Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020

«Έρχεται» η επιδότηση των στεγαστικών δανείων! Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για «κόκκινα» και «πράσινα»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Τις τελευταίες πινελιές στη ρύθμιση–γέφυρα για την επιδότηση στεγαστικών δανείων βάζουν κυβέρνηση και δανειστές. Φιλοδοξία του οικονομικού επιτελείου είναι να υποστηριχθεί το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το νέο πρόγραμμα θα καλύψει περίπου 300.000 – 330.000 δανειολήπτες με στεγαστικά δάνεια, όταν οι πληγέντες από την πανδημία του Covid19 ξεπερνούν το 1.500.000.

«Αγκάθι» τα εισοδηματικά κριτήρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μοναδικό σημείο που υπάρχει ακόμα μεγάλη απόκλιση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών είναι τα εισοδηματικά κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τεθεί υψηλότερο εισοδηματικό όριο σε σχέση με τις προηγούμενες ρυθμίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, προκειμένου να υπαχθούν στο πρόγραμμα όσο το δυνατόν περισσότεροι δανειολήπτες. Συγκεκριμένα, η ελληνική πλευρά προτείνει εισόδημα έως 25.000 ευρώ για ένα άτομο, έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι και επιπλέον 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για 5μελή οικογένεια.

Βασικός πυλώνας του νέου πλαισίου είναι η επιδότηση του στεγαστικού δανείου για εννέα μήνες, επιδότηση που μπορεί να φθάνει ακόμα και το 80-90% της δόσης. Το καθεστώς της επιδότησης των δόσεων στεγαστικών δανείων αφορά αποκλειστικά όσους έχουν πληγεί από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του Covid19.

Για τους αυτοαπασχολουμένους θα πρέπει να περιλαμβάνονται στη λίστα των πληττόμενων ΚΑΔ ενώ για τους εργαζομένους θα πρέπει να είχε ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και να είναι δικαιούχοι της αποζημίωσης ειδικού σκοπού. Από το πρόγραμμα θα εξαιρεθούν οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα και συνταξιούχοι οι οποίοι δεν είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται με το ξέσπασμα της κρίσης.

Ανάλογα με την περιουσιακή κατάσταση

Το ποσοστό επιδότησης θα φθάνει ακόμα και το 90% της δόσης ανάλογα με την εισοδηματική και περιουσιακή κατάσταση των δικαιούχων. Τη μεγαλύτερη κρατική επιδότηση θα κερδίζουν οι ενήμεροι δανειολήπτες, μικρότερη θα είναι επιδότηση για τα δάνεια που βρίσκονται σε ρύθμιση η οποία τηρείται ενώ ακόμα πιο μικρό θα είναι το ποσοστό της επιδότησης για τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται ή δεν είναι σε ρύθμιση.

Η επιδότηση της δόσης που θα αναλάβει το Δημόσιο θα ισχύσει για εννέα μήνες, αλλά θα βαίνει μειούμενη ανά τρίμηνο. Θα ξεκινά από το 80% – 90% της μηνιαίας δόσης, στη συνέχεια 50% – 70% και στο τρίτο τρίμηνο 30% – 50%. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται πιθανότατα όλο τον Ιούλιο (ίσως και τον Αύγουστο) στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Ποιες οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση

Το σχέδιο της κρατικής επιδότησης δόσεων δανείων με υποθήκη την κύρια κατοικία θα επιδοτεί τη μηνιαία δόση όσων ήταν συνεπείς στις δανειακές υποχρεώσεις τους έως τις 29 Φεβρουαρίου, όσων είχαν δάνεια σε καθυστέρηση έως 90 ημερών έως τις 29 Φεβρουαρίου, αλλά και όσων είχαν δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών.

Ειδικότερα:

  • Για τα ενήμερα δάνεια το υπόλοιπο του δανείου δεν πρέπει να ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας δεν θα ξεπερνά τις 300.000 ευρώ και οι καταθέσεις του δανειολήπτη να είναι μέχρι 50.000 ευρώ.
  • Το μέγιστο ποσό μηνιαίας δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο δεν μπορεί να ξεπερνά τα 600 ευρώ.
  • Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό της κρατικής επιδότησης προβλέπεται στο 90% της δόσης, το δεύτερο 3μηνο στο 75% και το τρίτο 3μηνο στο 50%.
  • Για τα δάνεια που την 29η Φεβρουαρίου 2020 βρίσκονταν σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών το υπόλοιπο δανείου ορίζεται έως τις 250.000 ευρώ, η αντικειμενική αξία του σπιτιού έως τις 200.000 ευρώ και οι καταθέσεις του δανειολήπτη δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 30.000 ευρώ.
  • Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώσει το δημόσιο ορίζεται στα 500 ευρώ. ο πρώτο 3μηνο της ρύθμισης το ποσοστό κάλυψης της δόσης από το δημόσιο προβλέπεται στο 80%, το δεύτερο τρίμηνο στο 65% και το τρίτο και τελευταίο τρίμηνο στο 40%.

Τα εξυπηρετούμενα δάνεια

Όσον αφορά στα δάνεια που δεν εξυπηρετούνταν και είχαν καταγγελθεί την 29η Φεβρουαρίου 2020:

  • Το ύψος του υπολοίπου του δανείου ορίζεται έως τις 200.000 ευρώ,
  • Η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας ορίζεται έως τις 130.000 ευρώ και
  • Οι καταθέσεις του δανειολήπτη με καταγγελμένο δάνειο δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τις 15.000 ευρώ
  • Το μέγιστο ποσό της δόσης που θα πληρώνει το δημόσιο θα φθάνει τα 400 ευρώ.
  • Το πρώτο 3μηνο της ρύθμισης, το ποσοστό κάλυψης της μηνιαίας δόσης από το κράτος προβλέπεται στο 70%, το δεύτερο τρίμηνο στο 55% και το τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Σπάμε τα στεγανά της ενημέρωσης! Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ