Πώς η νέα ιδιοκτησία Μαρινάκη απαξίωσε το πανίσχυρο «Άργος»

Must Read

Τσιφλίκι τους φαίνεται πως έχουν κάνει τα… ευρύτερα επιχειρηματικά συμφέροντα του Βαγγέλη Μαρινάκη, το πρακτορείο διανομής Τύπου «Αργος», καθώς αποφάσισαν όχι απλά να πάρουν τη διοίκηση ολοκληρωτικά στα χέρια τους, αλλά και να τοποθετήσουν ανθρώπους οι οποίοι ούτε προϋπηρεσία έχουν σε αυτόν τον κλάδο -και άρα- ούτε γνωρίζουν πώς να διευθύνουν ένα πρακτορείο διανομής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «δημοκρατία», από αυτή την κίνηση πιθανότατα κρύβεται μια συντονισμένη προσπάθεια να δημιουργήσουν δομικά προβλήματα σε όλες τις εφημερίδες, ώστε να απειληθεί ακόμη και η βιωσιμότητά τους. Σε όλες, πλην βεβαίως αυτών που έχουν στην κατοχή τους ο Βαγγέλης Μαρινάκης και το ευρύτερο επιχειρηματικό περιβάλλον του.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της «Άργος», η οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- τελεί υπό διερεύνηση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης, ούσα υπότροπη, αφού πριν από λίγους μήνες είχε καταδικαστεί για καρτέλ με πρόστιμο-χάδι, γεννά τεράστια ερωτήματα.

Νέος πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου ορίστηκε ο Παναγιώτης Τζένος, ο οποίος εδώ και χρόνια είναι ο άνθρωπος του Γιάννη Κουρτάκη και, προφανώς, ο άνθρωπος για όλες τις δουλειές. Θεωρητικά πάντα, ο Παναγιώτης Τζένος είναι δημοσιογράφος ή τουλάχιστον εμφανίστηκε κάποια στιγμή να δημοσιογραφεί δίπλα στον Γιάννη Κουρτάκη. Η άνοδός του μέσα σε ελάχιστα χρόνια είναι μάλλον τρομακτική, παρά εντυπωσιακή, καθώς από παραπαίδι του έμπειρου Γιώργου Τράγκα και κακέκτυπό του σήμερα στη συχνότητα του ραδιοφώνου «Παραπολιτικά», που αποκτήθηκε με δάνεια, offshores, εγγυήσεις φίλων και αποπληρώθηκε σχεδόν με… αέρα, κατακτά τη μία μετά την άλλη τις θέσεις του προέδρου!

Τον Ιούλιο του 2018, ο Παναγιώτης Τζένος αναδείχθηκε και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος στην εταιρία «Ελευθερία Τύπου Α.Ε.», από την οποία σήμερα εκδίδεται η εφημερίδα «Παραπολιτικά». Στην εφημερίδα, μάλιστα, αναφέρεται ως «γενικός διευθυντής Media».

Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς πως αυτός είναι, και όχι ο Γιάννης Κουρτάκης, ο άνθρωπος που σηκώνει στην πλάτη του όλες τις νομικές ευθύνες της εταιρίας, αλλά και όλων των προηγούμενων εταιριών, των οποίων απόλυτη και καθολική διάδοχος είναι η «Ελευθερία του Τύπου Α.Ε.», η οποία έγινε γνωστή από την κολοσσιαία αποτυχία έκδοσης της ημερήσιας εφημερίδας «Ελευθερία του Τύπου».

Σε ό,τι αφορά την εταιρία που εκδίδει την εφημερίδα «Παραπολιτικά», η υπόθεση αφορά κυρίως τους πιστωτές της, τους έχοντες νομικές απαιτήσεις αποζημιώσεων κ.ά. Σε ό,τι, όμως, αφορά το πρακτορείο «Αργος», τα πράγματα αλλάζουν. Τόσο γιατί είναι το μοναδικό πρακτορείο που διακινεί ένα δημόσιο αγαθό, όπως η ενημέρωση και οι εφημερίδες, όσο επίσης διότι οι εφημερίδες είναι πελάτες του πρακτορείου που το πληρώνουν για τις υπηρεσίες του, αλλά και γιατί ουσιαστικά διαχειρίζεται -αυθαιρέτως ή μη- τις εισπράξεις του συνόλου των εκδοτών.

Θα θέλαμε, λοιπόν, να πληροφορηθούμε ποιο ακριβώς είναι το βιογραφικό του κ. Τζένου, το οποίο τον έφερε πρώτο στη λίστα των προτιμήσεων για τη θέση του προέδρου. Έχει εργαστεί ξανά σε αντίστοιχη θέση; Εχει κάποια εμπειρία; Ποια είναι τα εχέγγυα που έδωσε και τα οποία θα διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του πρακτορείου και τη βιωσιμότητά του με όρους που δεν θα στραγγαλίζουν τις επιχειρήσεις με τις οποίες συναλλάσσεται; Πώς έγινε αυτή η επιλογή; Θα εκτελεί κανονικά τα χρέη του προέδρου και θα φροντίζει για το επιχειρηματικό μέλλον του;

Ερωτήματα, βεβαίως, γεννά και η υπόλοιπη σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο άλλαξε πρόσφατα, μετά την αναιτιολόγητη αποχώρηση των αδελφών Σμυρνιωτάκη, οι οποίοι είχαν εισέλθει ηχηρώς, σε μια προσπάθεια να βγει το πρακτορείο από τα αδιέξοδά του. Έχουμε λησμονήσει πόσες αλλαγές Δ.Σ. έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα. Φανταζόμαστε, όσες και οι αλλεπάλληλες αλλαγές της μετοχικής σύνθεσης, εικονικές ή πραγματικές.

Αναλυτικά, αντιπρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Ξυλούρης, διευθύνων σύμβουλος ο Νίκος Πετράτος και μέλη οι Σωτήρης Πουλόπουλος και Δημήτρης Κουνιάς. Οι περισσότεροι μετέχοντες συνδέονται με το περιβάλλον του Γιάννη Κουρτάκη. Εξαίρεση αποτελεί ο Σωτήρης Πουλόπουλος, εκδότης του «Κόκκινου Πρωταθλητή», ο οποίος συνδέεται απευθείας με τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Με έναν τρόπο, δηλαδή, και πάλι με τον Γιάννη Κουρτάκη.

Τέλος, μόνος με τεχνογνωσία και βασικός υπεύθυνος για όλες τις υποχρεώσεις, αλλά και όποιες ενέργειες του πρακτορείου είναι ο διευθύνων σύμβουλος Νίκος Πετράτος, ο οποίος φημολογείται ότι είναι εγκλωβισμένος σε αυτή τη θέση για διάφορους λόγους….

Και περίεργοι όροι στα συμβόλαια των εργαζομένων

Εντύπωση και απορίες για το τι ακριβώς σχεδιάζεται έχει προκαλέσει και η είδηση πως η «Αργος» καλεί τους εργαζομένους σε αυτήν να υπογράψουν, παρανόμως, «σύμφωνο εχεμύθειας – εμπιστευτικότητας» (;). Στο κείμενο απαγορεύεται σε εργαζομένους που θα μείνουν άνεργοι να εργαστούν σε εταιρία με ανάλογη δραστηριότητα ή τους καθιστά υπεύθυνους σε περίπτωση διαρροής διάφορων «ευαίσθητων» στοιχείων, και μάλιστα με την απειλή ποινικής ρήτρας. Ποια είναι αυτά τα «ευαίσθητα» στοιχεία, που πρέπει να μείνουν καλά κρυμμένα; Ακόμη και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έχουν αρχίσει να αναρωτιούνται «τι παιχνίδια παίζονται» και τι μπορεί να δρομολογείται.

Το μόνο βέβαιο είναι πως η νέα σύνθεση του διοικητικού συμβουλίου δεν έχει απολύτως καμία εμπειρία για να στηρίξει ένα δύσκολο και απαιτητικό σε εμπειρία και γνώσεις επιχειρηματικό έργο, και μάλιστα στην πιο δύσκολη στιγμή του. Αλήθεια, τι λένε οι διάφοροι δανειστές του πρακτορείου, όπως οι τραπεζίτες, που συνήθως έχουν άποψη για πιο απλά θέματα, για τη διοίκηση μιας χρεωμένης επιχείρησης; Για τους πελάτες-εκδότες, βέβαια, ούτε λόγος! Αυτοί πρέπει να υπακούν, έστω κι αν με τα ωραία τους λεφτάκια παριστάνουν διάφοροι τους μάγκες. Κάτι σαν να λέμε… «στου κασίδη το κεφάλι».

ΠΗΓΗ εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This