Την εκδοτική ευθύνη του Δημοσιογραφικού Οργανισμού «Ελευθερία» αναλαμβάνει ο Όμιλος Φιλιππάκη, με τον επικεφαλής του Ομίλου Ιωάννη Φιλιππάκη να αναλαμβάνει πρόεδρος του Δ.Σ. και εκδότης και τον επί σειρά πολλών ετών επικεφαλής του ΔΟΕ και, παράλληλα, πρόεδρο του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, Γιώργο Μιχαλόπουλο, να διατηρεί τη θέση του Διευθύνοντα Συμβούλου του Οργανισμού.
Ειδικότερα, σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα ακόλουθα:
«Σε μια νέα φάση στρατηγικής ενίσχυσης, οικονομικής σταθερότητας και οργανωτικής αναδιοργάνωσης εισέρχεται ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός “Ελευθερία”. Με απόφαση-συμφωνία και με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου του ανεξάρτητου Περιφερειακού Τύπου, την ενδυνάμωση της φωνής της Λάρισας και της κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, ο εκδότης Γιάννης Φιλιππάκης αναλαμβάνει πρόεδρος και εκδότης του ιστορικού Λαρισαϊκού Οργανισμού.
Η “Ε”, με βαθιές ρίζες στην κοινωνία της Λάρισας και ευρύτερα της Θεσσαλίας, με την κίνηση αυτή ενισχύει τη θέση της στα ελληνικά ΜΜΕ και μπαίνει πλέον -και επίσημα- στο club των πλέον ισχυρών Ομίλων Τύπου στη χώρα. Η συμβολή του Γιάννη Φιλιππάκη, ενός από τους πιο έμπειρους και δυναμικούς παράγοντες στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, εκτιμούμε πως θα φέρει αέρα ανανέωσης και δυναμικής επανεκκίνησης σε όλα τα επίπεδα. Είναι ήδη ιδιοκτήτης των εφημερίδων “Εστία”, “Δημοκρατία”, “Θεσσαλονίκη” και άλλων εφημερίδων, ραδιοφωνικών σταθμών και άλλων σύγχρονων μέσων ενημέρωσης σε Αθήνα και συμπρωτεύουσα.
Η συμφωνία ανάθεσης της διοίκησης και το μάνατζμεντ στον Γιάννη Φιλιππάκη χαρακτηρίζεται από γνώστες του χώρου ως μία από τις πιο σημαντικές συνέργειες των τελευταίων ετών στον περιφερειακό -και όχι μόνο- Τύπο. Το γεγονός ότι ο παραδοσιακός εφημεριδάς Γιάννης Φιλιππάκης αναλαμβάνει τη ναυαρχίδα του Περιφερειακού Τύπου, συμβολίζει την προσπάθεια συνέχειας, ανανέωσης και εκσυγχρονισμού της, σε νέες υγιείς επιχειρηματικές βάσεις, με καινοτόμες πρακτικές και οραματικά σχέδια και στόχο τη δημιουργία μίας σύγχρονης, φιλόδοξης και στιβαρής Εστίας Τύπου με περισσότερη Δημοκρατία και Ελευθερία, με προτεραιότητα την έγκυρη ενημέρωση, τον σεβασμό στον αναγνώστη και τη διαφορετική γνώμη, την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής και εθνικής ταυτότητας σε μια ραγδαία μεταβαλλόμενη εποχή και τόπο.
Η “Ελευθερία” αλλάζει επίπεδο!
Γυρίζει σελίδα με σεβασμό στην ιστορία της και την κοινωνική της βάση, χτίζοντας πάνω στις Αρχές και τις Αξίες που την ανέδειξαν για πάνω από 103 χρόνια ως κυρίαρχο σημείο αναφοράς στην κοινωνική βάση, το αναγνωστικό κοινό της, τη Λάρισα, τη Θεσσαλία και ευρύτερα τη χώρα. Το νέο σχήμα φέρνει τεχνογνωσία και νέες σύγχρονες στρατηγικές επικοινωνίας, διευρύνοντας τους ορίζοντες της δημοσιογραφικής του παρέμβασης και την οικονομική ευρωστία του.
Πλέον, η “Ελευθερία” συγκαταλέγεται στις μεγάλες εκδοτικές δομές της χώρας, έχοντας στο τιμόνι της έναν άνθρωπο που γνωρίζει όσο λίγοι το περίπλοκο περιβάλλον του Τύπου – έναν εκδότη, με μακρά επιχειρηματική διαδρομή, επιρροή και διορατικότητα.
Η Λάρισα μπορεί -και πρέπει- να αισθάνεται σίγουρη ότι η φωνή της θα εξακολουθήσει να ακούγεται δυνατά, έγκυρα, διεκδικητικά για το καλό των ανθρώπων της και του τόπου.»
Αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Ελευθερία Α.Ε., ο Ιωάννης Φιλιππάκης δήλωσε τα εξής: «Με το άκουσμα ότι η οικογένεια Δημητρακόπουλου, εκδότης της μεγαλύτερης περιφερειακής και μιας από τις αρχαιότερες εφημερίδες της πατρίδας μας, μπορεί να αναζητούσε συνοδοιπόρο στην υπερεκατονταετή πορεία της, ένιωσα όπως δέκα χρόνια πριν. Όπως όταν ο ιστορικότερος εκδότης, η οικογένεια Κύρου, μου εμπιστεύθηκε το “πατρικό” της σπίτι, όπως συνηθίζω να χαρακτηρίζω την “Εστία”. Και σήμερα, έναν χρόνο πριν κλείσει τα 150 χρόνια έκδοσής της, η “Εστία” αποτελεί ξανά σημείο αναφοράς στο εθνικό, στο πολιτικό, και όχι μόνο, γίγνεσθαι, της Ελλάδος. Είχε προηγηθεί, το 2010, ένα σημαντικό τόλμημα! Η έκδοση μιας ημερήσιας εφημερίδας, εν μέσω κρίσεως και μνημονίων: Η έκδοση της “Δημοκρατίας”. Η οποία αποτέλεσε και σημείο αναφοράς στον παγκόσμιο εκδοτικό χώρο. Αυτήν τη φορά, όμως, το εγχείρημα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Τόσο γιατί τίποτα μέχρι χθες δε με συνέδεε με τη Λάρισα όσο και γιατί το βάρος των ονομάτων “Δημητρακόπουλος” και “Ελευθερία” έμοιαζαν να είναι πολύ βαριά, ακόμη και για την πλάτη ενός ρομαντικού, αλλά και μπαρουτοκαπνισμένου εκδότη. Ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από το μηδέν στον χώρο των εκδόσεων 38 χρόνια πριν! Οι λίγοι μήνες που διήρκεσε η επαφή μου με τη Δανάη Δημητρακοπούλου, αλλά και τον Γιώργο Μιχαλόπουλο, ήταν αρκετοί, ώστε να με πολιτογραφήσουν Λαρισαίο. Ήδη σήμερα νιώθω πιο δυνατός να σηκώσω κι εγώ το βάρος αυτών των ιστορικών ονομάτων. Ίσως γιατί έχουμε πολλά κοινά σημεία. Η αγάπη μας για την εφημερίδα, η μοναδικότητα που έχουμε να μη δραστηριοποιούμεθα σε κανέναν άλλον επιχειρηματικό τομέα, η καθαρότητα στις πράξεις μας και το αποκλειστικό μας κίνητρο, που είναι να βοηθήσουμε από το δικό μας μετερίζι την πατρίδα μας, την Ελλάδα, τη Λάρισα, είναι επαρκείς λόγοι που μας κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πετύχουμε τον στόχο μας. Μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η “Ελευθερία” θα βαδίσει εξίσου σταθερά και δυνατά και στον δεύτερο αιώνα της ζωής της. Γιατί η “Ελευθερία” έχει και θα έχει τη νεανική ορμητικότητα, την ανεξαρτησία και την τόλμη που της δίνει η 103χρονη εμπειρία της!»
Από την πλευρά της, η Δανάη Δημητρακοπούλου ανέφερε για το deal τα ακόλουθα: «Νιώθω απόλυτη σιγουριά για τον Γιάννη Φιλιππάκη και την επιλογή να αναλάβει τη διοίκηση της “Ελευθερίας”. Τίποτα δεν αλλάζει ως προς τις αξίες, τις αρχές και την πορεία των 103 χρόνων λειτουργίας της εφημερίδας. Η “Ελευθερία” είναι η συνέχεια του παππού μου, Παναγιώτη Δημητρακόπουλου, και της γιαγιάς μου, Δανάης Δημητρακοπούλου. Είναι η εφημερίδα των Λαρισαίων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Από τη θέση του μετόχου πλέον, διασφαλίζω ότι η ταυτότητα της εφημερίδας παραμένει σταθερή, ενώ παραδίδω τη διαχείριση σε έναν άνθρωπο με απόλυτη γνώση, εμπειρία και κύρος. Ο Γιάννης Φιλιππάκης θα ενισχύσει την ισχύ της εφημερίδας, θα ολοκληρώσει την αναδιάρθρωσή της και θα την οδηγήσει στο επόμενο επίπεδο. Πλέον, η “Ελευθερία” ανήκει στο club των ισχυρών».
Μετά και την έκδοση, τον περασμένο Φεβρουάριο, της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Θεσσαλονίκη», ο Ιωάννης Φιλιππάκης καθίσταται, πλέον, ο μοναδικός εκδότης εφημερίδων σε τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα), επιβεβαιώνοντας, έτσι, την πίστη του στο χαρτί και στο ότι, παρά την διαφαινόμενη επικράτηση των ηλεκτρονικών μέσων, η εφημερίδα ήταν, είναι και θα είναι το μοναδικό αξιόπιστο μέσο, το οποίο έχει σαν όπλο της τον αναγνώστη που συνειδητά την επιλέγει, αγοράζοντάς την, διαθέτοντας, παράλληλα, τη δυνατότητα που έχει να ανθίσταται στις όποιες παρεμβάσεις.