Στον αέρα παραμένουν ως προς το πραγματικό ύψος τους περισσότερες από 220.000 κύριες συντάξεις, οι οποίες δεν κατέστη δυνατόν να επανυπολογιστούν το 2018, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου, και, εξαιτίας αυτού του προβλήματος που είχε αποκαλύψει η «δημοκρατία» στις 19 Ιανουαρίου 2019, δεν είναι μέχρι στιγμής εφικτό να περάσουν και από την ανάλογη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος Βρούτση (με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης που καθιερώνει).
- Του Νάσου Χατζητσάκου
Το θέμα επανήλθε την Τετάρτη, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Η Αυγή» και την κόντρα που ακολούθησε ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με την εφημερίδα, χιλιάδες συντάξεις δεν μπορούν να επανυπολογιστούν βάσει του τελευταίου ασφαλιστικού νόμου, ενώ δεν έχουν ληφθεί υπόψη περίπου 300.000 ενστάσεις από δικαιούχους, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν λαμβάνουν τα σωστά ποσά που θα έπρεπε να τους καταβάλλονται.
Οι συντάξεις αυτές, όπως προκύπτει από την απάντηση Βρούτση προς τον ΣΥΡIΖΑ, είναι αυτές, οι οποίες, σύμφωνα με το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» και τις δηλώσεις του πρώην γ.γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γιώργου Ρωμανιά στις 19 Ιανουαρίου 2019, δεν είχε καταστεί δυνατόν να επανυπολογιστούν στα τέλη του 2018, σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται περίπου 60.000 συντάξεις του τ. ΝΑΤ, αλλά και μεγάλος αριθμός από το τ. Ταμείο Νομικών, το τ. ΤΣΜΕΔΕ και άλλους πρώην φορείς.
«Βαριά κληρονομιά» του ΣΥΡΙΖΑ
Συνολικά, σήμερα οι συντάξεις αυτές φαίνεται να ξεπερνούν τις 220.000. «Πολλά από τα σφάλματα αφορούν τις περιπτώσεις των 220.000 συνταξιούχων που δεν επανυπολογίστηκαν ποτέ και αποτελούν τη βαριά κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Βρούτσης χθες.
Το πλέον βέβαιο είναι ότι και οι συνταξιούχοι, από την περίοδο των Μνημονίων και μετά, αντιμετωπίζονται από όλες τις κυβερνήσεις ως «πολίτες δεύτερης κατηγορίας».