μουσική του να νιώσει ο λαός τα συναισθήματα του, π.χ. την αγανάκτησή του. Όταν ήμουν πολύ μικρό παιδί δεν μπορούσα να καταλάβω γιατί με έπιαναν τα κλάματα με το «…Μη παρακαλώ σας μη λησμονάτε την χώρα μου », μου έβγαζε πολύ μεγάλη αγανάκτηση και παράπονο, όταν μεγάλωσα κατανόησα. Είναι μεγαλείο ένα παιδί να αισθανθεί την ιστορία του τόπου του πριν την διαβάσει. Μελετούσα 3 μήνες πριν εμφανιστώ στο κοινό να τραγουδήσω το πρώτο τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη άκουσα όλες σχεδόν τις εκτελέσεις.

  • Θυμάστε ποια είναι η συμβουλή που σας έδωσε;

Συμβουλή… πέρα από το να τραγουδώ δωρικά τα τραγούδια του, μου είπε ότι οι μεγάλοι λαϊκοί τραγουδιστές δεν είχαν την παιδεία να καταλάβουν τι τραγουδούν απλά το ένιωθαν. Μου περιέγραφε πόσο απλοί άνθρωποι ήταν οι σπουδαίο λαϊκοί τραγουδιστές, πχ για τον Γρήγορη Μπιθικώτση μου έλεγε ότι στην ουσία αυτό που κατέθετε ήταν η ψυχή του και το ένστικτο του. Η ψυχή τους ήταν το κριτήριο, η απλότητα, η λαϊκότητα τους, τους έκανε μοναδικούς.

  • Τα τελευταία χρόνια έχετε κάνει μια στροφή στο τραγούδι και αυτό αρέσει στον κόσμο. Αλήθεια στις συναυλίες σας ο κόσμος “αποδέχεται’ τα τραγούδια του Μίκη; Σε σχέση με το λοιπό ρεπερτόριο

Στο ρεπερτόριο μου ανέκαθεν έλεγα παλιά λαϊκά τραγούδια τα οποία αγάπησα από πολύ μικρή και τα γνώριζα από παιδί γιατί η μητέρα μου ήταν τραγουδίστρια.

Στις ζωντανές μου εμφανίσεις, από τα πρώτα μου χρόνια πάντα έκανα αφιερώματα στους σπουδαίους λαϊκούς συνθέτες ανεξάρτητα από το αν ήμουν πολύ μικρή τότε για να τα ερμηνεύσω με τον τρόπο που τα ερμηνεύω σήμερα. Ποτέ δεν παρουσίαζα μόνο το δικό μου ρεπερτόριο δηλαδή το σύγχρονο λαϊκό, μάλιστα το σχόλιο που έκαναν για μένα ήταν ότι κατά τις 03:00 το πρωί μεταμορφώνομαι σε άντρα !!! γιατί πάντα μου άρεσαν «τα παντελονάτα -αντρικά» λαϊκά τραγούδια των μεγάλων μας ερμηνευτών Μητροπάνου, Καζαντζίδη, Μπιθικώτση, Διονυσίου θαυμάζω βέβαια και αγαπώ τραγούδια σπουδαίων γυναικών όπως η Βίκυ Μοσχολιου, Ρίτα Σακελαρίου , Χάρις Αλεξίου Μαρινέλα και πολλών άλλων.

Δεν έχω κάνει καμιά στροφή σιχαίνομαι τις στροφές, με ζαλίζουν. Αγαπώ την αναφορά στην ζωή μου. Το ότι μεγαλώνοντας νιώθω να καταξιώνομαι διότι σπουδαίοι άνθρωποι με επιλέγουν να συνεργαστώ μαζί τους μου δίνει μεγάλη χαρά . Αισθάνομαι ότι πρόκειται για ηθική εξέλιξη που κάθε άνθρωπος πρέπει να έχει σαν στόχο, ως άνθρωπος πρώτα και μετά ως επαγγελματίας, ανεξάρτητα από το τι επαγγέλλεται.

  • Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο για την συναυλία του Μίκη;

Το μήνυμα που θέλω να στείλω συμμετέχοντας σε αυτή τη συναυλία είναι το μήνυμα « Είσαι Έλληνας αυτό που ήσουν θα γίνει ξανά» και κατά δεύτερον με συγκινεί ότι τα έσοδα θα πάνε στο «Σύλλογο Φίλων Παιδιών με καρκίνο Ελπίδα». Σήμερα 4 στα 5 παιδιά γίνονται καλά και αυτό είναι μια μεγάλη ελπίδα για όλους μας! Μια μεγάλη συναυλία με τα τραγούδια του Έλληνα συνθέτη. Δεν πρέπει να λείψει κανένας !!!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This