Σκληρή επίθεση του Μαξίμου για τα τηλεοπτικά δικαιώματα των ομάδων

Must Read

Με μια πολύ σκληρή ανακοίνωση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Στέλιου Πέτσα, το Μαξίμου περνά στην αντεπίθεση για το θέμα των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ που συμμετέχουν στη Σούπερ Λίγκ αλλά και στη Σούπερ Λίγκ 2. 

Η κυβέρνηση κατηγορεί το ΣΥΡΙΖΑ, ότι είχε μετατρέψει τη δημόσια τηλεόραση σε μηχανισμό προπαγάνδας και εξαγοράς ψήφων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας αναφέρει:

«Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι μηχανισμός ούτε μικροκομματικής προπαγάνδας, ούτε εξαγοράς ψήφων. Η προηγούμενη κυβέρνηση, δυστυχώς, επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την ΕΡΤ και για τα δύο.

Στην προσπάθεια εξαγοράς ψήφων χρησιμοποιήθηκαν και τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ποδοσφαίρου. Στις 5 Ιουλίου 2019, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, η κυβέρνηση Τσίπρα ενεργοποίησε μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της ΕΡΤ, αλλά και του ποδοσφαίρου.
Υποσχέθηκε συνολικά 63,2 εκατ. ευρώ σε Superleague 1, 2 και Football League για να μεταδώσει η ΕΡΤ για την τρέχουσα σεζόν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες τους, ποσό πέρα από κάθε λογική και εξωπραγματικό για τα δεδομένα της ιδιωτικής τηλεοπτικής αγοράς.

Για να έχουν ένα μέτρο σύγκρισης οι πολίτες, η μετάδοση ολόκληρου του Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018 είχε στοιχίσει στην ΕΡΤ 10 εκατ. ευρώ, ενώ με τις επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης η δημόσια ραδιοτηλεόραση έχει σήμερα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 88.000 ευρώ.

Είναι προφανές ότι η εκμετάλλευση των χρημάτων της ΕΡΤ, δηλαδή των φορολογουμένων, για κομματικό όφελος, βρίσκει αντίθετη τη νέα κυβέρνηση. Για αυτό, η Γενική Συνέλευση της 28ης Ιουλίου 2019 των μετόχων της ΕΡΤ Α.Ε. εξουσιοδότησε το απερχόμενο Διοικητικό Συμβούλιο να επαναδιαπραγματευτεί χαμηλότερο τίμημα με τις ομάδες της Superleague 1 & 2, «με στόχο τη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού προγράμματος για την ΕΡΤ και τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση των πόρων της, δηλαδή των χρημάτων των Ελλήνων φορολογουμένων».

Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, η ΕΡΤ υπέβαλε νέες μειωμένες προσφορές και δημιουργήθηκε το περιβάλλον να υποβληθούν στις ομάδες προτάσεις και από την ιδιωτική τηλεοπτική αγορά».

Και ο κ. Πέτσας προσθέτει: 

«Έτσι, αναφορικά με τη Superleague 1, αποδεσμεύθηκαν από τη δημόσια τηλεόραση, οι ΠΑΕ Παναθηναϊκός και Άρης, ενώ η διοίκηση της ΕΡΤ διαπραγματεύτηκε και πέτυχε χαμηλότερο τίμημα με τις τέσσερις ΠΑΕ (Ατρόμητος, Λαμία, Ξάνθη, Παναιτωλικός), με τις οποίες η ΕΡΤ είχε προσυμφωνήσει από πέρσι να μεταδώσει και φέτος τους αγώνες τους.

Συνολικά, η ΕΡΤ Α.Ε. για την τηλεοπτική μετάδοση των ποδοσφαιρικών αγώνων της Superleague 1, για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 θα καταβάλει 8,9 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ και του κόστους παραγωγής, αντί για 22 εκατ. ευρώ που προβλεπόταν αρχικά και 44 εκατ. ευρώ που υποσχέθηκε προεκλογικά η προηγούμενη κυβέρνηση.

Έτσι εξοικονομήθηκαν για τους φορολογουμένους 13,1 εκατ. ευρώ έναντι του αρχικού συμβολαίου και 35,1 εκατ. ευρώ έναντι των προεκλογικών υποσχέσεων της προηγούμενης κυβέρνησης.

Με τον ίδιο σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων, με γνώμονα την ανεξαρτησία και την αμεροληψία της ΕΡΤ αλλά και την καταβολή δίκαιου τιμήματος για τα τηλεοπτικά της δικαιώματα συνεχίζονται οι συζητήσεις και με τη Superleague 2.»

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η… μπάλα για τα τηλεοπτικά πέρασε στη συνέχεια και στον ΣΥΡΙΖΑ, μέσω του τομεάρχη Οικονομίας της Κ.Ο. και βουλευτή Νότιου Τομέα Β’ Αθηνών Νίκου Παπά, ο οποίος δήλωσε:

«Τέλος το δωρεάν θέαμα λοιπόν από τη ΕΡΤ. Τέλος η στήριξη των σωματείων. Όποιος θέλει ποδόσφαιρο να πληρώνει συνδρομή. Αυτή είναι η επιλογή της Ν.Δ. Η ΕΡΤ έχει τη δυνατότητα να πρωταγωνιστήσει στο τηλεοπτικό πεδίο, να στηρίξει τον αθλητισμό και να προσφέρει δωρεάν θέαμα σημαντικών αθλητικών γεγονότων.

Αυτή όμως τη  δυνατότητα τη στερεί από την ΕΡΤ, από τα σωματεία και από τους Έλληνες και τις Ελληνίδες φιλάθλους η κυβέρνηση της Ν.Δ. Διότι είναι επιλογή της Ν.Δ. να έχει την ΕΡΤ ως παρία του τηλεοπτικού τοπίου, να μην  στηρίξει τον αθλητισμό και σπρώξει τους φιλάθλους στις μηνιαίες συνδρομές των 50 ευρώ. Ο κόσμος του αθλητισμού και οι φίλαθλοι βγάζουν χρήσιμα συμπεράσματα…»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Συναγερμός στον Ασπρόπυργο: Νεκρός 40χρονος μετά από καυγά

Φέρει βαριές κακώσεις σε όλο του το σώμα

More Articles Like This