Ανοδική πορεία κατέγραψε η οργανωμένη λιανική αγορά τροφίμων το πρώτο εξάμηνο του 2026, με την αξία των πωλήσεων στα σούπερ μάρκετ να αυξάνεται κατά 6,7%, σύμφωνα με στοιχεία της NielsenIQ. Η συνολική ανάπτυξη στηρίχθηκε κυρίως στην αύξηση των ποσοτήτων που αγόρασαν οι καταναλωτές, ενώ μικρότερη ήταν η συμβολή των τιμών, με τις 4,1 από τις 5,3 ποσοστιαίες μονάδες της ανάπτυξης να προέρχονται από μεγαλύτερους όγκους πωλήσεων.
Ο τζίρος και οι κατηγορίες
Ο τζίρος των ταχυκίνητων καταναλωτικών προϊόντων διαμορφώθηκε περίπου στα 5,7 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 5,4% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2025. Τα τρόφιμα και τα ποτά παρέμειναν η μεγαλύτερη κατηγορία, αντιστοιχώντας σε πάνω από το 50% της συνολικής αξίας, με άνοδο 5,9%. Τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των βασικών κατηγοριών παρουσίασαν τα γαλακτοκομικά (8,6%), ακολουθούμενα από τα φρέσκα τρόφιμα (7,3%), τα σνακ (6,5%) και τα μη αλκοολούχα ποτά (6,4%). Πιο περιορισμένη ήταν η ανάπτυξη σε προϊόντα φροντίδας σπιτιού (3,5%) και υγιεινής-ομορφιάς (4,1%).
Τύποι καταστημάτων και γεωγραφική κατανομή
Όλοι οι τύποι καταστημάτων κινήθηκαν ανοδικά, με τα υπερμάρκετ να σημειώνουν τη μεγαλύτερη αύξηση (9,1%) και τα Superettes (100-400 τ.μ.) να ακολουθούν με 8,9%, λόγω της ενίσχυσης των μικρότερων καταστημάτων γειτονιάς. Στα νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου η αξία των πωλήσεων αυξήθηκε κατά 9%, στην Κρήτη κατά 8,2%, στη Θεσσαλονίκη κατά 7,9% και στην Αττική κατά 6,3%.
Προσφορές και ιδιωτική ετικέτα
Το ποσοστό των πωλήσεων μέσω προσφορών υποχώρησε στο 40,3% από 44,4% το 2025, με την ένταση να μειώνεται και στα προϊόντα υγείας-ομορφιάς (49,7% από 55%). Το μερίδιο των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας διαμορφώθηκε στο 24,3%, με υψηλότερη παρουσία στα προϊόντα φροντίδας σπιτιού (33,3%) και χαμηλότερη στην υγεία-ομορφιά (8,6%).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές κατά το πρώτο εξάμηνο του 2026 αγόρασαν περισσότερα προϊόντα, ενώ η επίδραση των τιμών στον τζίρο ήταν μικρότερη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Δείτε επίσης:
- Σούπερ μάρκετ: Μειώσεις τιμών τουλάχιστον 5% σε 12 κατηγορίες προϊόντων – Σε ισχύ από 31 Αυγούστου
- Θερινές εκπτώσεις: Σε ισχύ από σήμερα – Αυστηροί έλεγχοι στην αγορά
- Πετρέλαιο: Άνοδος άνω του 4% μετά τη νέα κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν






