Το μουσικό ταξίδι του εφοπλιστή Γιώργου Λαιμού που έχει «φλερτάρει» τρεις φορές με τη Eurovision

Ο έρωτας για τη ναυτιλία και τις συνθέσεις, και η συναυλία του «50 χρόνια μουσική και θάλασσα» στις 5 Δεκεμβρίου

Must Read

Μουσική και θάλασσα. Αυτές είναι οι δυο μεγάλες αγάπες που κυριαρχούν στη ζωή του Γιώργου Λαιμού. Συνδέονται μεταξύ τους άρρηκτα, επηρεάζουν η μία την άλλη και διαμορφώνουν το καλλιτεχνικό στίγμα του συνθέτη και πιανίστα της γνωστής εφοπλιστικής οικογένειας, ο οποίος δεκαετίες τώρα τιθασεύει κύματα και νότες με την ίδια μαεστρία.

  • Από τον Ηλία Μαραβέγια

Τη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου θα γιορτάσει «50 χρόνια μουσική και θάλασσα» με μια μεγάλη συναυλία στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, προσκαλώντας έτσι τον κόσμο να τον ακολουθήσει σε ένα μελωδικό ταξίδι με «συνεπιβάτες» του καταξιωμένους καλλιτέχνες, τους Ηρώ Σαΐα, Δέσποινα Ολυμπίου, Demy, Ακη Δείξιμο, Φώτη Παπαζήση, Στέλιο Καρπαθάκη, Κωνσταντία, Ασπασία Λαιμού, Κατερίνα Λαιμού, καθώς και την παιδική χορωδία Σπύρου Λάμπρου.

Λίγες ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη εκδήλωση, που θα έχει -όπως και κάθε live του Γιώργου Λαιμού- φιλανθρωπικό χαρακτήρα, ο εφοπλιστής που «ταξιδεύει» με τις νότες μιλάει στην «Espresso» για την ενασχόλησή του με τη μουσική και τη ναυτιλία, αναφέρεται στις τρεις φορές που δοκίμασε να πάρει μέρος ως συνθέτης στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, σχολιάζει την τραπ μουσική και τα shows ταλέντων, ενώ αποκαλύπτει πως συνέθεσε ένα νανούρισμα για το πρώτο του εγγόνι, που ήρθε στον κόσμο πριν από λίγο καιρό, με τη σύζυγό του Χρυσούλα να συμπράττει μαζί του δημιουργικά, υπογράφοντας τους στίχους.

Θα λέγατε πως είναι μια αυτοβιογραφική μουσική παράσταση τα «50 χρόνια μουσική και θάλασσα»;

Θα τη χαρακτήριζα περισσότερο βιωματική. Ξεκίνησα την περιήγησή μου στη θάλασσα σε ηλικία 14 ετών, όταν πρωτομπάρκαρα, το καλοκαίρι του 1968. Πρωτοέγραψα μουσική στα φοιτητικά μου χρόνια, στο Λονδίνο, το 1978, σε ηλικία 24 ετών. Πενήντα πέντε χρόνια θάλασσα και 45 χρόνια μουσική μάς κάνουν έναν μέσο όρο 50 ετών, εξ ου και ο τίτλος της συναυλίας. Θα ακούσετε λοιπόν ένα μουσικό πρόγραμμα που θα αποτελείται από κλασικά έργα μου, τα οποία θα παίξει ένα κουιντέτο εγχόρδων, συνοδεία εμού στο πιάνο Επίσης θα ακούσετε τραγούδια των οποίων τη μουσική υπογράφω εγώ και τους στίχους κυρίως η Κατερίνα Μποζώνη, δασκάλα των παιδιών μου στο δημοτικό του Κολεγίου Αθηνών, εγώ, αλλά και αξιόλογοι στιχουργοί. Οι ενορχηστρώσεις στα κλασικά κομμάτια έγιναν από τον Αλέξανδρο Τράμπα και στα υπόλοιπα από τον Λεωνίδα Τζίτζο.

Είναι η μουσική ή η θάλασσα τελικά που κατέχει την πρώτη θέση στην καρδιά σας;

Είναι και τα δύο. Αλλωστε έχουν πολλά κοινά. Αγαπάω περισσότερο εκείνο με το οποίο καταπιάνομαι τη συγκεκριμένη στιγμή.

Πώς ήταν η εμπειρία να διοικείτε μια ναυτιλιακή εταιρία και παράλληλα να ασχολείστε ενεργά με τη μουσική; Δύσκολος ο συνδυασμός πρακτικά;

Καθόλου δύσκολος. Η μουσική, σαν φίλος που δεν σε προδίδει ποτέ, με βοήθησε στην επαγγελματική μου καριέρα κάνοντάς με καλύτερο, γιατί με αυτήν χαλάρωνα από την ένταση της δουλειάς και συγχρόνως με βοηθούσε να παίρνω τις σωστές και δίκαιες αποφάσεις.

Ενώ ασχοληθήκατε από μικρός με τη μουσική, μαθαίνοντας μουσικά όργανα (ακορντεόν και πιάνο), αργήσατε να μπείτε στη διαδικασία δημιουργίας κομματιών για το ευρύ κοινό. Γιατί αυτό;

Δεν άργησα. Αρχισα να γράφω μουσική από μικρός, αλλά ντρεπόμουν να την παίξω μέχρι τα 24 μου χρόνια. Τότε γνωρίστηκα με τον σύνθετη Βαγγέλη Πιτσιλαδή και άκουσε κάποια κομμάτια που είχα γράψει, τα οποία και περιέλαβε στον δίσκο του «Oasis».

Σας βοήθησε η ενασχόληση με τη μουσική να ξεπεράσετε δυσκολίες στη ζωή σας;

Πάρα πολύ. Χρωστάω σε αυτήν την ποιότητα και την απλότητα της ζωής μου, και την αμεσότητα που πορεύομαι και συμπεριφέρομαι.

Ποια είναι η γνώμη σας για τα talent shows; Αποτελούν όντως εφαλτήριο καριέρας για νέους καλλιτέχνες ή μήπως είναι ένας ακόμη τρόπος προβολής για τους ήδη διάσημους κριτές τους;

Νομίζω ότι ισχύουν και τα δύο. Για τους νέους καλλιτέχνες είναι όντως ένα εφαλτήριο για να ξεκινήσουν τη διαδρομή τους στη μουσική. Από την άλλη, οι κριτές, που συνήθως είναι γνωστές προσωπικότητες, κερδίζουν επιπλέον προβολή μέσα από αυτές τις εκπομπές.

Παρακολουθείτε τη Eurovision; Θα σας ενδιέφερε να γράψετε μια μελωδία γι’ αυτόν τον θεσμό; Αν ναι, ποιος καλλιτέχνης θα θέλατε να ερμηνεύσει κομμάτι σας σε μια τέτοια περίσταση;

Ναι, την παρακολουθώ τη Eurovision. Αλλωστε, ήταν όνειρο ζωής μου κάποτε να λάβω μέρος και το προσπάθησα τη δεκαετία του ’80. Εστειλα υποψήφια τραγούδια στην ΕΡΤ τρεις φορές, το ’84, το ’85 και το ’86, αλλά δεν προκρίθηκαν. Μία φορά μόνο το τραγούδι μου ήρθε τρίτο στην προκριματική φάση του διαγωνισμού στην Ελλάδα. Τώρα πια είναι πολύ δύσκολο, γιατί η μουσική που γράφω έχει άλλα ακούσματα. Θα ήθελα πολύ όμως να έγραφα για πολλούς αξιόλογους καλλιτέχνες και νομίζω ότι αυτοί που συμμετέχουν στη συναυλία μου στις 5/12 είναι καταπληκτικοί.

Ολα τα έσοδα από τις συναυλίες και τις κυκλοφορίες σας δίνονται πάντα για φιλανθρωπικό σκοπό. Είναι ανάγκη για σας η προσφορά;

Μεγάλη ανάγκη για μένα είναι η προσφορά. Η μητέρα μου μού έλεγε: «Αν θέλεις, παιδί μου, να είσαι πλούσιος, δίνε!» Ολα τα έσοδα από τις συναυλίες μου πάνε για φιλανθρωπικό σκοπό.

Η κοινή γνώμη έχει συνταραχθεί αυτή την περίοδο λόγω των αποκαλύψεων για την «Κιβωτό του Κόσμου». Πώς σχολιάζετε όλα αυτά που έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας;

Δεν θέλω να σχολιάσω προτού τελεσιδικήσει η έρευνα και αποκαλυφθούν οι ένοχοι. Εγώ εστιάζομαι στην… κιβωτό της ψυχής μου που προσπαθώ να τη κρατάω γαλήνια και να βοηθάω τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας.

Μεγάλο μέρος της νεολαίας μας έχει απορροφηθεί από τη λεγόμενη ραπ-τραπ μουσική. Γιατί αυτό το είδος είναι τόσο ελκυστικό για τους νέους ανθρώπους;

Δεν ξέρω. Εμένα δεν με συγκινεί αυτή η μουσική φασαρία. Είμαι λάτρης της μελωδίας και του εξευγενισμένου ρυθμού. Ισως πρέπει να ρωτήσετε τις δισκογραφικές εταιρίες που φέρουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης για αυτό.

Με τη σύζυγό του Χρυσούλα

Η κόρη σας Ασπασία είναι επίσης καλλιτέχνιδα. Μάλιστα έχετε συνεργαστεί στο τραγούδι «Μη με ρωτάς», ενώ θα πάρει μέρος και στο live στο Δημοτικό Θέατρο. Πώς κύλησε η συνεργασία σας;

Πάρα πολύ καλά. Ακολουθεί το όνειρό της η Ασπασία και είμαστε διπλά της για να τη βοηθήσουμε ηθικά να το πετύχει.

Πρόσφατα γίνατε παππούς από τον γιο σας, τον Παντελή Λαιμό. Σας έβαλε μήπως το εγγόνι σας στη διαδικασία να συνθέσετε κάποιο νανούρισμα;

Ναι, όντως απέκτησα εγγόνι και είμαι τρισευτυχισμένος. Ενα πανέμορφο κοριτσάκι. Του έγραψα ένα νανούρισμα που του το παίζω στο πιάνο και θα ακουστεί στη συναυλία μου στις 5 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, με το κουιντέτο εγχόρδων. Τους στίχους έγραψε η σύζυγός μου Χρυσούλα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This