Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία για τον αριθμό των πολιτών που κατάφεραν να ρυθμίσουν τις δόσεις των τραπεζικών δάνειων την περίοδο εφαρμογής των οικονομικών μέτρων απέναντι στο κορονοϊό.
Όπως προκύπτει από τη δεύτερη Έκθεση Προόδου του υπουργείου Οικονομικών για το ζήτημα των υπερχρεωμένων νοικοκυριών για την περίοδο από 1 Ιουλίου 2019 μέχρι 15 Μαΐου 2020, υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα πάνω από 4.000 αιτήσεις, αυξημένες κατά 40% το τελευταίο δίμηνο.
Μέσω της πλατφόρμας, όμως, από τις 13 Μαρτίου, όταν άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κορονοϊού, έχουν υποβληθεί μόνο 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες.
Μέχρι τα μέσα Μαΐου μόνο 1.148 δανειολήπτες έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.
Νέο θεσμικό πλαίσιο
Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, που θα περιλαμβάνει:
- τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών,
- τη δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες, οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους,
- τη δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών, πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κ.ά.