Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2021

«Το Μυστικό Όπλο του Χίτλερ» στο κανάλι της Βουλής την 28η Οκτωβρίου

Τη Δευτέρα, 28η Οκτωβρίου θα μεταδοθεί από το κανάλι της Βουλής το νέο ντοκιμαντέρ του Τάκη Κάμπρα «Το Μυστικό Όπλο του Χίτλερ» στις 20:00 και ασχολείται μεταξά άλλων με τον «κεραυνοβόλο πόλεμο» αλλά ειδικότερα με το πως οι Γερμανοί στρατιώτες κατάφεραν να μείνουν τρεις μέρες άυπνοι.

Τα ξημερώματα της 1ης Σεπτεμβρίου του 1939 η ναζιστική Γερμανία εισβάλλει στην Πολω­νία. Με μία πρωτοφανή, για τα δεδομένα της εποχής, σαρωτική στρατιωτική επιχείρηση από ξηρά και αέρα η Βέρμαχτ αιφνιδιάζει τους Πολωνούς. Είναι «ο κεραυνοβόλος πόλεμος», είναι η αλλαγή του παλαιού στρατιωτικού δόγματος, είναι η επίθεση που θα σημάνει την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου…

Ο Χίτλερ ζητάει από τους Στρατηγούς του να ετοιμάσουν το σχέδιο εισβολής στη Γαλλία και εφαρμόζει εκείνο που του πρότεινε ο Πρώσος Στρατηγός Έριχ φον Μάνστάϊν. Ο Στρατηγός Γκουντέριαν με τα πάντζερ, το μηχανοκίνητο πεζικό με τον Αρχιστράτηγο Φέντορ φον Μπόκ και τα στούκας της Λουφτβάφε του Γκέριγκ, πέρασαν ταχύτητα τα γαλλικά σύνορα, μέσα από τις Αρδέννες στο Βέλγιο. Ο ελιγμός αυτός χάρισε τη νίκη στο Χίτλερ και την απορία σε όλους μας «πως την πάτησαν έτσι οι σύμμαχοι;».

Υπάρχει όμως και μια άλλη απορία, σχετική με τον τρόπο που οι Γερμανοί στρατιώτες στο «Blitzkrieg» κατάφεραν να μείνουν τρεις μέρες άυπνοι προκειμένου να διασχίσουν την απαιτού­μενη απόσταση. Ήταν δυνατό να κινούνται και να πολεμούν αδιάκοπα επί 72 ώρες; Πότε ξεκου­ράζονταν; Πότε κοιμούνταν;

Ακριβώς σε αυτό το ερώτημα απαντά το νέο ντοκιμαντέρ του Τάκη Κάμπρα «Το Μυ­στικό Όπλο του Χίτλερ» που θα μεταδοθεί την 28η Οκτωβρίου στις 20:00. Θα απαντηθεί, επίσης, το ερώτημα γιατί στις μονάδες των τεθωρακισμένων έτρωγαν «Panzer Chokolat» ενώ στο πεζικό σοκολάτα «Hildebrand»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ