Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία, το Σάββατο 19/10 με τη «δημοκρατία»

Μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές των αρχών του Ελληνοϊταλικού Πολέμου ήταν η αναμέτρηση των ελληνικών δυνάμεων με την επίλεκτη μεραρχία αλπινιστών των Ιταλών, την περίφημη «Τζούλια».

Με αφετηρία λοιπόν την αναμέτρηση αυτή, από αυτό το Σάββατο (και κάθε Σάββατο) η «δημοκρατία» ξεκινά ένα νέο περιοδικό με τίτλο «Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία».
Στο πρώτο τεύχος εξιστορείται η ηρωική αντίσταση των αμυνόμενων Ελλήνων που μετατράπηκε σε θρίαμβο με στυλοβάτη τον ηπειρώτικο λαό, που άφησε τα σπίτια του για να αναλάβει το δύσκολο έργο της τροφοδοσίας, και έπειτα από σκληρές μάχες, το τείχος της Πίνδου άντεξε.

Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη νίκη κατά του Άξονα. Οι Έλληνες κράτησαν και η «Τζούλια» υποχώρησε ατάκτως, αφήνοντας πίσω πολεμοφόδια και άλλα υλικά πολέμου.

Σε αυτό το –πρώτο- τεύχος η συγκλονιστική μαρτυρία του έφεδρου ανθυπολοχαγού Βασιλείου Αρχιμανδρίτη, που πολέμησε στην πρώτη γραμμή: «Το στραπάτσο που είχε πάθει η ”Τζούλια” φαινόταν ολοκάθαρα. Τα ίχνη της μάχης ήταν ακόμα νωπά. Και τι δεν έβλεπαν τα μάτια μας σ’ όλη τη διαδρομή μας.

Σκοτωμένους στρατιώτες εδώ κι εκεί, μουλάρια κτυπημένα από οβίδες, πεταμένα και κομματιασμένα όπλα και πολυβόλα αμέτρητα, χιλιάδες ατομικά είδη, σκορπισμένα και τσαλαπατημένα, σκόρπια κιβώτια πυρομαχικών, άλλα κλειστά κι άλλα αναποδογυρισμένα, που με τους επιδέσμους και τις άσπρες γάζες έδιναν σ’ όλη την έκταση εκείνη ένα μακάβριο θέαμα».

«Η Άγνωστη Ελληνική Ιστορία», αυτό το Σάββατο, σας μεταφέρει στο πεδίο της ένδοξης μάχης με όλες τις λεπτομέρειες της κρίσιμης αναμέτρησης.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ